Tag Archives: Sembelit

Mencegah Sebelum Merawat dalam Pembinaan Kesihatan Anak-anak

Set Kesihatan Anak-anak Tentu kita biasa fahami, untuk menjauhkan anak-anak kita daripada gejala-gejala yang tidak baik dan negatif di luar sana, kita kena terapkan dalam jiwa anak-anak kita dengan ilmu agama dan beramal dengan apa yang telah kita ajarkan kepadanya. Contohnya kita fahamkan anak-anak kita tentang akhlak yang baik,  benda yang sepatutnya anak kita buat dan tak buat… Read More »

Kasihan Anak Kita

Teks : Wan Syahida Kahar Gambar : Koleksi Inspirasi dan Mama Jutawan Wahai Ibu Bapa, betapa pentingnya nutrisi yang cukup buat anak-anak kita dan anak-anak orang lain. Anak-anak saudara kita, anak-anak kawan-kawan kita dan semua anak-anak di Malaysia. Kehidupan kanak-kanak hanyalah sekali. Usah rosakkannya dengan kekurangan nutrisi penting kepada anak-anak. Usia kanak-kanak adalah waktu yang paling penting untuk… Read More »

Mencukupkan Nutrisi Anak-anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Biasanya kita golongan mak-mak lah yang terlebih risau akan kesihatan dan nutrisi anak-anak. Anak kurang selera makan, tak cukup makan, tak nak makan, makan makanan merapu je yang dia nak, yang berkhasiat tak nak. Makan sikit-sikit, makan lepas tu buang, makan ikut ‘mood’, makan ikut suka hati, makan main-main, makan memilih, dan… Read More »

Masalah Anak Kurang Selera Makan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda ada anak yang menghadapi masalah tidak mahu makan? Saya rasa normal sangat perkara ni, kan. Tak nak minum susu, tak nak susu EBM, tak nak susu formula, tak nak minum botol, tak nak makan, tak nak makan nasi, tak nak makan buah, apatah lagi nak makan sayur-sayuran. Baru-baru ni saya… Read More »