Tag Archives: Peranan Ibu Bapa

Tips Ketika Menghadapi Musim Panas

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak kebelakangan ini, cuaca tiba-tiba menjadi lebih panas dan bahang. Kalau beberapa hari sebelum ini, cuaca terasa sejuk, namun tiba-tiba ia berubah. Akibat daripada perubahan cuaca yang tidak menentu ini, saya lihat ramai kanak-kanak malah ibu bapa dan orang dewasa juga yang mengalami sakit-sakit, batuk serta demam. Tekak saya juga berasa kering.… Read More »

Saya, Suami, Anak dan Patung Mainan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Tajuk pun macam nama filem pulak. Sebenarnya terfikir nak ulas tentang patung mainan. Umum mengetahui mainan bayi dan kanak-kanak kebanyakannya berbentuk patung mainan. Yang kanak-kanak yang makin besar contohnya berumur 2 tahun ke 3 tahun pula, dah mula meminati ‘figurines’ atau patung-patung mainan kecil yang berbentuk karakter dalam filem, kartun, anime, manga… Read More »

Ajari Anak Memotong Kuku Pada Hari Jumaat

Teks : Wan Syahida KaharGambar : Carian Google dan Koleksi Produk Di antara adab hari Jumaat yang kita boleh ajarkan kepada anak-anak kita pada hari Jumaat adalah memotong kuku. Terutamanya sebelum nak ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Ia adalah Sunnah Rasulullah S.A.W. Kalau dah biasa amalkan sejak kecik, mesti akan terbiasa sampai ke dewasa. Betul tak? Semasa… Read More »

Bagaimana Saya Mengajar Anak Saya Menghafal Al-Quran Pada Usia Bawah 3 Tahun

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak saya dah makin stabil menjadi WAHM dan dalam masa yang sama berupaya menguruskan rumahtangga dan menjaga anak sendiri di rumah, saya mula mengajar anak saya menghafaz Al-Quran. Bermula dengan surah-surah yang pendek sahaja dahulu. Setakat ini, Alhamdulillah dengan izin Allah, anak saya kini yang berumur 2 tahun 6 bulan telah pun… Read More »

Pakej VCD Anak Pandai Quran & Solat untuk Anak-anak 3-6 tahun

Merangkumi 9 unit item istimewa iaitu: 1. VCD Belajar Cepat Membaca Quran 1 VCD BCMA siri 1 ini adalah langkah awal yang paling sesuai bagi sesiapa yang baru memulakan pembelajaran membaca Al-Quran. Di sini kanak-kanak akan belajar cara membaca dan menulis huruf hijaiyah, penghafalan huruf hijaiyah diselangi dengan menggunakan kaedah bernasyid agar kanak-kanak tidak mudah bosan dan gembira… Read More »

Hari Jumaat, Hari Yang Baik Mengajar Anak Berselawat

Teks : Wan Syahida Kahar Gambar : Carian Google Di antara kewajipan kita sebagai ibu bapa adalah mendidik anak-anak mengenal dan mencintai Rasulullah S.A.W. Hukumnya adalah wajib. Maka mari kita ajak anak-anak kita untuk rajin-rajin berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Hari Jumaat adalah hari yang sesuai untuk mendidik anak kita mengamalkan berselawat. Bermula dengan kita dulu yang mengamalkannya. Selawat… Read More »

Doa Supaya Anak-anak Dijauhi Zina

Bismillah.     Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita seorang kanak-kanak perempuan 2 tahun dirogol dan diliwat sebelum dibunuh dengan kejamnya di sebuah rumah yang baru nak siap di Paka, Terengganu. Bukannya kali pertama kita dengar berita macam ni, malah dah berkali-kali. Sama macam kes arwah adik Nurin Jazlin. Tak terbayang saya betapa tergamaknya penjenayah yang sanggup buat… Read More »

Tips Tidak Terlalu Kalut Pada Waktu Pagi

Bismillah. Selalu tak anda sebagai ibu melalui fasa kelam-kabut setiap pagi sebelum pergi ke kerja? Jangan kalut-kalut. Kalau kita cuba baiki diri kita dari sudut pengurusan masa, tak la kalut sangat :). Ada beberapa tips yang boleh kita sama-sama ikuti : Pakaian kerja harus dah siap digosok malam sebelumnya. Kalau malam-malam pun rasa macam susah nak cari kesempatan,… Read More »

Mengajar Anak Membaca Dengan Kaedah Fonetik

Bismillah. Kanak-kanak yang sudah memasuki taska dan tadika dah boleh diajar membaca oleh ibu bapa di rumah. Pada masa kini, terdapat kanak-kanak yang sudah pun boleh membaca seawal usia 3 tahun. Semuanya atas inisiatif ibu bapa yang prihatin dan bersemangat ingin mengajar anak-anak mereka membaca. Tambahan lagi dengan alat pendidikan masa kini yang semakin mudah dan mesra pengguna… Read More »

Ada Banyak Barang Yang Ingin Dibuang? Nanti Dulu.

Teks : Wan Syahida KaharGambar : Carian Google Bismillah.   Kita sebagai ibu, tentu selalu luangkan masa di rumah dengan mengemas dan membuang benda-benda yang kita tak perlukan. Kadang-kadang ada suratkhabar lama, kotak lama, bunga telur, beg-beg cenderahati yang dapat masa kenduri kendara, botol plastik kosong, penyedut minuman, sudu plastik, kotak plastik, kertas-kertas iklan yang selalu memenuhkan peti… Read More »