Pengalaman Mengelak Baby Kuning (Jaundis)

By | 01/01/2022

Hi Assalamualaikum semua. Lama sungguh saya tak update blog saya. Sebab hari ni 1 Januari 2022, saya paksa diri saya untuk mula menulis kembali walaupun seringkas yang boleh. Kali ni saya nak kongsikan pengalaman saya mengelak baby kuning (jaundis). Saya baru sahaja melahirkan anak yang keempat pada 11 Disember 2021 yang lalu. Saya test sendiri ke atas diri saya mulai anak ke-3 dan sekarang, anak ke-4 pulak.

Pengalaman peribadi saya dalam usaha mengelakkan baby kuning

Pengalaman 1st dan 2nd Baby Kuning

Untuk info, baby pertama saya pernah kuning selama 4 minggu lamanya (prolonged jaundice). Bayangkan, kita baru happy dapat 1st baby, dah kena lalui pengalaman pergi balik hospital dan klinik berulang kali untuk check baby kuning. Then 2nd baby, saya cuba pelbagai tips sejak pregnant untuk elak baby kuning lagi.

Antara cubaan saya adalah meminum susu kambing, amalkan meminum minyak kelapa dara, minum jus delima, minum Qaseh Adinda (minuman campuran kurma) dan tak ingat dah lagi apa lagi. Tapi saya cuba lah guna tips-tips yang saya dapat. Tapi anak ke-2 juga jaundis. Kurang sikit je iaitu 3 minggu prolonged jaundice compare to kakaknya.

Pengalaman 3rd Baby Kuning

Then anak 3rd, saya start amalkan Set Hamil Shaklee sepenuhnya sejak awal saya hamil. Even sebelum hamil lagi saya dah start amalkan. Saya makan basic set yang untuk optimum health tu. Vitalea, B-Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard. Ni semua basic set.

Baby 3rd lahir, oh my… baby kuning jugak. Hari ke-3 lahir tu dah start ketara. Pada hari ke-5, saya teringat pesan tukang urut saya masa anak 2nd untuk banyakkan makan buah anggur untuk cepat hilangkan baby kuning ni. Antara anggur hijau dan anggur hitam, lebih efektif anggur hitam.

Masa tu, saya memang ada anggur hitam dalam fridge. Tapi tak sempat nak makan banyak. Tapi saya ada Vivix dalam fridge. Untuk info, kandungan utama Vivix adalah Anggur Muscadine. Sejenis anggur yang premium dari California dan memiliki antioksidan yang sangat powerful.

Saya nak cepat masa tu. Maka saya terus minum satu sudu Vivix. Kalau anggur hitam sangat baik, maka tentulah Vivix juga sangat baik. Malam tu, terus menyusukan baby macam biasa.

Esoknya nurse daripada KKIA datang untuk visit. Macam biasalah diorang akan check baby dan ibu. Nurse tengok baby dan confirmkan yang baby takde kuning langsung. Terkejut jugak saya… Baru semalam nampak kuning. Cepat betul hilang???

Ikutkan history abang dan kakaknya dulu, kuning sampai 3-4 minggu. Maka saya pun rasa sangat-sangat bersyukur. Tak perlu ulang-alik lagi ke klinik untuk check baby kuning. Sebab pengalaman tu sangat tak best!! Dalam berpantang2 nak kena keluar nai kereta, bawa baby ke klinik. Kena tunggu turn. Baby kena cucuk. Check kuning. Tunggu plak result. Aduhai. Cukuplah pengalaman lalu. Maka bila nurse sahkan tiada kuning, terasa syukur dan ajaibnya Ya ALlah… Tak terhingga.

Anak ke-3, saya lalui pengalaman berpantang yang lebih tenang dan bahagia. Saya continue Set Berpantang Shaklee secara konsisten. Continue je basic set saya share tadi dan tambahkan lagi dengan Alfalfa serta Vivix. Alfalfa tu hanya boleh start makan bila baby dah takde kuning tau? So, pastikan kita tanya pengedar Shaklee yang boleh consult dengan baik. Kalau beli Shaklee, mesti dapatkan cara pemakanan. (macam kalau beli ngan saya, confirm saya akan advice πŸ™‚ hehe)

Pengalaman 4th Baby – Tak Kuning!

Untuk anak keempat saya, saya belajar daripada pengalaman lalu. Memandangkan saya ada pengalaman yang berkesan dengan Vivix, maka saya amalkan Res V (versi Vivix bentuk softgel) dari waktu saya hamil lagi. Saya start ambil Res V masa pregnant, bermula setelah saya tak alami lagi sebarang morning sickness. Iaitu sekitar bulan kelima kehamilan.

Jadi masa baby keempat, saya teruskan Set Hamil Shaklee dan ambil Res V. Sebenarnya bukan sebab nak fokus baby kuning tu. Tapi sebab saya alami sakit belakang yang agak teruk. Dan saya pun nak elak GDM (kencing manis ketika hamil). Tapi, Shaklee tak advice ibu hamil ambil Vivix atau Res V tau masa hamil. Ini disebabkan mereka tak jalankan sebarang ujian ke atas kelompok ibu hamil terhadap produk Vivix atau Res V. Mereka hanya test ke atas orang biasa saja. Jadi untuk formality dan langkah selamat, Shaklee tak recommend Vivix atau Res V ni ke atas ibu hamil.

Kalau nak ambil, atas keyakinan sendiri sahaja ok? Memandangkan saya memang dah bertahun amalkan Vivix dan Res V dan memang yakin dengannya, maka saya ambil atas keyakinan saya sendiri.

Selepas melahirkan baby ke-4 bulan Disember yang lalu, Alhamdulillah… Baby langsung tak kuning. Doctor check, nurse check, Confinement Lady saya check, semua kata takde kuning. Nurse yang datang visit di rumah pun confirmkan, baby tiada kuning. Yayyyy!!! Syukur dan happy sangat-sangat. Tak perlu pening-pening fikir nak letak bawah cahaya lah, elakkan herba tertentu atau sebagainya. Hehe.

Jadi saya dah berjaya test keberkesannya ke atas diri saya sendiri. Dari baby ke-3 hingga ke baby ke-4. Vivix dan Res V berkesan untuk saya dalam mengelakkan baby kuning. Walau bagaimanapun, semua ni berkesan ke atas saya saja. Tak semestinya ia berkesan ke atas orang lain jugak. Jadi, amalkan ikut keyakinan masing-masing ok!!

Untuk info, dalam team Shaklee, sebenarnya ramaiii yang amalkan Vivix dan Res V semasa pregnant. Mereka ambil sebab mereka yakin sebab mereka dah bertahun amalkan Shaklee. Mereka yakin sendiri. Tapi kami tak suruh kalian ikut bulat-bulat. Carilah info dan bukan sekadar terikut-ikut dengan orang. Product knowledge tu penting.

Kalau tak yakin, amalkan je lah buah anggur hitam. Tapi, tak tau lah banyak mana kena makan.. Kalau Vivix, ia diperbuat daripada pati anggur. Tak ambil isi buah anggur tapi biji dan kulit sahaja (situ terkandung khasiat yang terbanyak). Sesudu Vivix je dah bersamaan dengan 10x ganda lebih powerful daripada Resveratrol sahaja (bahan yang kaya dalam Anggur Muscadine). So, sebab tu saya go for Vivix. Cepat dan mudah. Ambik je satu sudu sehari. Settle.

Sekian perkongsian saya mengenai Vivix dan Res V berjaya mengelakkan dan mengatasi baby kuning mengikut pengalaman saya sendiri. Semoga entry ni berguna. Maafkan saya jika ada salah dan silap. Saya just share pengalaman sebenar saya. Segala amalan kalian dengan Vivix dan Res V, mestilah atas risiko sendiri dan keyakinan diri sendiri ye.

Mungkin juga baby saya lagi cepat sihat daripada kuning kerana organ-organnya sihat bila dapat nutrisi Set Hamil Shaklee sejak dalam perut lagi. Wallahu a’lam. Tapi saya yakin, semuanya perlu bermula daripada pemakanan yang sihat & si ibu juga sihat untuk bayi kita turut sama sihat.

Set Hamil Shaklee memang sangat-sangat disarankan untuk diamalkan sepanjang kehamilan.

InsyaAllah, kehamilan akan terasa lebih bertenaga, lebih sihat, dijauhi risiko kencing manis (GDM), darah tinggi ataupun berat badan berlebihan.

Semua item dalam Set Hamil Shaklee adalah sangat selamat untuk ibu-ibu hamil dan disahkan oleh pihak Nutritionist Shaklee sendiri. Seluruh produk dan vitamins Shaklee juga diluluskan oleh KKM. Di peringkat antarabangsa juga, Shaklee diiktiraf kerana mengatasi standard piawaian U.S. Pharmacopiea dan telah menjalani ujian keselamatan, ujian keberkesanan dan ujian klinikal. Produk Shaklee juga pertama kali wujud sejak lebih 100 tahun yang lalu lamanya.

Jadi, tak usah ragu-ragu dengan kualitinya. Amalkan Shaklee dengan yakin yer.

Set Hamil Shaklee

Set Hamil Shaklee yang lengkap

Apa yang terkandung dalam Set Hamil Shaklee?

  1. Vitalea with Iron (Multivitamin & Multimineral)
    • Sangat baik untuk menaikkan HB, memberikan tenaga dan memenuhi keperluan vitamin dan mineral yang penting untuk ibu hamil.
    • Selalunya ibu hamil tak selera nak makan dengan sempurna. Terpaksa memilih makanan ikut tekak yang tengah loya masa tu. Atau tak mampu makan makanan yang sihat kerana alahan teruk.
    • Jadi ambil la Vitalea ni untuk penuhi jurang nutrisi dalam tubuh masa ni.
  2. B-Complex with Folic Acid
    • Penting untuk elakkan Neural Tube Defect yang boleh berlaku ke atas bayi kerana kekurangan asid folic dari awal usia kehamilan.
    • Selalunya kita pun tak sedar bila kita hamil. Tau-tau dah 3 minggu atau 4 minggu kan? Sedangkan, asid folic ni sangat penting diambil dari awal persenyawaan janin lagi. Jadi, tolong la ambil Asid Folic sebelum nak hamil lagi ok? Lagi bagus, start ambil seawal 3 bulan sebelum hamil. Ini yang terbaik.
    • Saya memang amalkan B-Complex sepanjang tahun even saya tak hamil. Sebab B-Complex sangat penting untuk fungsi sel dan organ-organ dalam tubuh kita. Jadi, takde masalah untuk saya. Ia tetap sangat penting diambil sewaktu berpantang, menyusu, untuk lelaki dan wanita, warga emas dan tak kira fasa.
  3. Vitamin C Sustained Release
    • Vitamin C ni penting untuk bantu penyerapan zat besi. Zat besi pula penting untuk elakkan anemia (HB low). Vitamin C juga sangat berguna untuk elakkan kita mudah dijangkiti virus kerana ia sangat membantu menguatkan sistem imun badan.
    • Amalkan Vitamin C supaya kita maintain sihat, tak mudah jatuh sakit dan lebih bertenaga.
    • Kita ibu hamil ni kalau selsema, batuk atau demam, tak elok sangat dependent on ubat. Kalau ambil pun, tak boleh sebarangan. Mesti consult doctor ok? Pastikan yang selamat untuk ibu hamil saja.
    • Saya pula, sangat elakkan ubat-ubat dan Panadol kalau tengah hamil. Saya akan ikhtiar dengan vitamins dan supplements Shaklee. Alhamdulillah, saya tak mudah jatuh sakit dan tak perlu ambil Panadol. Selsema? Saya ambil Vitamin C dan minum banyak air suam untuk cepat sembuh.
  4. Ostenutrix (dahulunya dipanggil Ostematrix)
    • Untuk elakkan kekejangan kaki dan otot sepanjang kehamilan. Cubalah, InshaAllah sangat berkesan.
    • Untuk maintain tulang dan otot yang kuat dan sihat sebab kalau kita tak topup badan kita dengan kalsium yang mencukupi setiap hari, badan kita akan tarik kalsium daripada tulang kita untuk kegunaan tubuh (otot nak bergerak, tulang nak bergerak). Kalau banyak ditarik, lama-lama, makin kuranglah ketumpatan tulang kita. Tua nanti senang nak osteoporosis (tulang rapuh).
    • Time nak bersalin nanti, ambil tau Oste ni. Ia akan sangat membantu kita waktu melayan contraction tu. Contraction kan disebabkan pergerakan otot dalam rahim. Saya ada kawan-kawan yang kata Oste sangat membantu waktu contraction. Kita nak cepat2 terbuka bukaan cm tu bila dah sakit contraction tu weh. So, tolong otot2 kita sihat dengan Ostematrix.
    • Banyak lagi yang best tentang Oste ni. Untuk tidur lena, elak sembelit, kaki kuat, kurangkan sakit & lenguh2 badan dan banyak lagi. Korang kena try.
  5. ESP
    • ESP ni sumber protein yang berkualiti. Penting untuk tumbesaran baby yang sempurna. Janin nak bina banyak sel dan tisu baru. Organ-organ baru nak dibentuk. So, pastikan kita supply dengan protein ok? Percayalah protein daripada menu harian kita tu tak cukup pun.
    • ESP ni best untuk tenaga dan kekenyangan. Kalau alahan teruk, biasanya sebab perut kosong. ESP ni mengenyangkan perut lebih lama sebab low Glisemic Index, jadi perut tak berlapar dan morning sickness kurang skit. Apa pun, kena try test tengok kesesuaian ok?
    • Kalau uall jenis rahim tak kuat (boleh mengakibatkan keguguran janin), amalkan ESP ni untuk menguatkan rahim ye.
    • ESP juga sangat bagus bagi mereka yang ada GDM (kencing manis). Ia mengenyangkan dan tak meningkatkan paras gula dalam tubuh.
  6. Omega Guard (Omega-3 fish oil)
    • Biasa kan dengar Omega-3 mengandungi DHA dan EPA. Semua ni sangat bagus untuk otak dan saraf. Janin sangat memerlukan khasiat Omega-3 ni untuk perkembangan saraf, otak, jantung dan retina mata.
    • Terlalu banyak manfaat Omega-3 ni dan ia selamat untuk ibu hamil. Amalkan sejak awal kehamilan. Nak tahu manfaat Omega-3 ni sila lah google eh?
    • Saya ambil Omega Guard ni sepanjang hamil sebab nak otak baby bijak.. Ha gittew πŸ™‚ Hehe. Sebenarnya nak otak bayi yang sihat dan sempurna tumbesarannya.

Hah panjang lebar saya elaborate.

Kalau nak more info, nak order Shaklee dengan consultation best dan power, jangan teragak-agak untuk hubungi saya ok. Saya pengedar Shaklee yang dah 7 tahun berpengalaman. Saya sendiri amalkan dan saya kongsi pengalaman saya sendiri. Kita cuba ikhtiar atasi masalah baby kuning.

Contact saya di 012-6753078 atau klik link wasap saya ni.

Salam Mesra,

Wan Syahida Kahar
Senior Coordinator Shaklee
Shaklee Business Leader
FB : Wan Syahida Kahar
www.syahidashukri.com

One thought on “Pengalaman Mengelak Baby Kuning (Jaundis)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge