Kaedah Paling Mudah Mengajar Anak Usia Prasekolah Membaca Seawal Usia

By | 14/04/2014
Teks : Wan Syahida Kahar

Bismillah.

Assalamualaikum. Anda mempunyai anak-anak yang berusia pra-sekolah? Sudahkah mereka tahu membaca? Zaman sekarang, kanak-kanak dah boleh membaca seawal usia mereka sejak sebelum memasuki Darjah 1. Bantu anak-anak anda untuk pandai membaca dengan set buku Bacalah Anakku, Readeasy Phonics dan Al-Furqan. Terdapat juga set buku Lughatul Jannah yang mengajar anak-anak mengenal bahasa Arab.
Set siri buku cepat membaca ini telah direka khas untuk memudahkan anak-anak kecil belajar membaca, bermula dengan sebutan yang paling mudah. Mereka diajar dengan kaedah fonetik iaitu mempelajari sebutan huruf dan bukannya huruf itu sendiri.
Ingat tak dulu-dulu kita belajar dengan cara mengenal huruf-huruf ABC dahulu kemudian belajar mengeja, kemudian barulah belajar membaca. Tapi kini, kaedah fonetik telah diciptakan kerana ia didapati lebih mudah untuk mengajar anak membaca. Contohnya mereka akan diajar menyebut huruf ‘mim di atas’ bunyinya ‘ma’ dan huruf ‘ba di atas’ bunyinya ‘ba’ menghasilkan ‘mama’ dan ‘baba’. Bukankah ia perkataan yang paling awal disebut bayi? Jadi set buku cepat membaca ini amat sesuai diajar kepada kanak-kanak pada awal usia mereka. Malah sebenarnya set buku Al-Furqan telah saya kenalkan kepada anak saya semenjak usianya 2 tahun lagi.

Sangat rugi sekiranya anda tidak ada buku-buku ini di rumah sebagai persediaan kepada anak-anak anda membaca sebelum memasuki sekolah. Buku-buku ini sangat disyorkan kerana ia memang berbaloi dan bermanfaat. Malah telah terbukti berkesan. Dah banyak sangat testimonial positif daripada para ibu bapa dan guru tadika yang pernah menggunakan set Bacalah Anakku, Readeasy dan Al-Furqan ini.

Order ketiga-tiga set Bacalah Anakku, ReadEasy dan Al-Furqan dengan harga RM136 termasuk kos pos laju ke Semenanjung Malaysia.

Set Lughatul Jannah pula berharga RM25.

Berminat untuk order, hubungi kami dengan klik di www.facebook.com/messages/IslamicKidsShop atau SMS/Whatsapp ke 012-6753078 untuk sebarang pertanyaan atau tempahan. Order 3 set buku cepat membaca sekarang dan anda akan memperolehi FREE GIFT 3 poster percuma alif ba ta.

One thought on “Kaedah Paling Mudah Mengajar Anak Usia Prasekolah Membaca Seawal Usia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge