Tag Archives: Kehamilan

Anemia Semasa Hamil !!

Mommies…. Bila seseorang wanita itu mengandung, dia sebenarnya berisiko utk mengidapi anemia (kurang darah). Penyebab utama anemia di kalangan wanita mengandung adalah disebabkan kekurangan zat besi. Semasa mengandung, badan manusia akan menghasilkan banyak darah untuk menampung tumbesaran janin. Sekiranya zat besi atau vitamin B12 dan folat tidak dibekalkan dengan cukup, penghasilan darah merah tidak dapat menampung keperluan bayi… Read More »

Mabuk Hamil !!

  Tahukah Anda?? Mabuk hamil adalah satu fenomena yang sangat biasa berlaku sekitar 70-80% kehamilan. Antara punca mabuk hamil adalah disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku pada awal kehamilan. Wanita yang muntah-muntah pada awal kehamilan mempunyai paras estrogen yang lebih tinggi. So, mummies.. Kalau alami muntah atau mabuk ketika hamil, jangan risau yer. Ia adalah normal. Mengambil multivitamin… Read More »

Mengidam Ketika Hamil !!

AWAS!! ANDA MUNGKIN BERMASALAH JIKA MENGIDAM KETIKA HAMIL! Hi mummies.. Pernah tak rasa mengidam sesuatu ketika mengandung?? Haaa.. Mengidam sesuatu jenis makanan semasa mengandung turut dikaitkan sebagai petanda berlakunya kekurangan zat makanan atau nutrien tau. Contoh eh.. Seseorang wanita hamil yang mengidam susu atau produk tenusu seperti keju menunjukkan dia sebenarnya kekurangan kalsium. Manakala mengidam makanan manis seperti… Read More »

Tips Tingkatkan Kesuburan

Bismillahirrahmanirrahiim. Assalamualaikum para pembaca yg budiman semua. Hari ni saya agak lapang untuk update blog dan berminat untuk berkongsi tentang tips tips untuk meningkatkan kesuburan.  Sememangnya setiap pasangan pun amat mendambakan zuriat setelah mendirikan rumah tangga. Tapi tak semua orang mempunyai rezeki yang awal. Mungkin Allah merencanakan rezeki yang lain buat mereka. Siapa tahu ketentuan Allah, kan? Walau… Read More »

Tips Mudah Hamil Mengikut Amalan Islam

Teks : Wan Syahida Kahar Memiliki zuriat adalah impian setiap ibu bapa yang telah berkahwin. Anak merupakan penyeri rumah tangga. Tapi bila lambat hamil, mula la rasa sedih atau stress bila orang mula bertanya. (saya memang tak setuju dengan perangai orang yang suka bertanya-tanya. Siapa yang tak nak anak sendiri, kan? Hanya belum ada rezeki betul tak!). Ada… Read More »

Cegah Penyakit Sekarang Sebelum Menyesal di Kemudian Hari!

Teks : Wan Syahida Kahar Alhamdulillah. Hari ni (hari Sabtu), saya baru pulang dari kenduri kahwin sepupu di Negeri Sembilan. Sambil-sambil tu, saya dan suami menziarahi pakcik kami yang menderitai penyakit diabetis baru-baru ini. Kini dia mengambil suntikan insulin dan perlu mencuci luka kakinya dengan kerap setiap minggu. Semasa promosi Vivix bulan Januari lepas, sempatlah saya mendapatkan untuknya… Read More »

Nak Tahu Kepakaran Saya?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Apa khabar semua pembaca saya yang budiman? Hari ini saya nak tuliskan assignment yang diberikan oleh mentor saya dalam Shaklee tentang kepakaran yang saya tawarkan berdasarkan pengalaman dan ilmu yang saya ada di dalam Shaklee.  Alhamdulillah. Saya berpeluang dan mengenali Shaklee semenjak saya mengandungkan anak kedua saya, Ameer Syaddad. Masa tu… Read More »

Kebaikan Susu Ibu, Bagaimana Ia Terhasil, Beza Susu Ibu & Susu Formula

Pertama sekali sebelum kita baca perbezaannya, di sini saya kongsikan dulu kebaikan susu ibu kepada bayi dan ibu berbanding susu formula (lembu) : Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada ibu :  – Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan – Menjarakkan kehamilan secara semulajadi – Mengurangkan risoko kanser payudara, ovary dan uterine – Mengurangkan risiko osteoporosis –… Read More »

Tips Mengenai Kitaran Haid & Waktu Subur

Hari ini saya ingin berkongsi maklumat dengan anda mengenai kitaran haid dan waktu subur bagi wanita.Saya kira maklumat ini sangat penting dan amat wajar untuk kita ambil tahu serta fahami dengan betul.Terutamanya kepada sesiapa yang sudah berkahwin dan inginkan anak. KENAPA KITA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA? Ada 2 sebab utama :- 1. Untuk memudahkan mendapat zuriat 2.… Read More »

Kehebatan Multivitamin Vita-LEA Shaklee Berbanding Multivitamin Lain Yang Ramai Orang Tak Tahu

[Vitalea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTIVITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000] Sejak dari awal kandungan, saya mengamalkan 2 biji Shaklee Vitalea setiap pagi. Hasilnya check up bulanan HB sentiasa NORMAL, badan rasa lebih CERGAS & CERDAS menghadapi kerja-kerja guru yang semakin menimbun dan lebih rileks kurang stress. Mungkin… Read More »