Berhenti Merokok Dengan Bantuan Vivix Shaklee

By | 27/04/2019

Hai assalamualaikum! Anda merupakan perokok tegar? Atau mungkin pasangan kepada suami yang kuat merokok? Mungkin anda sampai ke entry blog ni kerana mempunyai azam untuk berhenti merokok. Tapi bukan senang kan nak berhenti? Telah banyak usaha yang dilakukan tapi rokok tetap diambil juga sebab tarikan dia yang begitu kuat. Tapi dalam hati rasa nak sangat berhenti sebab tahu akan keburukan tabiat merokok ni. Lebih-lebih lagi bila dah berkahwin, mempunyai anak, atau mungkin sebab nak jaga kesihatan.

Mula-mula mari kita fahami apakah dia keburukan merokok ni. Kalau tak betul-betul faham, mungkin kita lagi susah nak bertindak dan berubah. Merokok mendatangkan keburukan pada jangka masa yang pendek dan jangka masa yang panjang.

Keburukan Merokok Untuk Jangka Masa Pendek

  1. Otak
    • Pembebasan gas karbon monoksida dan pengurangan oksigen menyebabkan otak tidak dapat berfungsi dengan sepenuhnya.
  2. Telinga
    • Mengurangkan kadar pengaliran darah yang boleh menyebabkan pekak.
  3. Mata
    • Mata berair
    • Berlaku radang mata yang boleh mengganggu daya penglihatan.
  4. Mulut
    • Mengalami deria rasa yang tidak sedap pada bibir, lidah dan tekak.
    • Nafas berbau dan mendapat jangkitan mulut.
    • Gigi menjadi kuning.
  5. Hidung
    • Mengurangkan deria bau.
  6. Kulit
    • Mengurangkan suhu badan.
    • Kulit muka cepat berkedut.
  7. Peparu
    • Kekurangan untuk bernafas.
    • Mengurangkan tenaga untuk bersukan.

Keburukan Merokok Untuk Jangka Masa Panjang

  1. Kanser (Kanser peparu, Kanser Payudara, Kanser Mulut, Kanser Tekak, Kanser Usus)
  2. Penyakit jantung
  3. Angin ahmar / Strok
  4. Penyakit Paru-paru (Lelah, Bronkitis)
  5. Penyakit mulut dan gusi
  6. Ulser (perut, peptic)
  7. Osteoporosis
  8. Kemandulan (tidak boleh hamil)
  9. Kurang bernafsu dalam perhubungan seks
  10. Mati pucuk

Keburukan merokok kepada persekitaran

  • Puntung rokok yang dibuang merata-rata boleh mencemarkan persekitaran seperti mengakibatkan longkang tersumbat yang boleh menyebabkan pembiakan nyamuk Aedes
  • Menyebabkan pencemaran udara
  • Perokok pasif (Menyedut/menghidu asap rokok dari orang lain yang merokok), juga boleh menyebabkan penyakit lelah di kalangan kanak-kanak
  • Menyumbang sebanyak 25% kepada kes kebakaran

Sumber: Portal MyHealth – Akibat Merokok

Banyaknya keburukan dia. Lebih-lebih lagi apabila kita dah berkeluarga. Kesan dia bukan saja ke atas si perokok. Tapi juga ke atas pasangan dan anak-anak. Bila si perokok (suami) merokok, dia berisiko untuk mengalami masalah kesuburan dan menyukarkan usaha untuk memperoleh anak. Dah dapat anak pula, risiko ke atas kanak-kanak pula yang terpaksa menghidu bau rokok. Belum cerita lagi mengenai risiko terhadap kesihatan seperti sakit peparu, sakit jantung, strok, kanser dan lain-lain.

Jadi, jangan fikirkan diri sendiri saja sedap merokok. Fikirkanlah tentang pasangan kita, anak-anak kita dan insan-insan yang menyayangi kita. Jadi sebelum anda menyesal sebab merokok, jom kita lihat apa yang boleh kita lakukan untuk berhenti daripada merokok ni.

Tips Berhenti Merokok

Faktor yang paling penting adalah keinginan anda terlebih dahulu untuk menjadikannya suatu kenyataan.

  1. Tetapkan tarikh untuk berhenti
  2. Yakin diri
  3. Buatkan nota peringatan
  4. Katakan pada diri anda “saya bukan perokok”
  5. Sentiasa berfikiran positif
  6. Dapatkan sokongan
  7. Gunakan terapi pengganti nikotin
  8. Amalkan 12M untuk berhenti merokok

Tip Berhenti Merokok 12M

  1. Melengah-lengahkan – Tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar
  2. Menarik nafas panjang – Tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan
  3. Minum air – Terutama air masak. Elakkan meminum kafein
  4. Menyibukkan diri – Buat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok
  5. Menjauhkan diri – Daripada orang merokok
  6. Mengelakkan diri – Daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada rokok
  7. Mengunyah sesuatu – Seperti chewing gum atau buah-buahan. Elakkan sesuatu yang manis
  8. Membasuh tangan selalu
  9. Mandi dengan kerap
  10. Meregangkan otot
  11. Meditasi
  12. Memohon doa

Tips Berhenti Merokok Dengan Vivix Shaklee

Ramai perokok yang pernah mencuba Vivix sebelum ini telah merasai lidah mereka terasa tawar terhadap rokok semenjak mereka meminum Vivix. Perkara ni dikenalpasti apabila pada asalnya mereka nak minum Vivix kerana masalah lain, tetapi rokok pulak dah tak boleh nak terima. Bila mereka cuba nak merokok, mereka terus rasa nak termuntah. Terasa tawar aje rokok tu. Haa pelik kan?

Tapi sebenarnya kalau kita konsisten berikan tubuh badan kita antioksidan yang kuat, badan kita akan slowly baikpulih semula bahagian yang dah pernah ‘damaged’ atau rosak sebelum ni..

Termasuklah lidah yang selama ni dah ketagih terhadap rokok. Otak yang selama ni menerima perbuatan merokok. Semua ni ‘dibaikpulih’. Di-detoks.

Terus lepas minum Vivix, jadi tak minat nak merokok lagi. Bila nak merokok je semacam rasa nak termuntah.

Macam magik! Tapi tu la yang betul-betul pernah dialami suami kepada customer saya ni. Asalnya dia minum Vivix untuk masalah kesihatan lain, tapi bab rokok yang dapat kesan dulu.

Terpaksa berhenti merokok apabila tiap kali nak merokok je rasa nak termuntah semenjak minum Vivix
Terpaksa berhenti merokok apabila tiap kali nak merokok je rasa nak termuntah semenjak minum Vivix

Mereka tak sengaja alami effect ini. Bila suaminya minum Vivix sebabkan hal lain, tapi hal lain pulak yang dapat dulu. Suaminya merupakan seorang perokok. Tapi once dia start minum Vivix, dia asyik nak termuntah je tiap kali nak merokok. Itu yang mereka suami isteri perasan semenjak meminum Vivix.

Tapi baguslah kan apabila akhirnya suaminya terpaksa berhenti merokok.

Vivix kaya dengan polifenol daripada tumbuhan yang bernama Resveratrol. Resveratrol ni sangat power dalam menggalakkan anti-penuaan (melambatkan penuaan sel), menghentikan penuaan, malah ia juga mampu mematah balik penuaan sel.

Mana-mana sel yang rosak, dia akan tembus sehingga ke DNA dan membaikpulihnya dengan cara melambatkan pemendekan Telomere. Telomere merupakan pelindung kepada hujung kromosom di dalam DNA kita. Apabila Telomere ini terpelihara daripada memendek dengan cepat, maka kromosom yang dilindunginya akan turut terjaga. Bila kromosom kita terjaga, DNA kita juga terjaga dan ia dapat melambatkan proses penuaan sel tersebut.

Baca juga : Telomere Study Vivix yang Memenangi Hadiah Nobel dalam Kategori Perubatan

Memandangkan DNA merupakan bahagian tubuh badan kita yang paling kecil, maka tindakan Reservatrol di dalam Vivix ni sebenarnya sangat luar biasa keupayaannya. Bukan sebarang produk yang mampu menembusi sehingga ke peringkat sel, apatah lagi sehingga ke DNA dan kromosom. Kebanyakan produk hanya mampu sampai ke organ sahaja.

Dari DNA yang ketagih terhadap rokok, kepada DNA yang mereject rokok. Bila DNA reject rokok, sel reject rokok dan organ-organ pun akan reject rokok.

Dari DNA ketagih rokok, kepada DNA reject rokok. Bila DNA reject, sel reject, organ-organ pun reject.

Baca juga : Manfaat Sel-sel Tubuh Badan Kita Perolehi Daripada Vivix

Testimoni berhenti merokok dengan Vivix.
Merokok terasa pahit semenjak suami masing-masing meminum Vivix.

Harga Vivix

Kami mengakui bahawa Vivix sememangnya sangat mahal bagi anda yang belum mengenalinya. Sebotol sahaja berharga RM 475 dengan penggunaan selama satu bulan.

Walau bagaimana pun, anda harus fahami bahawa bahan terpenting dalam Vivix ini adalah Anggur Muskat atau Muscadine Grape. Anggur ini adalah anggur yang sangat RARE dan bukan senang untuk didapati. Dan dalam Vivix ada 3 bahan lain yang juga membantu dalam keberkesanan Vivix.

Kenapa anda harus fahami yang Vivix sebenarnya adalah ‘murah’? Kerana baru-baru ini saya terjumpa sejenis Anggur Muskat di pasaran Malaysia. Dan anda boleh lihat sendiri harganya.. RM 228 untuk 500 gram sahaja.

Dan untuk pengetahuan anda lagi, Vivix diperbuat daripada kulit dan biji Anggur Muskat tu sahaja. Bukannya isinya. Kenapa? Kerana kandungan Resveratrolnya adalah paling tinggi di bahagian kulit dan bijinya. Bayangkan berapa banyak Anggur Muskat yang diperlukan untuk membuat Vivix yang pekat dan tulen?

Tak termasuk harga bahan-bahannya yang lain-lain.

Tapi jangan risau. Kerana sekarang sedang berlangsung promosi Vivix.

Jika sebotol berharga RM 475, sekarang ada offer diskaun 10%. Pembelian 2 botol hanya RM684. Jimat RM266.

Anda akan dapat sekali :
PERCUMA keahlian (bernilai RM65)
– PERCUMA postage (bernilai RM10)
– Cash Back sebanyak RM34 pada bulan hadapan apabila mendaftar sebagai ahli.

Stok dijamin fresh dan terbaru, straight daripada Shaklee. Bukannya produk tiruan, bukannya menghampiri expiry date, apatah lagi produk yang telah dibuka yang mungkin anda akan dapati sekiranya anda mendapatkannya daripada Shopee dan Lazada.

Kami juga menjual secara sah, tanpa menyalahi undang-undang yang ditetapkan Shaklee. Pembelian dan penjualan melalui website commercial seperti Shopee dan Lazada adalah menyalahi peraturan pengedar Shaklee dan boleh dikenakan tindakan dibuang keahlian oleh Shaklee.

Bayangkan sekiranya anda mendapatkan produk melalui cara yang salah dan haram, bagaimanakah status halalnya rezeki anda itu? Dan bagaimana anda dapat memperoleh kesihatan melalui cara yang salah lagi haram?

Bagi kami, kami menjalankan perniagaan secara sah, tulus dan jujur. Kami memberikan benefit keahlian kepada pembeli-pembeli kami. Bukannya sekadar menjual semata-mata.

Dengan pembelian 2 botol Vivix, anda akan mendapat PERCUMA Keahlian, PERCUMA postage, PERCUMA konsultasi dan CASH BACK yang terus masuk ke akaun bank anda kerana mendaftar sebagai ahli bersama Shaklee (percuma keahlian). Banyak kan manfaat?

Nasihat saya, dapatkan terus kelebihan mendapatkan keahlian percuma sebagai ahli Shaklee dengan setiap pembelian Twinpack Vivix ini. Once anda dah dapat keahlian ni, anda bakal menikmati:

  • Harga ahli untuk kesemua produk Shaklee
  • Konsultasi percuma dan berterusan untuk kesemua set kesihatan Shaklee
  • Bimbingan berterusan untuk memulakan bisnes Shaklee
  • Berpeluang menyertai sharing mengenai topik-topik kesihatan dan bisnes secara online.
  • Ketahui segala info terkini mengenai promosi Shaklee
  • Peluang mengetahui tarikh-tarikh Health & Wellness Talk yang disampaikan oleh ahli nutrisi Shaklee dan menghadirinya.
  • Peluang menjalani health check-up seperti BMI test, skin check dan bone check secara percuma.
  • dan banyak lagi keistimewaan! Dah join baru tahu!!

Jadi bagi anda yang ingin mendapatkan Vivix secara halal, secara sah dan mendapat konsultasi terbaik melalui pengedar Shaklee yang komited dan tulus, hubungi saya, Puan Syahida di talian 012-6753078.

Penutup

Ha isteri mana yang nak bantu suaminya berhenti merokok tu, apa kata try Vivix ni jugak? Mana tahu kan, yang ia juga berkesan buat suami anda?

Bagi para lelaki yang merokok pula, melaburlah untuk ikhtiar berhenti merokok. Cubalah Vivix ni. Vivix berupaya mengurangkan risiko kesihatan kita akibat merokok. Selain daripada membantu mengurangkan ketagih terhadap rokok, Vivix merupakan minuman botanikal yang tinggi dengan kandungan antioksidan. Ia bertindak sebagai anti-kanser, anti-radang dan anti-penuaan.

Baca juga : Bagaimana Vivix Boleh Mengurangkan Sel-Sel Kanser

Bukan saja untuk berhenti merokok, Resveratrol di dalam Vivix ini yang diekstrak daripada kulit buah anggur Muscadine, sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung, merendahkan kolestrol jahat dan meninggikan kolestrol baik dalam darah.

Vivix ni paling best-selling di Malaysia dan telah menjadi bualan ramai. Ramai orang yang tak sanggup nak tinggalkan Vivix lagi kerana bila dah mula minum, effect dia memang best sangat. Bagi yang tidak mempunyai sebarang masalah kesihatam, mereka akan perasan kulit mereka menjadi lagi halus, glowing dan nampak semakin berseri-seri.

Ramai juga yang suka hadiahkan kepada Mak dan Ayah. Para isteri juga boleh hadiahkan Vivix kepada suami tercinta. Semoga suami dapat berhenti daripada merokok.

Baca juga : Testimoni Vivix Shaklee Untuk Pelbagai Penyakit

Berminat untuk dapatkan Vivix? Hubungi saya untuk ketahui promosi Vivix yang mungkin sedang berlangsung sekarang. Belilah Vivix daripada pengedar Shaklee yang sah supaya anda boleh mendapat konsultasi yang terbaik, bukan saja untuk produk Vivix ni tetapi juga konsultasi untuk pelbagai produk Shaklee yang lain yang semuanya bermanfaat untuk kesihatan diri.

Hubungi saya di 012-6753078 untuk bertanya. Saya juga menyediakan Vivix ready stock di rumah sekiranya anda perlukannya dengan segera.

Salam Mesra,

Wan Syahida Kahar

Pengedar Shaklee seluruh Malaysia

6 thoughts on “Berhenti Merokok Dengan Bantuan Vivix Shaklee

    1. syahida Post author

      Aduiyai… berapa batang rokok lah agaknya tu sampai dah boleh buat belanja dapur rumah. Haha.. Cepat2 minum Vivix 😀

      Reply
  1. Sabrijati

    Allahu. Bahayanya rokok kepada kesihatan kita setiap hari. Bukan sahaja yang menghisap, orang yang berada di sekeliling pun akan turut sama terkena tempias mudaratnya. Jagalah diri dengan baik kerana kesihatan adalah satu nikmat yang tidak ternilai kurniaan dari Ilahi. Berdosa besar jika mengabaikan rahmatNya.
    Sabrijati recently posted…AMANAT TAK KESAMPAIANMy Profile

    Reply
    1. syahida Post author

      Benar sekali Tuan. Yang paling terkena tempiasnya adalah orang-orang yang terdekat dengan perokok. Jadi jika kita sayangi ahli keluarga kita, berhentilah merokok. Semoga ada asbab kebaikan daripada entry blog saya ini.

      Reply
    1. syahida Post author

      Ya betul tu Ema. Even kalau seseorang tu penagih dadah pun, sangat membantu.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.