Kebaikan Susu Ibu, Bagaimana Ia Terhasil, Beza Susu Ibu & Susu Formula

By | 11/02/2015
Pertama sekali sebelum kita baca perbezaannya, di sini saya kongsikan dulu kebaikan susu ibu kepada bayi dan ibu berbanding susu formula (lembu) :
Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada ibu : 
– Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan
– Menjarakkan kehamilan secara semulajadi
– Mengurangkan risoko kanser payudara, ovary dan uterine
– Mengurangkan risiko osteoporosis
– Membantu ibu kembali kepada berat badan asal sebelum bersalin
 Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada bayi:
– Sumber imunisasi pertama bayi
– Mengurangkan masalah elergi dan masalah system penghadaman
– Membekalkan zat-zat dan sumber nutrisi untuk bayi
Bagaimana susu ibu terhasil / terjadi / terbentuk ?
Dari darah merah yang mengalir dalam pembuluh darah ibu bercampur dengan zat-zat makanan dari usus, kemudian diproses di kilang yang amat kecil iaitu kelenjar-kelenjar di payudara ibu, seterusnya berupaya menghasilkan nutrisi yang sangat hebat sekali.
Secara ringkasnya, susu ibu terjadi adalah terjadi dengan kuasa ALLAH yang memproses darah merah bersama-sama zat-zat makanan. Hebat bukan ?
Apa pula perbezaan susu ibu dengan susu formula / lembu ?
1- ANTIBODI
Susu ibu adalah satu-satunya makanan yang ada antibodi. Menghalang jangkitan bakteria dan kuman yang bakal menyerang bayi. Antibodi-antibodi ini terhasil dengan sangat banyak dalam susu ibu terutama antara hari awal kelahiran. Manfaat yang diterima bayi akan terserlah dari hari ke hari.
2. KASEIN
Dalam susu lembu, akan ada kandungan kasein yang tinggi.  Ia adalah bahan yang dijumpai dalam susu basi yang berketul. Bahan ini akan mengurai kepada partikel-partikel yang besar di dalam perut dan akan menyusahkan penghadaman. Itu akan buat bayi tak selesa dan kembang perut.
3.  KANDUNGAN GULA
Susu ibu mengandungi kandungan gula yang jauh lebih tinggi iaitu 7gm/l berbanding 4.8gm/l dalam susu lembu. Ini sangat penting bagi badan bayi yang mempunyai simpanan gula yang sedikit. Gula membekalkan tenaga dan buat bayi kita.
4. GARAM MINERAL
Susu lembu mempunyai kalsium dan fosforus yang tinggi tapi nisbah tidak stabil dan susah dicerna dengan baik. Dan fosforus yang tinggi akan menyukarkan bayi menyerap kandungan kalsium dengan baik. Ini akan mendedahkan bayi terdedah dengan risiko tertentu kerana bayi kekurangan kalsium.
5. ZAT BESI
Susu ibu mengandungi zat besi yang tinggi sebanyak 50%. Oleh kerana susu ibu mengandungi zat besi yang rendah, bayi terdedah kepada penyakit anemia (kekurangan darah).
Dan, kenapa susu ibu ada bila time pregnant / mengandung  je ?
Susu ibu ditentukan sejenis hormon dinamakan prolaktin. Ia dirembes oleh kelenjar pituitari di otak yang akan meransang payudara untuk menghasilkan susu. Semasa mengandung, hormon-hormon mengandung seperti progesteron dan estrogen yang dihasilkan oleh plasenta akan menghalang penghasilan hormon prolaktin. Sebaik sahaja selepas bersalin, plasenta akan dikeluarkan dan menyebabkan hormon progesteron dan estrogen akan menurun dan hormon prolaktin akan terus meningkat. Peningkatan hormon prolaktin ini seterusnya memulakan penghasilan susu yang banyak untuk seorang bayi.
Sumber daripada: http://arnamee.blogspot.com/2012/08/kebaikan-susu-ibu-bagaimana-ia-terhasil.html#ixzz2HeF60T9y

=======

Dr Hamid mencadangkan supaya para wanita mengamalkan supplemen tambahan
Menurut pakar sakit puan, Dr. Hamid Arshat, setiap wanita, terutamanya sejak hamil, perlu memakan vitamin atau supplemen tambahan untuk kesihatan badan wanita itu secara menyeluruh. Beliau juga mencadangkan supaya meneruskannya setelah bersalin, malah sebaiknya diteruskan lagi sehingga ke akhir hayat seseorang wanita.

Vitamin Shaklee menyediakan vitamin yang lengkap untuk para ibu bermula dari saat kehamilan, berpantang, sehinggalah semasa menyusu bayi. Vitamin-vitamin Shaklee yang dicadangkan untuk para ibu adalah:

1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
2) Sustained Release Vita-C Plus
3) B-Complex
4) Energizing Soy Protein Isolate Powder
(ESP)
5) Ostematrix
(Calcium & Magnesium)
6) OmegaGuard
(EPA & DHA)
7) Zinc Complex
(Selepas bersalin/semasa berpantang)
8) Alfalfa Complex (Selepas bersalin/semasa berpantang dan semasa menyusu sebagai MILK BOOSTER)

Set lengkap untuk ibu bermula dari saat kehamilan, selepas bersalin dan semasa menyusu bayi 
 (klik untuk lebih jelas)
1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting untuk kesihatan optimum dan perlu dalam menjamin kesejahteraan secara am.

Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2) Vitamin-C
 Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik. Selain itu, ia juga penting untuk penyembuhan luka dalaman dan luaran selepas bersalin.

3) B-Complex
Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik. Ia amat baik untuk ibu-ibu selepas bersalin bagi mengelakkan meroyan.

4) Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)
Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP membantu memekatkan susu, memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.

5) Ostematrix
(Calcium and Magnesium)

Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

6) OmegaGuard (EPA and DHA)
DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak. DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.

Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA.

Atas sebab ini pakar mencadangkan supplement Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri.

Omega 3 juga membantu pembakaran lemak, dan membantu ibu kembali slim dengan lebih cepat selepas bersalin.

7) Zinc Complex (Selepas bersalin)
 Membantu penyembuhan luka bersalin dengan lebih cepat dan membantu mengelakkan post-natal depression.

8) Alfafa Complex (Selepas bersalin dan menyusu – sebagai MILK BOOSTER)
Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU.

Alfalfa juga baik untuk merapatkan kembali keintiman seorang wanita dan baik diamalkan selepas bersalin.

Sebagai seorang ibu, amat penting untuk menjaga kesihatan dan pemakanan dengan mengamalkan pengambilan nutrisi yang lengkap. Sepanjang kehamilan dan selepas bersalin, IBU amat memerlukan nutrien penting dan perlu mengembalikan kekuatan dan kesihatan bagi menyusukan bayi dengan sempurna. Pada masa yang sama, IBU juga perlu memulihkan luka dalaman dan luaran dengan baik. Oleh itu, jagalah kesihatan anda terlebih dahulu supaya anda dapat memainkan peranan sebagai ibu dan isteri dengan lebih sempurna. Lebih-lebih lagi, badan IBU yang sihat akan dapat menghasilkan susu ibu yang berkualiti, mencukupi dan berkhasiat kepada bayi.

Untuk sebarang pertanyan atau berminat untuk order, boleh hubungi saya, Shye di 012-6753078 (SMS/Whatsapp).

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjaga pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:

KONSULTASI PERCUMA
HARGA ISTIMEWA dan
PELUANG BISNES bersama SHAKLEE !!
Wan Syahida
Shaklee ID: 1143254
wsyahida@yahoo.com
012-6753078 (SMS/Whatsapp)
Facebook : Wan Syahida Kahar
Instagram : @shye_healthnutrition

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge