Tag Archives: Set Berpantang

Phytoestrogen Dalam Soya Penyebab Kanser?

Phytoestrogen daripada soya penyebab kanser? Ada banyak pendapat yang mengatakan, phytoestrogen itu menyebabkan kanser. Terutamanya phytoestrogen yang orang boleh dapat dengan meminum soya. Disebabkan perkara ni, orang jadi takut nak minum soya sebab takut risiko mendapat kanser. Tapi sejauh manakah kebenaran pendapat ni? Jom kita rungkaikan. Di sini saya quote penerangan daripada Dr. Zubaidi Hj. Ahmad terlebih dahulu… Read More »

Tips Mudah Bersalin Berdasarkan Pengalaman Saya Sendiri

Assalamualaikum semua.   Anak-anak saya; Kakak Ameerah & Adik Ameer Saya ada 2 kali pengalaman bersalin. Bersalin anak pertama agak complicated sehingga saya terpaksa melahirkan secara cesarean. Masa tu tak berpengalaman dan tak belajar cara-cara untuk meneran atau tips mudahkan bersalin jadi saya rasa itu semua sedikit sebanyak mempengaruhi kesukaran saya bersalin. Untuk anak kedua, saya banyak bersedia… Read More »

Set Berpantang Shaklee : Kebaikan yang Sangat Hebat!

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahiim. Hari ini saya ingin menulis tentang Set Berpantang Shaklee atau Set Bersalin Shaklee. Memandangkan saya dah ada pengalaman, jadi saya boleh lah tulis tentangnya :-). Saya hanya berpengalaman dengan produk Shaklee ketika mengandungkan dan melahirkan anak saya yang kedua. Ketika tu, saya hanya membeli Set Berpantang Tanamera dan beberapa botol vitamin Shaklee… Read More »

Jangan Panik Apabila Bayi Baru Lahir Terkena Jaundice/ Kuning

Bayi kuning terjadi kepada semua bayi berusia 2-7 hari. Biasanya bayi yang menghadapi gejala kuning dapat dilihat dari kulit atau bahagian putih matanya yang berubah menjadi kuning. Ini diakibatkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah bayi. Pada kebiasaannya, kebanyakan bayi baru lahir dibawa ke klinik kerana penyakit kuning. Neonatal jaundice atau bayi kuning boleh mencecah sehingga 60% kelahiran. Bermakna… Read More »

Alfalfa Complex: Supplemen Terbaik Untuk Dalaman Wanita dan Juga Lelaki

Teks : Wan Syahida Kahar Baru tahu, Alfalfa dah diguna pakai dalam herba tradisional sejak 1500 tahun dahulu lagi… Contohnya pada awal perubatan masyarakat China, pengamal perubatan guna dedaun alfalfa untuk rawat sakit-sakit yang berkaitan dengan usus dan buah pinggang. Dalam perubatan Ayurveda pula, pengamal perubatan gunakan untuk merawat masalah penghadaman. Dipercayai juga pada masa dulu, orang gunakan… Read More »

Langkah-langkah Persediaan Menyusu Bayi yang Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum.. Apa khabar ibu-ibu yang sedang membuyung sekarang ni? Mungkin ada yang baru kali pertama mengandung, jadi sedang mencari-cari tips persediaan untuk menyusukan anak secara ekslusif dan sehingga 2 tahun. Lebih-lebih lagi sekiranya anda seorang ibu yang berkerjaya. Banyak sangat benda yang anda perlu pelajari dan ketahui. Apatah lagi lakukan persediaan. Kalaupun sudah pernah melaluinya semasa anak pertama… Read More »

Nutrisi Lengkap Shaklee untuk Ibu Mengandung, Berpantang dan Menyusu

Dr Hamid mencadangkan supaya para wanita mengamalkan supplemen tambahan Menurut pakar sakit puan, Dr. Hamid Arshat, setiap wanita, terutamanya sejak hamil, perlu memakan vitamin atau supplemen tambahan untuk kesihatan badan wanita itu secara menyeluruh. Beliau juga mencadangkan supaya meneruskannya setelah bersalin, malah sebaiknya diteruskan lagi sehingga ke akhir hayat seseorang wanita. Vitamin Shaklee menyediakan vitamin yang lengkap untuk… Read More »

Istimewanya Air Susu Ibu dan Kisahnya di Dalam Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Apa yang bayi dan ibu akan perolehi sekiranya menyusu Zaman sekarang ni ramai ibu-ibu muda yang dah makin sedar tentang kepentingan menyusukan bayi dengan air susunya sendiri. Kebanyakan tempat yang saya pergi, saya biasa nampak ibu-ibu yang menyusukan bayi. Tapi tak kurang jugak orang yang masih memberikan susu melalui botol. Namun saya tak… Read More »