Wanita Cepat Osteoporosis Selepas Menopause

By | 28/07/2017

WANITA LAGI CEPAT BONGKOK TUA, SAKIT LUTUT & SENDI dan OSTEOPOROSIS selepas MENOPAUSE

Memang common kan sakit lutut di kalangan wanita lagi teruk berbanding kaum lelaki?

Eh jangan kata orang tua..

Even saya dan suami saya yang sama-sama buat bone density test pun, saya yang lebih osteoporosis berbanding dia.

Bone density suami saya normal!

Saya pula lebih rendah ke arah osteoporosis.

Most of my female friends pun macam tu. Husbands diorang have better bone density.

Padahal saya belum lagi menopause. Apatah lagi belum tua 50-an 60-an atau 70-an…

Tapi petanda tu dah ADA. Ni baru 30-an.

Yes I do drink milk since small. Kemudian dari remaja, sampai dewasa. Saya suka minum susu.

Tapi tidak konsisten setiap hari. So ada hari yang saya tak cukup. ( not cheap for our parents to keep supply milk at home every day, all year long )

Dah pregnant, saya ambil lagi calcium and Vitamin D.

Tapi still duduk dalam kategori osteoporosis walaupun sipi-sipi atau borderline.

▪️ One main problem is: kurang exercise.

▪️ 2nd main problem is: kalsium harian yang tak mencukupi. Saya tak konsisten makan hari-hari sebab ada hari yang saya tak disiplin.

Osteoporosis Selepas Menopause

Tahu tak anda? Sebaik saja kita masuk usia 30 tahun, badan kita dah tak mampu lagi nak simpan kalsium.

Pada usia 30-40 tahun, kita makan kalsium dan kita akan guna terus. Tak simpan-simpan.

Tempoh yang badan kita simpan kalsium dalam tulang adalah pada usia 0-30 tahun. Pada masa itu, tabung kalsium kita di dalam tulang sentiasa menyimpan kalsium untuk tumbesaran dan pemadatan tulang.

Usia 20-30 tahun adalah puncak kepadatan tulang yang kita boleh capai. Selepas 30 tahun, ia takkan menyimpan lagi.

Pada usia 50-an, bermula la osteoporosis yang lebih mendadak bila hormon estrogen wanita makin berkurangan. Ini kerana hormon estrogen amat diperlukan untuk menghantar kalsium ke tulang.

Cara untuk wanita muda elak osteoporosis selepas menopause

Katakan la masa sebelum menopause, kepadatan tulang wanita dah sedia rendah, jadi bila menopause, kerapuhan tulang akan jadi lagi TERUK.

Kerapuhan tulangnya akan jadi lebih cepat berbanding wanita yang dah siap sedia amalkan kalsium dan Vitamin D sejak muda remaja sampai usia menopause, yang mana tulangnya lagi padat.

Sebab tu, wanita muda atau remaja tak semestinya bakal dapat osteoporosis bila tua nanti. It is never sure to get osteoporosis.

Young adults and teens can do something to prevent.

Apa yang bleh mereka buat, amalkan kalsium, magnesium dan juga vitamin D sejak muda. Begitu juga dengan melakukan banyak senaman dan angkat berat yang memberikan kerja kepada tulang. Di samping itu, jauhi merokok dan minuman bergas.

It will lower their chances to get osteoporosis when they get old!

At least ni langkah awal, serta langkah pencegahan untuk mengurangkan risiko lebih teruk osteoporosis selepas menopause.

Better start the earliest, sebab ia banyak bergantung kepada usia dan proses yang wanita tu sedang lalui dan akan lalui : mengandung, menyusu berulang kali.

Walaupun telah meniti usia 30-an, jangan dihentikan amalan mengambil kalsium dan senaman tau. Sebab ketika tulang kita dah tak menyimpan kalsium di dalam tulang lagi, kita perlu sentiasa bekalkan badan kita dengan nutrien kalsium yang badan kita perlukan. Supaya badan kita tak kekurangan kalsium untuk menjalankan fungsi-fungsi tulang, otot dan sendinya.

Wanita bergelar ibu lebih berisiko osteoporosis selepas menopause

Note penting, wanita hamil dan menyusu perlukan lebih kalsium berbanding wanita yang tak hamil dan tak menyusu.

Jadi kalau wanita tak cukup ambil kalsium setiap hari, bayi dalam kandungan dan susu badan akan ambil kalsium daripada tabung kalsium ibu.

Maka lama-kelamaan, makin kurang padat la tulang ibu. Dan ini akan menambahkan lagi risiko osteoporosis. Bayangkan osteoporosis selepas menopause, tentu ia lebih teruk.

Ini la pengorbanan wanita yang bergelar ibu..

When women gets pregnant, produce babies..

They don’t just lose their beauty, their youthfulness, their energy and their ideal body weight, their body shape but they also lose their calcium for their little ones!

So, love yourselves by taking enough calcium, magnesium & Vitamin D everyday throughout your whole life 🙂

Ok ladies??

Be healthy always and prepare for the future.

Kita boleh! (Elakkan sakit tua kerepot, sakit lutut, sendi dan segalanya yang berkaitan😄)

Set Tulang dan Sendi Shaklee

  1. Ostematrix
  2. Omega Guard
  3. Collagen Powder
  4. Vitalea with Iron

Berminat untuk dapatkan Set Detoks Tulang dan Sendi Shaklee ini? Boleh hubungi je saya untuk sembang-sembang dan ketahui cara yang sebaiknya untuk mengamalkannya.

Wan Syahida Kahar

SID 1143254

012-6753078

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at www.syahidashukri.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di www.syahidashukri.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

10 thoughts on “Wanita Cepat Osteoporosis Selepas Menopause

    1. syahida Post author

      betul. Tapi tak ramai yang ambil berat.

      Reply
    1. syahida Post author

      Betul tu. Tambah lagi Magnesium jugak.

      Reply
    1. syahida Post author

      Kalsium sahaja tak cukup, dia perlukan Vitamin D dan magnesium untuk bantu penyerapan kalsium. Kalau tak, kalsium tak cukup diserap, akan tertinggal berlebihan dalam badan, jadi batu karang.

      Reply
  1. mrhanafi

    memang bahaya juga kalau dah terkena osteoporosis…

    mulakan jaga kesihatan seawalnya boleh

    Reply
    1. syahida Post author

      Kena cepat-cepat atasinya sebab tu dah tanda-tanda osteoporosis dan kalsium, magnesium belum mencukupi keperluan badan.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge