Ajari Anak Memotong Kuku Pada Hari Jumaat

By | 30/01/2014

Teks : Wan Syahida Kahar
Gambar : Carian Google dan Koleksi Produk

Di antara adab hari Jumaat yang kita boleh ajarkan kepada anak-anak kita pada hari Jumaat adalah memotong kuku. Terutamanya sebelum nak ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Ia adalah Sunnah Rasulullah S.A.W. Kalau dah biasa amalkan sejak kecik, mesti akan terbiasa sampai ke dewasa. Betul tak?
Semasa saya kecil-kecil dahulu, ayah yang akan selalu memotong kuku jari tangan dan jari kaki saya. Ayah akan memotongnya setiap pagi Jumaat sebelum bersiap-siap ingin ke masjid. Masa dulu-dulu, tak tahu pun kenapa kena potong kuku hari Jumaat. Rupa-rupanya sebab ia adalah salah satu sunnah.
Sekarang saya dah ada anak, saya amalkan memotong kuku anak saya pula pada setiap hari Jumaat. Tapi kadang-kadang tu masih terlepas dek kerana kesibukan dan kecuaian. Apa pun kita berusaha menghidupkan sunnah Rasulullah S.A.W ini. Mudah-mudahan ada nilaian di sisi Allah S.W.T.
Jom potong kuku pada hari Jumaat. 🙂
Pakej Anak Bijak Alif Ba Ta yang terdiri daripada buku Bijak Alif Ba Ta dan Papan Tulis Bijak Menulis Alif Ba Ta.
Buku Bijak Alif Ba Ta ni bersaiz besar dan mempunyai baaaanyak gambar-gambar yang comel untuk menarik perhatian anak-anak mengenal alif ba ta. Dalam setiap muka surat terdapat Flashcards Alif Ba Ta hanya ia dibukukan. Jadi saiz semua huruf pun nampak besar-besar. Berserta dengan huruf yang berbaris di atas untuk mengajar anak menyebut sebutan huruf-huruf di dalam Al-Quran.
Papan Tulis Bijak Alif Ba Ta pula adalah seperti whiteboard marker yang membolehkan anak-anak anda mencuba menulis berkali-kali menggunakan whiteboard marker pen yang diberikan secara percuma. Lapkan saja dengan tisu dan anak anda berpeluang mencuba menulis berkali-kali.
Untuk imej buku bijak alif ba ta yang lebih jelas, klik di photo album : Buku Bijak Alif Ba Ta
Harga Pakej Alif Ba Ta ini hanya RM 27 (tidak termasuk kos penghantaran). Buku RM20 dan Papan Tulis RM7.
Berminat untuk order, boleh PM kami di www.facebook.com/messages/IslamicKidsShop atau SMS/Whatsapp 012-6753078.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge