Jangan Panik Apabila Bayi Baru Lahir Terkena Jaundice/ Kuning

By | 13/02/2015

Bayi kuning terjadi kepada semua bayi berusia 2-7 hari. Biasanya bayi yang menghadapi gejala kuning dapat dilihat dari kulit atau bahagian putih matanya yang berubah menjadi kuning. Ini diakibatkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah bayi.
Pada kebiasaannya, kebanyakan bayi baru lahir dibawa ke klinik kerana penyakit kuning. Neonatal jaundice atau bayi kuning boleh mencecah sehingga 60% kelahiran. Bermakna setiap 6 orang bayi yang baru lahir akan menjadi kuning di dalam setiap 10 kelahiran. Dan pada kebiasaannya bayi ini menjadi kuning pada hari ke 3 selepas lahir dan semakin hilang selepas beberapa hari.

Saat masih di dalam kandungan, kadar bilirubin dihasilkan oleh ibu dan disalurkan melalui plasenta. Namun setelah lahir, hati bayi belum dapat berfungsi dengan normal dan menghasilkan bilirubin yang berlebihan. Sebahagian kuning pada bayi tidak berbahaya, kerana akan hilang dengan sendirinya jika bayi mendapat air susu badan yang banyak. Pemberian air susu badan akan mempercepatkan keluarnya mekonium (fasa pertama bayi) yang akan membantu menurunkan kadar bilirubin dalam darah bayi.

Apa itu bilirubin?
Sel darah merah manusia yang terurai (kerana mati) menghasilkan partikel yang dipanggil bilirubin. Bilirubin ini adalah tidak larut air dan akan dihantar ke hati untuk diubah kepada menjadi larut air.

Setelah itu sebahagiannya akan dikeluarkan melalui air kencing dan sebahagiannya pula akan dibuang melalui najis melalui saluran hempedu. Sebab itu air kencing kita berwarna kuning dan najis berwarna coklat kekuningan. Cara mengenalpasti bayi kuning adalah dengan merenggangkan kulit dengan 2 jari dibawah sinar yang terang kerana ini akan memperjelaskan wana kulit bayi tersebut.

Hampir kebanyakan bayi baru lahir kini pasti mendapat kuning/ jaundice. Mengapa? Ia seolah masih misteri. Ada 2 sebab iaitu:
  • Hati bayi masih belum matang juga menyukarkan proses penukaran bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air. Bayi pra-matang lebih cenderung terkena kuning sebanyak 80% daripada bayi lahir cukup bulan.
  • Sel darah merah bayi adalah berbeza dengan sel darah merah orang dewasa. Ia mudah terurai dan jangka masa hayatnya adalah pendek. Bilangannya juga berlebihan daripada biasa. Oleh itu, penguraian sel darah bayi yang tinggi menyebabkan kadar bilirubin yang meningkat pada hari ke 3.

Anda perlu mengetahui beberapa hal penting iaitu:
1. Bayi mengalami kuning pada 24jam pertama setelah ia lahir.
2. Bayi kuning boleh mendapat kuning sehingga 14 hari atau 21 hari.
3. Biasa disertai dengan demam.
4. Tampak kuning pada bahagian telapak tangan dan kaki bayi.
5. Konsultasi terus dengan doktor bila bayi anda perlu disinar.
Amatlah disarankan buat ibu-ibu agar memberi bayi susu badan kerana kandungan berkhasiat dan bernutrisi dalam susu badan mampu mempercepatkan penyembuhan bayi yang kuning. Amat kasihan melihat bayi yang terkena kuning sehingga 2 minggu dan terpaksa berulang alik ke hospital dengan keadaan bayi yang masih lemah.
Sesetengah ibu yang mengambil jamu atau herba sewaktu berpantang perlu menghentikan pengambilan kerana dikhuatiri akan menjejaskan kesihatan bayi yang menyusu badan akibat efek daripada jamu/herba. 
TETAPI kini, ramai ibu-ibu yang melalui tempoh hari-hari berpantang dengan mengambil VITAMIN kerana vitamin juga mampu mempercepatkan penyembuhan luka, memberi tenaga berpanjangan, membantu memperbanyakkan susu, serta memperkayakan air susu badan menjadi lebih bernutrisi. 
Insyallah bayi yang terkena kuning lebih cepat sembuh. Dengan vitamin, ibu-ibu tak perlu tunggu masa nak makan, habis bersalin je boleh terus ambil vitamin.

Set lengkap untuk ibu bermula dari saat kehamilan, selepas bersalin dan semasa menyusu bayi 
 (klik untuk lebih jelas)

Dr Hamid mencadangkan supaya para wanita mengamalkan supplemen tambahan
Menurut pakar sakit puan, Dr. Hamid Arshat, setiap wanita, terutamanya sejak hamil, perlu memakan vitamin atau supplemen tambahan untuk kesihatan badan wanita itu secara menyeluruh. Beliau juga mencadangkan supaya meneruskannya setelah bersalin, malah sebaiknya diteruskan lagi sehingga ke akhir hayat seseorang wanita.

Vitamin Shaklee menyediakan vitamin yang lengkap untuk para ibu bermula dari saat kehamilan, berpantang, sehinggalah semasa menyusu bayi. Vitamin-vitamin Shaklee yang dicadangkan untuk para ibu adalah:

1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
2) Sustained Release Vita-C Plus
3) B-Complex
4) Energizing Soy Protein Isolate Powder
(ESP)
5) Ostematrix
(Calcium & Magnesium)
6) OmegaGuard
(EPA & DHA)
7) Zinc Complex
(Selepas bersalin/semasa berpantang)
8) Alfalfa Complex (Selepas bersalin/semasa berpantang dan semasa menyusu sebagai MILK BOOSTER)

1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting untuk kesihatan optimum dan perlu dalam menjamin kesejahteraan secara am.

Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2) Vitamin-C
 Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik. Selain itu, ia juga penting untuk penyembuhan luka dalaman dan luaran selepas bersalin.

3) B-Complex
Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik. Ia amat baik untuk ibu-ibu selepas bersalin bagi mengelakkan meroyan.

4) Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)
Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP membantu memekatkan susu, memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.

5) Ostematrix
(Calcium and Magnesium)

Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

6) OmegaGuard (EPA and DHA)
DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak. DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.

Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA.

Atas sebab ini pakar mencadangkan supplement Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri.

Omega 3 juga membantu pembakaran lemak, dan membantu ibu kembali slim dengan lebih cepat selepas bersalin.

7) Zinc Complex (Selepas bersalin)
 Membantu penyembuhan luka bersalin dengan lebih cepat dan membantu mengelakkan post-natal depression.

8) Alfafa Complex (Selepas bersalin dan menyusu – sebagai MILK BOOSTER)
Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU.

Alfalfa juga baik untuk merapatkan kembali keintiman seorang wanita dan baik diamalkan selepas bersalin.

Sebagai seorang ibu, amat penting untuk menjaga kesihatan dan pemakanan dengan mengamalkan pengambilan nutrisi yang lengkap. Sepanjang kehamilan dan selepas bersalin, IBU amat memerlukan nutrien penting dan perlu mengembalikan kekuatan dan kesihatan bagi menyusukan bayi dengan sempurna. Pada masa yang sama, IBU juga perlu memulihkan luka dalaman dan luaran dengan baik. Oleh itu, jagalah kesihatan anda terlebih dahulu supaya anda dapat memainkan peranan sebagai ibu dan isteri dengan lebih sempurna. Lebih-lebih lagi, badan IBU yang sihat akan dapat menghasilkan susu ibu yang berkualiti, mencukupi dan berkhasiat kepada bayi.

Untuk sebarang pertanyan atau berminat untuk order, boleh hubungi saya, Shye di 012-6753078 (SMS/Whatsapp).

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjaga pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:

KONSULTASI PERCUMA
HARGA ISTIMEWA dan
PELUANG BISNES bersama SHAKLEE !!
Wan Syahida
Shaklee ID: 1143254
wsyahida@yahoo.com
012-6753078 (SMS/Whatsapp)
Facebook : Wan Syahida Kahar
Instagram : @shye_healthnutrition

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge