Tag Archives: Catatan Pengalaman

Keputusan Ujian Darah Saya: Kolestrol Turun!

Assalamualaikum semua.    Hari ni ikut husband gi tempat kerja.. So ambil peluang untuk buat blood test. Biasanya rutin buat blood test ni saya dan suami sama-sama buat towards the end of the year for every year. So now dah nak tamat 2016, kita pun repeat la blood test.  Dalam rekod pesakit, boleh check result blood test tahun… Read More »

Persiapan Kesihatan Diri Ketika Travel

Assalamualaikum semua pembaca saya. Apa khabar? Bebaru ni saya pergi bercuti ke Turki dan menunaikan Umrah sambil membawa kedua-dua anak saya. Dan saya fikir sangat penting untuk kita especially ibu bapa untuk sentiasa maintain jaga kesihatan sepanjang kita travelling.  Kita boleh sedaya-upaya jaga kesihatan kita supaya percutian tak terganggu dan menjadi lebih menyeronokkan 🙂   PERSIAPAN KESIHATAN DIRI… Read More »

Umrah Ziarah Turkey Bersama Andalusia (Part 3)

Assalamualaikum semua. Day 2 (Continued) Untuk 1st day kami kat Turki, selepas ziarah makam Abu Ayub Al-Ansari, kami dibawa menaiki feri untuk terus menuju ke Bursa. Naik feri ni dengan bas-bas sekali. Yang seronoknya kita dapat bagi makan kat burung-burung yang terbang di laut Marmara tu.  Masa ni bersedia la dengan baju sejuk ya sebab keadaan yang berangin… Read More »

Umrah Ziarah Turkey Bersama Andalusia (Part 2)

Assalamualaikum semua. InsyaAllah saya sambung entry saya tentang Umrah Ziarah ke Turkey bersama Andalusia Travel & Tours yang baru saja berakhir hari ni. Alhamdulillah saya dah kembali pulang ke Malaysia dalam keadaan sihat. Day 2      Makam Abu Ayub Al-Ansari di Istanbul Pagi ni berpeluang menziarahi makam sahabat hebat Rasulullah s.a.w di bumi Istanbul : Abu Ayub… Read More »

Umrah Ziarah Turkey Bersama Andalusia (Part 1)

Assalamualaikum wbt para pembaca saya yang budiman.. Alhamdulillah sekarang saya sedang mengikuti percutian Umrah Ziarah dengan pakej Andalusia Travel di Istanbul Turkey. Sementara saya free ni saya nak share la perjalanan percutian saya dengan team umrah ziarah ni.  Yang mencabarnya, saya bawa bersama dua orang anak kecil saya, Ameerah 5 tahun dengan Ameer 2 tahun. Jadi mungkin perkongsian… Read More »

Apa Yang Menggerakkan Anda Dalam Bisnes?

Assalamualaikum semua pembaca saya.  Terima kasih sebab sudi singgah ke blog saya ni.  Sedar tak sedar dah 5 tahun saya menceburi dunia bisnes online ni. Saya tak hebat dan bukannya jutawan. Tapi dalam tempoh ini, banyak benda yang saya dah belajar dan nampak sendiri.  Betul la kata orang. Pengalaman itu mematangkan kita. Jatuh bangunnya kita dalam perniagaan juga… Read More »

Doa Rasulullah S.A.W Kepada Ibnu Abbas

Assalamualaikum semua pembaca saya yang budiman.   Saya seringkali mendoakan doa seperti di dalam hadis ni ke atas ubun-ubun anak-anak saya terutamanya ketika menyusukan.    Selain daripada membaca Al-Fatihah, Ayatul Kursi, Surah Al-Insyirah dan meniup ke ubun-ubun anak, kita juga boleh doakan doa Rasulullah S.A.W. kepada Ibnu Abbas ini.  Doa untuk anak-anak sepertimana doa Rasulullah S.A.W. kepada Abdullah… Read More »

Ibu Mengidap Diabetes Selama 30 Tahun Kini Semakin Sihat

Assalamualaikum semua. 2 hari lepas ada kawan SID saya kongsikan tentang pengalaman ibunya yang 30 tahun sakit diabetes, kini dah makin baik tahap kesihatannya. Mulanya mak nya tak percaya yang diabetes nya ada harapan untuk baik semula. Tapi ternyata ada perubahan besar pada kesihatannya bila konsisten mengamalkan makanan tambahan Shaklee ni. Dan bila dah ada kesan positif, baru… Read More »

Salah Faham Terhadap Paracetamol 6

Assalamualaikum semua. Ada sesiapa yang suka telan Panadol tiap-tiap kali demam atau sakit kepala? Time nak cari Panadol kat kedai pula, pening ada banyak sangat jenis dia. Tak tau mana satu yang patut anda beli. Tak tau apa beza semua jenis Panadol yang ada kat kaunter tu. Ok di sini saya kongsikan salah faham tentang Paracetamol yang ramai… Read More »