Tips Mencegah Anxiety

By | 08/01/2024

Assalamualaikum pembaca semua. Untuk pertama kalinya saya berminat nak sebarkan info tentang tips mencegah anxiety ini. Memandangkan masalah anxiety atau kerisauan dah semakin banyak berlaku.

Macamana saya tahu? Selain daripada KKM sendiri yang beritahu tentang statistik & analisis mengenai anxiety ni, saya dan rakan-rakan Shaklee saya sendiri turut menerima banyak pertanyaan daripada customers, apakah nutrien atau Set Shaklee yang patut orang yang ada anxiety ni ambil?

Dari situ, saya sendiri turut proaktif untuk lebih memahami tentang masalah kesihatan mental jenis anxiety ini. Public Health Malaysia pernah kongsikan di FB mereka tentang tips mencegah serangan kerisauan (anxiety attack). Mungkin ada yang memerlukan? Atau kalau kita berhadapan dengan orang-orang yang mengalaminya, kita boleh bantu dengan info-info ini. Berikut saya kongsikan.

Tips Mencegah Anxiety

anxiety
anxiety
anxiety
anxiety
anxiety

Nampak macam senang je kan? Tapi bagi orang yang terkena serangan kerisauan ini, masa tu diorang dah tak boleh fikir apa-apa dah. Nak fikir dengan waras apatah lagi. Masa tu juga pernafasan automatik menjadi laju, jantung rasa berdebar-debar, tapak tangan berpeluh dan otak jadi jem tak boleh nak fikir, tak boleh nak fokus dan gelisah aje perasaannya. Paling serius, boleh diserang sesak nafas. Masa ni, orang sekeliling atau orang yang paling rapat perlulah ambil tahu apa yang terjadi dan berikan sokongan yang sepenuhnya.

Orang yang mendapat anxiety ni sedang merasai ketakutan dan kegelisahan yang tak terkawal. Jadi kalau kita boleh faham dan bayangkan apa perasaannya, apa yang sedang bermain di fikirannya dan beratnya beban yang sedang ditanggungnya, mungkin kita boleh menjadi lebih empati dan dapatlah terus bantu dia hadapi serangan anxiety itu dengan lebih tenang.

Ingat bahawa jangan kita memperlekeh dan merendah-rendahkan orang lain dalam apa-apa perkara tanpa memahami keadaan mereka dan kesukaran yang mungkin mereka sedang lalui masa itu. Belajarlah untuk menghulurkan kebaikan, pertolongan dan berikan sokongan jika ada orang lain yang sedang kerisauan atau kemurungan. Jangan ditambah bebannya atau stressnya tu. Tapi berilah kata-kata yang baik agar dia merasa aman & tenang. Janganlah jadi toksik sampai tindakan kita tu menyebabkan anxiety pada orang lain tanpa kita sedari. Tak baik tau!

Rawatan Pesakit

Anxiety adalah sebahagian daripada masalah pada otak. Ia dikategorikan dalam kesihatan mental. Kalau di hospital, masalah ini akan dirujuk di bahagian psikiatri. Tapi sebelum itu, kita boleh semak sama ada kita ada simptom-simptom anxiety atau tidak dengan cuba menjawab soalan yang KKM senaraikan.

Di hospital, akan ada terapi dan rawatan bagi membantu pesakit handle serangan anxiety. Shaklee pula hanya membantu dari segi keperluan nutrisi dan keperluan kesihatan untuk tubuh badan terutamanya kepada otak dan saraf. Bagi mereka yang mempunyai anxiety, adalah sangat-sangat penting untuk mereka mengamalkan diet harian yang sihat dan optimum. Bila badan sihat, automatik otak akan turut sihat. Perkara ni dikongsikan sendiri oleh sahabat dalam Shaklee sendiri yang pernah diserang anxiety.

Jadi apakah nutrisi yang diperlukan?

  • B-Complex untuk kesihatan saraf
  • Kalsium dan magnesium, juga untuk otot dan saraf.
  • Omega-3 fish oil yang penting untuk otak

Cadangan Set Anxiety Shaklee ialah :

Set Anxiety Shaklee

Paling utama juga, mereka mesti ambil makanan yang seimbang dan berusaha untuk capai kesihatan tubuh badan yang optimum. Pemakanan yang sihat, jauhi junk food atau processed food, bersenam dan handle stress adalah perlu diutamakan.

Berminat nak dapatkan Set Anxiety Shaklee, Omega Guard atau mana-mana produk Shaklee? Saya merupakan pengedar aktif Shaklee. Boleh hubungi saya untuk sebarang bantuan order ataupun konsultasi berkenaan produk Shaklee.

Jom dapatkan segera. PM saya dan saya bantu.

Jom sertai keluarga Shaklee kami hari ini!

Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ni siap-siap. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus selepas pendaftaran. Semua set di atas ini juga mesti daftar sebagai ahli Shaklee.

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1143254

Sekian. Semoga entry saya ni memberi manfaat kepada semua. Jaga kesihatan baik-baik semua..

#blogmegashaklee
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023

Salam mesra,
Wan Syahida Kahar
012-6753078
SID : 1143254
Your Trusted Shaklee Distributor
Shaklee Petaling Jaya


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge