Tag Archives: Tips

Persiapan Kesihatan Diri Ketika Travel

Assalamualaikum semua pembaca saya. Apa khabar? Bebaru ni saya pergi bercuti ke Turki dan menunaikan Umrah sambil membawa kedua-dua anak saya. Dan saya fikir sangat penting untuk kita especially ibu bapa untuk sentiasa maintain jaga kesihatan sepanjang kita travelling.  Kita boleh sedaya-upaya jaga kesihatan kita supaya percutian tak terganggu dan menjadi lebih menyeronokkan ūüôā   PERSIAPAN KESIHATAN DIRI‚Ķ Read More »

Amalan Sedekah Para Surirumah Walaupun Tak Berduit

  Rasulullah s.a.w berpesan kepada kaum wanita, bersedekahlah & perbanyakkanlah istighfar kerana baginda melihat penghuni neraka adalah kebanyakannya wanita… Seorang surirumah atau isteri mungkin runsing sebab pendapatannya tak seberapa. Jadi macamana nak bersedekah? Sebenarnya mudah, sesungguhnya kurnia dan kemurahan Allah Ta’ala begitu luas dan tiada henti. Dia menjadikan sedekah bukan hanya pada harta sahaja. Namun, setiap pintu kebaikan‚Ķ Read More »

Apa Yang Menggerakkan Anda Dalam Bisnes?

Assalamualaikum semua pembaca saya.  Terima kasih sebab sudi singgah ke blog saya ni.  Sedar tak sedar dah 5 tahun saya menceburi dunia bisnes online ni. Saya tak hebat dan bukannya jutawan. Tapi dalam tempoh ini, banyak benda yang saya dah belajar dan nampak sendiri.  Betul la kata orang. Pengalaman itu mematangkan kita. Jatuh bangunnya kita dalam perniagaan juga‚Ķ Read More »

Doa Rasulullah S.A.W Kepada Ibnu Abbas

Assalamualaikum semua pembaca saya yang budiman.   Saya seringkali mendoakan doa seperti di dalam hadis ni ke atas ubun-ubun anak-anak saya terutamanya ketika menyusukan.    Selain daripada membaca Al-Fatihah, Ayatul Kursi, Surah Al-Insyirah dan meniup ke ubun-ubun anak, kita juga boleh doakan doa Rasulullah S.A.W. kepada Ibnu Abbas ini.  Doa untuk anak-anak sepertimana doa Rasulullah S.A.W. kepada Abdullah‚Ķ Read More »

Salah Faham Terhadap Paracetamol 6

Assalamualaikum semua. Ada sesiapa yang suka telan Panadol tiap-tiap kali demam atau sakit kepala? Time nak cari Panadol kat kedai pula, pening ada banyak sangat jenis dia. Tak tau mana satu yang patut anda beli. Tak tau apa beza semua jenis Panadol yang ada kat kaunter tu. Ok di sini saya kongsikan salah faham tentang Paracetamol yang ramai‚Ķ Read More »

Tips Mudah Bersalin Berdasarkan Pengalaman Saya Sendiri

Assalamualaikum semua.   Anak-anak saya; Kakak Ameerah & Adik Ameer Saya ada 2 kali pengalaman bersalin. Bersalin anak pertama agak complicated sehingga saya terpaksa melahirkan secara cesarean. Masa tu tak berpengalaman dan tak belajar cara-cara untuk meneran atau tips mudahkan bersalin jadi saya rasa itu semua sedikit sebanyak mempengaruhi kesukaran saya bersalin. Untuk anak kedua, saya banyak bersedia‚Ķ Read More »

Apa Nak Buat Apabila Dipatuk Ular?

Assalamualaikum. Pernah nampak ular secara berdepan? Kita takleh jangka kalau tetiba ada ular muncul depan mata. Tak kira la kat mana pun kita berada. Tak semestinya kat kawasan hutan je tau ada ular. Mana-mana yang ada banyak lalang, semak samun, yang boleh ular buat jadi habitat, yang tempat sejuk-sejuk terutamanya, maka kat situ la ada kemungkinan boleh keluar‚Ķ Read More »

Bagaimana Menguatkan Antibodi Anak?

Assalamualaikum Apa khabar semua pembaca blog saya yang budiman? Semoga baik dan sihat hendaknya. Sekarang ni kecoh tentang fenomena El-Nino yang melanda negara kita Malaysia. Kesannya kita mengalami kekurangan hujan dan cuaca kering dan amat panas. Tentu kita semua perasan kan dengan perubahan cuaca ni? Panas sangat. Jadi seeloknya, kurangkan aktiviti di luar ketika panas terik terutamanya anak-anak‚Ķ Read More »

Tips Mudah Hamil Mengikut Amalan Islam

Teks : Wan Syahida Kahar Memiliki zuriat adalah impian setiap ibu bapa yang telah berkahwin. Anak merupakan penyeri rumah tangga. Tapi bila lambat hamil, mula la rasa sedih atau stress bila orang mula bertanya. (saya memang tak setuju dengan perangai orang yang suka bertanya-tanya. Siapa yang tak nak anak sendiri, kan? Hanya belum ada rezeki betul tak!). Ada‚Ķ Read More »

Tips Berbicara Dengan Bayi

Sejumlah kajian telah menunjukan bahwa anak-anak yang orang tuanya kerap mengajaknya bicara saat mereka bayi ternyata memiliki tingkat IQ yang jauh lebih tinggi. Di samping itu, kosa kata mereka juga jauh lebih kaya berbanding dengan anak-anak yang jarang sekali mendapatkan stimulasi verbal sewaktu mereka masih bayi. Anda dapat mulai mengajak bayi anda berbicara sejak anda mulai hamil. Secara demikian, bayi anda‚Ķ Read More »