Tag Archives: Personal

Umrah Yang Mengusik Jiwa, Merendahkan Hati

Alhamdulillah, Disember yang lepas saya telah menunaikan ibadah umrah bersama suami dan anak-anak. Itu lah pengalaman pertama kali saya. Syukur Allah permudahkan dan izinkan untuk saya pergi. Saya sangat berniat nak pergi. Berusaha saya kumpulkan wang. Walaupun saya hanyalah seorang surirumah, Allah telah permudahkan untuk saya. Hasil kegigihan dan rezeki yang Allah kurniakan, dapatlah saya tunaikan hasrat di… Read More »

Sibuknya Jadi Surirumah Bekerja!

Ada yang di sini bergelar surirumah bekerja? Mesti ada banyak dugaan kan terutamanya masa awal-awal resign dari kerja makan gaji. Maklumlah tak biasa. Macam saya, saya pun ada cabaran dan dugaan yang biasa mak-mak hadapi. Contohnya dugaannya bila menjaga anak kecik. Pernah 1 hari, anak saya Ameer seawal Subuh lagi dah bangun menangis merengek. Mujur saya sempat dah… Read More »

Everybody Can Change

Saya bila step into dunia bisnes, baru saya tahu mencabarnya rasa. Saya takde background in business. Saya seorang yang pemalu. Saya tak pandai bercakap. Siapa yang kenal saya, mesti tahu camne saya orangnya dulu-dulu… Very low profile, very very low self-esteem. Very low in confidence. Veryyyy soft spoken. Ramai la tu yang angguk-angguk kan!! (Dalam hati, ooo ngate… Read More »

Pengalaman Arwah Adik Ipar Yang Mengidap Kanser Tulang

Saya ada pengalaman menyedihkan bila memikirkan tentang penyakit kanser ini. Baru saja Ogos tahun lalu (30 Ogos 2016), adik ipar saya menghembuskan nafasnya yang terakhir kerana mengidap kanser tulang. Arwah adik ipar saya bertahan selama hampir 2 tahun saja sejak didiagnosa dengan penyakit tersebut. Semenjak adik ipar saya mendapat kanser itu, saya banyak melakukan pembacaan di internet dan… Read More »

Persiapan Kesihatan Diri Ketika Travel

Assalamualaikum semua pembaca saya. Apa khabar? Bebaru ni saya pergi bercuti ke Turki dan menunaikan Umrah sambil membawa kedua-dua anak saya. Dan saya fikir sangat penting untuk kita especially ibu bapa untuk sentiasa maintain jaga kesihatan sepanjang kita travelling.  Kita boleh sedaya-upaya jaga kesihatan kita supaya percutian tak terganggu dan menjadi lebih menyeronokkan 🙂   PERSIAPAN KESIHATAN DIRI… Read More »

Di Antara Rutin Seorang WAHM

Assalamulaikum. Di antara rutin seorang work at home mom seperti saya adalah menerima parcel daripada GDEX. Dan kalau dah dapat parcel, anak-anak la yang paling seronok dan excited.   Posto.. posto…  Keterujaan anak-anak bila apa-apa parcel sampai. Posmen pun gelak tengok gelagat budak-budak ni bila nak hantar barang.. hehe. Kita nak pakei tudung pun tak menyempat. Ameer je… Read More »

Tips Mudah Bersalin Berdasarkan Pengalaman Saya Sendiri

Assalamualaikum semua.   Anak-anak saya; Kakak Ameerah & Adik Ameer Saya ada 2 kali pengalaman bersalin. Bersalin anak pertama agak complicated sehingga saya terpaksa melahirkan secara cesarean. Masa tu tak berpengalaman dan tak belajar cara-cara untuk meneran atau tips mudahkan bersalin jadi saya rasa itu semua sedikit sebanyak mempengaruhi kesukaran saya bersalin. Untuk anak kedua, saya banyak bersedia… Read More »

Jika Kita Ingin Capai Sesuatu Kelainan, Kita Perlu Berubah

  Sejak saya sertai bisnes Shaklee, saya mula lakukan perkara-perkara yang saya tak pernah lakukan.  Saya telah berubah daripada menjadi orang biasa, kepada orang yang berimpian besar.  Daripada kepompong seorang makan gaji yang habis bulan bayar hutang, minyak, tol, kemudian kepada surirumah yang tiada pendapatan, kini kepada work at home mom yang dah berpendapatan 4 angka sebulan.  Kalau… Read More »