Kuatkan Semangat Jika Mahu Berjaya

By | 12/10/2020

Selalu orang mengatakan bahawa kejayaan yang besar itu yang akan datang dengan semangat yang kuat. Sedangkan akal fikiran manusia akan menganggap kejayaan tu berlaku bila kita kuat badan dan kuat tenaga.

Tapi yang sebenarnya, kejayaan tu mendapat pengaruh terbesar daripada semangat yang kita dapat dari hati, emosi & akal fikiran kita.

Pastinya orang yang berjaya tu, semangat dia lebih kuat daripada orang yang kurang berjaya.

Jadi, check diri. Sejauh mana semangat kita?

Kuatkan semangat kita dari dalam hati dan fikiran kita. Maka hasilnya akan luar biasa.

Kalau kita tak bersemangat, kita sebenarnya merendahkan kemampuan kita.

Camne nak cari semangat?

Lain orang lain faktor dia. Carilah apa yang boleh naikkan semangat anda.

Anda kena gali dari dalam diri anda sendiri..

Dah tahu, dah kenal, then work for it..

Sedikit idea untuk anda, apa yang saya buat untuk kuatkan semangat:

  • saya suka baca or dengar cerita inspirasi
  • saya akan cari video yang boleh naikkan semangat
  • saya akan buat aktiviti yang saya minati
  • saya akan beli makanan or minuman yang saya suka (chocolates & coffee)
  • saya akan buat perkara-perkara yang buat saya rasa release & lebih lega
  • then ingat balik saya nak achieve apa

So, banyak kan cara yang kita boleh buat? Depends on us.. Try to find yours.. maybe sama ngan saya, or maybe tidak šŸ˜Š

Yang penting, kita yang kena ā€œjaga fikiranā€ kita..

Feed it with good knowledge, good ideas & good advices.

Post ni bukan bermaksud saya tengah kurang semangat. Tapi kat sekeliling saya, ramai yang mungkin ada masalah ni.

Find your way to be enthusiastic..

Enthusiasm, passion, strong will & determination, search for it!!

Sebabnya, ni semua yang akan membezakan kita menjadi seorang yang berjaya atau tidak berjaya.

Think of it!

So, each time kita hadapi sesuatu cabaran, tepiskan ia dengan kekuatan dalaman kita. Kuatkan semangat kita ok!

Sebab, semangat anda akan menentukan sejauh mana anda akan berjaya.

Wan Syahida Kahar

  • Shaklee Business Leader –

Nak order Shaklee? Saya bantu! Klik link to whatsapp or call saya di 012-6753078.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.