Tag Archives: Permainan Kanak-kanak

Ujian Demi Ujian Kepada Rakyat Malaysia

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Hari ni Allah menguji saya dengan sakit tekak dan selsema yang tidak begitu menyenangkan. Sebenarnya sejak petang semalam. Saya fikir saya telah terjangkit daripada suami saya yang baru sahaja dah sembuh daripada sakit tekak dan selsemanya. Itu la kan, walaupun kita hanya duduk di rumah sahaja dan tak ke mana-mana sangat melainkan… Read More »

Saya, Suami, Anak dan Patung Mainan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Tajuk pun macam nama filem pulak. Sebenarnya terfikir nak ulas tentang patung mainan. Umum mengetahui mainan bayi dan kanak-kanak kebanyakannya berbentuk patung mainan. Yang kanak-kanak yang makin besar contohnya berumur 2 tahun ke 3 tahun pula, dah mula meminati ‘figurines’ atau patung-patung mainan kecil yang berbentuk karakter dalam filem, kartun, anime, manga… Read More »

Ajari Anak Memotong Kuku Pada Hari Jumaat

Teks : Wan Syahida KaharGambar : Carian Google dan Koleksi Produk Di antara adab hari Jumaat yang kita boleh ajarkan kepada anak-anak kita pada hari Jumaat adalah memotong kuku. Terutamanya sebelum nak ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Ia adalah Sunnah Rasulullah S.A.W. Kalau dah biasa amalkan sejak kecik, mesti akan terbiasa sampai ke dewasa. Betul tak? Semasa… Read More »

Ada Banyak Barang Yang Ingin Dibuang? Nanti Dulu.

Teks : Wan Syahida KaharGambar : Carian Google Bismillah.   Kita sebagai ibu, tentu selalu luangkan masa di rumah dengan mengemas dan membuang benda-benda yang kita tak perlukan. Kadang-kadang ada suratkhabar lama, kotak lama, bunga telur, beg-beg cenderahati yang dapat masa kenduri kendara, botol plastik kosong, penyedut minuman, sudu plastik, kotak plastik, kertas-kertas iklan yang selalu memenuhkan peti… Read More »

Baby Khalifah Learning Series

Bismillah. Anak-anak anda gemar menonton kartun? Tentu suka, bukan! Anak saya juga gemar menonton kartun, tapi hanya yang menjadi pilihannya sahaja dan bukannya semua jenis kartun. Yang paling digemari anak saya adalah Wonderpets, Dora The Explorer, Umizoomi, Spongebob Squarepants, Pada Zaman Dahulu dan lain-lain yang saya pun tak berapa pasti kerana kadang-kadang dia suka, kadang-kadang dia tidak suka.… Read More »

Softbooks Untuk Bayi

Bismillah. Sebaik sahaja seorang ibu melahirkan seorang bayi, tentunya si ibu mula berminat untuk mencari bahan-bahan yang sesuai untuk dijadikan bahan mainan kepada si comel mereka terutamanya bahan mainan yang dapat menambahkan kepintaran bayi dengan cara merangsang penglihatan, sentuhan dan pergerakan motor bayi, seterusnya membantu tumbesaran bayi yang bijak dan sihat. Daya upaya bayi untuk menyentuh, memegang dan merasa adalah suatu kemahiran… Read More »

Ibu, Jangan Culas Mengemas Rumah

Bismillah.   Setiap ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil di rumah tentunya pernah menghadapi rumah atau ruang tamu atau ruang bilik yang bersepah-sepah disebabkan perbuatan anak-anak. Walaupun si ibu telah berkali-kali mengemas atau mungkin telah berbuih mulutnya berpesan kepada anak-anak supaya mengemaskan kembali barang mainan, tentu arahan ibu jarang diendahkan, bukan?   Salah satu peraturan yang saya sendiri… Read More »

Laman Web Interaktif Untuk Anak-anak Yang Menarik dan PERCUMA daripada JAKIM

Bismillah. Di sini saya ingin berkongsi satu website interaktif yang sangat menarik untuk anak-anak anda bermain. Mungkin ada ibu bapa yang tercari-cari aplikasi website yang menarik untuk dijadikan bahan mengajar kepada anak-anak menggunakan komputer, laptop atau tablet. Pihak JAKIM telah mewujudkan sebuah website interaktif secara online di dalam Laman Web ISLAM Grid : Obor Yang Menyinari Alam. Laman… Read More »