6 Tahun Masih Belum Boleh Membaca?

By | 13/09/2014
Teks : Wan Syahida Kahar
Bismillah.
Anda ada anak yang berusia 6 tahun yang masih belum boleh membaca? Tak kiralah Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Sekarang dah bulan September tahun 2014. Pastinya ada ibu bapa yang mempunyai anak yang bakal memasuki Darjah 1 pada tahun hadapan dan telah pun berdaftar ke sekolah pilihan masing-masing. Namun ada yang masih belum pandai membaca. Patutkah kita risau kalau anak kita masih belum pandai membaca sebelum masuk Darjah 1?
Pada zaman ini, ramai kanak-kanak yang telah pun mahir membaca sejak usia tadika lagi. Dengan adanya pelbagai kaedah moden dan mudah untuk kanak-kanak cepat belajar membaca, ditambah pula dengan kesedaran dan keprihatinan ibu bapa mengenai perkara ini, kita patut berasa risau sekiranya anak kita masih belum boleh membaca sebelum memasuki Darjah 1. Di sekolah juga, bilangan kanak-kanak di dalam sesebuah kelas juga ramai. Tugasan para guru juga sudah semakin banyak dan mencabar. Anda rasa, mampukah seorang guru menumpukan sepenuh perhatian kepada anak anda seorang dan mengajarnya sehingga mahir membaca dengan sempurna dan jayanya?
Dengan kaedah masa kini, ada kanak-kanak yang dah boleh membaca sejak usia 3 tahun lagi. Apatah lagi pada usia 5 dan 6 tahun. Seandainya anda ingin mengatakan, 6 tahun masih muda dan kecil untuk pandai membaca, saya bimbang sekiranya mereka tidak dapat bersaing dengan rakan-rakan di sekolahnya yang kebanyakannya sudah pandai membaca ataupun sikit-sikit dah pandai. Anak anda juga boleh ketinggalan di dalam kelas sekiranya masih belum pandai membaca.
Sejak akhir-akhir ini saya terima beberapa mesej yang bertanyakan produk untuk membantu anak mereka belajar membaca. Anak mereka dah berusia 6 tahun dan tahun depan dah nak masuk Darjah 1. Sekarang baru nak gelabah. Berikut di antara testimoni sebenar yang saya terima sendiri daripada seorang pengguna Bacalah Anakku:
Di antara testimoni yang lain untuk Bacalah Anakku:
“Anak saya usia 3 tahun boleh baca buku-buku ini dalam masa 3 bulan, setelah diajar menggunakan sistem fonetik set membaca ini” – Pn Rohayati Fahmi.
“saya mmg guna buku ni utk 3 ank sgt bagus..mmg cepat blh baca..confirm blh baca habis set 6..saya cuma ambik masa seminggu utk ajar anak terus blh baca..tp bkn di usia 3 thn la..4 thn dan 5 thn..lagi cpt mula lagi bagus..” -Puan siti rohani harun.
Lihat? Adakah anak-anak ini yang luar biasa, ibu bapa yang luar biasa atau produk itu yang hebat? 🙂
 
Nak lihat testimoni dalam bentuk video, boleh lihat di You Tube di sini : http://bit.ly/15HPGTh 
Alhamdulillah Bacalah Anakku kini telah menjadi set buku yang wajib ada di setiap rumah yang ada kanak-kanak. Sebenarnya ramai ibu bapa yang telah cuba. Bacalah Anakku bukannya produk baru di pasaran. Banyak tadika yang dah pun menggunakannya juga. Namun terpulang kepada tadika tu. Ada juga tadika yang guna kaedah lain.
Jika anda ingin mengajar anak membaca Bahasa Melayu, gunakanlah Bacalah Anakku. Jika anda ingin mengajar anak membaca Bahasa Inggeris, boleh gunakan ReadEasy Phonics. Manakala jika anda ingin mengajar anak membaca Al-Quran, gunakan Al-Furqan.
 
 

Bagaimana Ia Boleh Membantu Anda :
 
– Sesuai untuk kanak-kanak dari 2 tahun ke atas
– Mengikut kaedah fonetik
– Disusun secara sistematik – bermula dengan huruf dan sebutan yang mudah disebut dahulu
– Kemahiran diperkenal secara bertahap
– Illustrasi dan kad imbasan menarik
– Buku bersaiz kecil yang mudah dibawa ke mana-mana
– Disertakan VCD Panduan Mengajar untuk ibu bapa
– Ia sememangnya telah terbukti berkesan !
 
 
Tips dan Panduan Buat Ibu Bapa :
  • Kunci kejayaan ibu bapa mengajar anak di rumah di antaranya ialah dengan melalui bermain. Bagi kanak-kanak, mereka belajar dengan bermain.
  • Singkatkan masa belajar supaya anak-anak tidak bosan. Bagi kanak-kanak perempuan, 5 minit sudah cukup baik, dan bagi kanak-kanak lelaki berusia 4 – 5 tahun, 2 minit sudah cukup lama. Jadi sesi belajar anak anda mestilah di antara 2 – 5 minit sahaja.
  • Berhenti sebelum mereka berasa jemu.
  • Belajar secara kerap.
  • Beri galakan dan pujian seperti “Wah, pandainya anak mama!” walaupun hanya baru menyebut bunyi /a/.
  • Keep cool! Jangan marah-marah dan sentiasalah bertenang kerana mengajar anak sememangnya memerlukan kesabaran yang tinggi.
  • Jangan lupa untuk melihat VCD Panduan Mengajar yang disertakan.
 
Berminat untuk order? Harga adalah seperti berikut:
 
Bacalah Anakku : RM40
ReadEasy Phonics : RM45
Al-Furqan : RM30
(Belum termasuk kos Pos Laju ke SM)

Harga dengan Pos Laju ke SM:

Bacalah Anakku : RM47.20
ReadEasy Phonics : RM56.20
Al-Furqan : 37.20

Seandainya anda ingin membeli ketiga-tiga set di atas, jumlahnya RM115 (belum termasuk kos Pos Laju ke SM). Jumlah harga ketiga-tiga set dengan Pos Laju ke SM : RM130.

Hubungi kami di 012-6753078 untuk sebarang pertanyaan atau sekiranya ingin order. Atau anda juga boleh mesej kami di www.facebook.com/messages/IslamicKidsShop.

Mari kita sama-sama wujudkan generasi suka membaca dan pandai membaca. Insya Allah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge