Sebab-sebab Bayi Tidak Boleh Diberi Makan Sebelum Cukup 6 Bulan

By | 12/02/2015
 Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil satu bulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal.
Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan kepada bayi.
WHO mencadangkan agar bayi diberi makan pada usia 6 bulan (tahun 2001), begitu juga dengan Jabatan Kesihatan United Kingdom, dan Polisi Penyusuan Susu Ibu Kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan ibu menyusukan anaknya secara eksklusif (tanpa makanan lain, susu lain, mahupun air masak) selama 6 bulan.
Namun, masih ramai yang tidak mengikuti polisi dan saranan di atas kerana beberapa sebab:
1) Anggapan bahawa bayi kelihatan bersedia untuk makan dari mulutnya yang suka mencicip-cicip.
2) Anggapan bahawa bayi lapar.
3) Anggapan bahawa perut bayi akan lebih kuat sekiranya diberi makan lebih awal.
4) Anggapan bahawa bayi akan lebih kenyang dan tidur lebih lena jika diberi makan.
 
Sayangnya anggapan di atas adalah salah sama sekali.
 1. SISTEM PENGHADAMAN YANG BELUM MATANG
Sistem penghadaman bayi di bawah umur 6 bulan masih terlalu muda dan belum bersedia untuk memecahkan kanji dan karbohidrat. Tubuh bayi masih belum menghasilkan enzim yang mencukupi untuk proses ini. Enzim amilase di dalam air liurnya belum cukup bagus untuk menjalankan proses pencernaan pertama.
Tubuh bayi masih belum dapat memproses lemak. Manakala buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses protein yang tinggi dari sumber telur, daging dan susu lembu (protein di dalam susu ibu adalah berbeza).
Tidakkah anda berasa kasihan dengan tubuh bayi semuda itu terpaksa bekerja keras untuk menerima zat-zat makanan yang masih belum sesuai untuknya?
 2. MASALAH KESIHATAN JANGKA MASA PANJANG
Pernahkah anda terjumpa seseorang dewasa yang kelihatan sihat, menjaga pemakanan, rajin bersenam, tiba-tiba jatuh sakit atau meninggal dunia akibat penyakit kronik, seperti sakit jantung, strok, kencing manis, buah pinggang dan sebagainya?
Menurut kajian yang dibuat oleh University of Buffalo, salah satu penyebab keadaan ini adalah akibat dari pemberian makanan terlalu awal.
Tidakkah anda menyayangi anak anda dan masa depannya?

Saya ada juga rakan dan kenalan yang ada masalah dengan perutnya yang menjadi terlalu sensitif pada usia dewasa ini. Tak boleh silap makan. Nanti mudah sakit perut. Sama juga dengan semua adik-beradiknya. Apabila diteliti, rupa-rupanya memang kesemua adik-beradiknya diberi makan terlalu awal oleh ibu mereka semasa usia belum cukup 6 bulan.

 3. MASALAH DALAM PENYUSUAN
Bayi yang diberi makan terlalu awal akan lebih kenyang dengan makanan. Ini akan mengganggu penyusuan ibu kerana mungkin bayi sudah tidak mahu menyusu lebih banyak.
Fikir-fikirkanlah tentang masa depan anak-anak kita. Ada sebabnya apabila satu riwayat diceritakan kepada kita bahawa Rasulullah SAW cuma memercikkan air pada pakaian yang terkena kencing bayi laki-laki di bawah usia 2 tahun yang hanya minum susu ibunya sahaja.
Ada mesej tersembunyi kenapa Rasulullah masih tinggal bersama Halimatussaadiah, ibu susuannya meskipun usia Baginda sudah melepasi 2 tahun.
Sayangilah masa depan anak-anak kita. Jangan terlalu ghairah untuk melihat bayi kita ‘cepat besar’ dan memberinya sesuatu yang dia belum bersedia untuknya. Ikutlah saranan yang telah digariskan, sebagai satu usaha untuk memastikan anak-anak kita membesar dengan sihat dan terjaga kesihatannya.
===
Untuk sebarang nasihat dan konsultasi produk Shaklee untuk membantu penyusuan bayi selama cukup 2 tahun, boleh hubungi saya. Insya ALlah saya boleh membantu.
Di samping itu, bacaan-bacaan ini juga sesuai buat anda :
 
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjaga pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:

KONSULTASI PERCUMA
HARGA ISTIMEWA dan
PELUANG BISNES bersama SHAKLEE !!
Wan Syahida
Shaklee ID: 1143254
wsyahida@yahoo.com
012-6753078 (SMS/Whatsapp)
Facebook : Wan Syahida Kahar
Instagram : @shye_healthnutrition
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge