Sakit Pergelangan Tangan Apabila Menjaga Bayi

By | 29/12/2023

Assalamualaikum dan selamat datang kepada pembaca budiman. Sebagai ibu, mesti ada ketika yang anda terasa sakit pada bahagian tubuh badan atau sakit pergelangan tangan kerana kerapnya menjaga dan menguruskan bayi atau anak-anak. Kerap mendukung, menyokong, menyusukan, atau mengangkat bayi. Pernah tak anda alami?

Atau mungkin anda pernah rasa sakit dan lenguh pada bahagian bahu. Sebab kerap menyusu bayi dengan lama atau terpaksa sengetkan badan masa mendukung bayi di lengan. Tak kira la sakit pada bahagian mana pun, itu la perkara sinonim yang biasa berlaku kepada mak-mak. Sakit pergelangan tangan yang berlaku adalah disebabkan oleh keradangan tendon pada ibu jari. Gejala yang biasa berlaku adalah sakit di pangkal ibu jari, bengkak dan kesukaran menggerakkan ibu jari.

Tips Melegakan Sakit Pergelangan Tangan

  1. Rehatkan pergelangan tangan. Elakkan aktiviti yang memburukkan lagi kesakitan seperti mengangkat objek berat atau pergerakan yang berulang. Letak ais pada pergelangan tangan. Sapukan pek ais ke kawasan yang terjejas selama 20 minit pada satu masa, beberapa kali sehari.
  2. Memakai pendakap pergelangan tangan. Pendakap pergelangan tangan boleh membantu melumpuhkan atau merehatkan pergelangan tangan dan mengurangkan bengkak. Gunakan postur yang baik semasa memegang bayi anda. Elakkan memegang bayi anda dalam kedudukan yang janggal.
  3. Berehat. Jika anda sedang menyusu, tukarkan posisi dengan kerap. Jika anda menyusukan bayi dengan botol, gunakan bantal sokongan untuk membantu anda menggendong bayi anda.
  4. Bawa bayi dalam anduh. Ini boleh membantu mengagihkan berat bayi anda dan mengurangkan tekanan pada pergelangan tangan anda.
  5. Dapatkan bantuan daripada pasangan, keluarga dan rakan anda. Minta bantuan dengan tugas yang memerlukan pergerakan mengangkat atau berulang seperti menukar lampin ataupun memandikan bayi.
Sakit pergelangan tangan apabila menjaga bayi.

Saya sarankan untuk para ibu dapatkan Pain Relief Caplet daripada Shaklee ini. Ia adalah pain-killer atau ubat tahan sakit versi organik dan semulajadi. Amalkan tanpa ragu-ragu kerana ia diperbuat sepenuhnya daripada tumbuh-tumbuhan sahaja. Jadi anda tak perlu risau dengan side effect ataupun penggunaan yang kerap terhadap pain-killer. Pain Relief Caplet daripada Shaklee adalah cara yang selamat dan semulajadi untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan yang ibu-ibu alami.

Baca juga : Pain Relief Shaklee Untuk Sakit Sendi

Sakit pergelangan tangan

Berminat nak dapatkan Pain Relief Shaklee ataupun mana-mana produk Shaklee yang lain? Saya merupakan pengedar aktif Shaklee. Boleh hubungi saya untuk sebarang bantuan order ataupun konsultasi berkenaan produk Shaklee.

Jom dapatkan segera. PM saya dan saya bantu.

Jom sertai keluarga Shaklee kami hari ini!

Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ni siap-siap. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus selepas pendaftaran.

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1143254

Sekian. Semoga entry saya ni memberi manfaat kepada semua. Jaga kesihatan baik-baik semua..

#blogmegashaklee
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023

Salam mesra,
Wan Syahida Kahar
012-6753078
SID : 1143254
Your Trusted Shaklee Distributor
Shaklee Petaling Jaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge