Tag Archives: Catatan Pengalaman

Pengalaman Mengelak Baby Kuning (Jaundis)

Hi Assalamualaikum semua. Lama sungguh saya tak update blog saya. Sebab hari ni 1 Januari 2022, saya paksa diri saya untuk mula menulis kembali walaupun seringkas yang boleh. Kali ni saya nak kongsikan pengalaman saya mengelak baby kuning (jaundis). Saya baru sahaja melahirkan anak yang keempat pada 11 Disember 2021 yang lalu. Saya test sendiri ke atas diri… Read More »

Bercuti Di Taman Alam Kuala Selangor

Hai Assalamualaikum! Awal Februari 2019 yang lalu saya berpeluang berjalan-jalan ke Kuala Selangor sempena Cuti Tahun Baru Cina. Disebabkan tak tahu nak buat apa, nak ke mana, suami saya mengajak kami berjalan-jalan. Akhirnya ke Kuala Selangorlah kami. Kami bertolak dari PJ ke Taman Alam Kuala Selangor dengan bertujuan untuk melihat monyet dan alam sekitar. Haha. Sesampai di sana,… Read More »

Bila Minat Kita Mendalam, Kita Pasti Akan Cari Jalan dan Usahakannya

Kalau minat kita mendalam, ada benda yang kita suka sangat.. Mesti segala lautan sanggup diredah, segala gunung sanggup didaki kan? Saya teringat masa saya sekolah dulu. Saya big fan of Dragon Ball tau. Kahkah. Semua episode dalam manga nya saya baca, tak kisah pun berapa kali. Boleh repeat baca berpuluh-puluh kali tanpa bosan langsung. Saya akan lukis watak2 DB ni… Read More »

Cara-cara Melakukan Solat Sunat Gerhana Bulan

Hai Assalamualaikum ! Malam semalam berlaku Gerhana Bulan. Ada sesiapa yang tengok? Saya tak dapat nak keluar rumah atau jenguk ke langit. Sibuk jaga baby. Suami pula pergi surau. Kat surau, rakan-rakan qariah sama-sama laksanakan solat sunat gerhana right after Isyak. Dan memandangkan saya masih lagi sedang berpantang, saya takde rezeki nak laksanakan solat sunat gerhana tu sekali.… Read More »

Hari Pertama Persekolahan

Hi Assalamualaikum! Hari ni 2 Januari 2018, bermakna hari pertama persekolahan sekolah-sekolah di Malaysia. Bagi negeri yang tak menyambut Cuti umum Tahun Baru, hari pertama persekolahan mereka adalah semalam. Ada yang mempunyai anak-anak yang dah bersekolah? Mesti ada macam-macam cerita kan bagi yang 1st time tu? Alhamdulillah, tahun 2018 ni, anak sulung saya dah masuk ke alam persekolahan.… Read More »

Family Trip ke Cameron Highlands Sempena Hari Ulangtahun Perkahwinan

Hai Assalamualaikum ! Lama saya menyepi daripada update blog ni. Selain daripada sibuk dengan urusan marketing dalam medium lain, sibuk juga dengan urusan bisnes. Tapi masih sempat jugak luangkan masa dengan suami dan anak-anak untuk ‘quality time’. Sempena sambutan Ulangtahun Perkahwinan saya dan suami, kami decide untuk jalan-jalan ke Cameron Highlands. Saya la tu yang teringin nak datang… Read More »