Tag Archives: Peranan Ibu Bapa

Menarik Minat Anak Membaca Al-Quran Dengan Memberi Ganjaran Upah/Hadiah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Tak dapat dinafikan, anak-anak berusia 6 tahun ke bawah memang agak sukar diajak belajar atau fokus akan sesuatu dalam masa yang lama. Definisi lama adalah 10 minit ke atas. Pada usia kanak-kanak, dapat fokus membaca dalam masa lebih 5 minit pun dah sesuatu yang bagus sangat. Apatah lagi untuk membaca Al-Quran,… Read More »

Amalan Rohani Ketika Mengandung

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah hari ni saya berasa agak lapang untuk berkongsi tentang amalan rohani yang baik ketika ibu-ibu sedang mengandung. Sebelum ni, saya pernah kongsikan tentang amalan pemakanan yang baik (di sini dan sini), kali ni nak beralih ke amalan rohani pula. :-). Amalan rohani memang penting sangat. Sebabnya, kita amat berharap kepada… Read More »

Mencari Nama Anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah kembali segar pada hari ni untuk menulis :-). Mencari nama untuk anak? Untuk anak kedua kami yang bakal dilahirkan ini, saya dan suami agak kesibukan untuk berbincang mengenai nama yang ingin kami berikan kepada anak kami. Selain daripada takde idea nak bagi nama apa, isu-isu lain yang selalu menjadi keutamaan… Read More »

Kepentingan Anak dan Pentarbiahan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah.. Assalamualaikum. Salam ceria dan selamat pagi. Anak adalah anugerah daripada Allah yang tidak ternilai harganya. Ibu yang telah bersusah payah mengandung dan melahirkannya, kemudian menyusukan dan berpenat lelah menjaga bayinya siang dan malam, kemudian tiba pula masanya untuk memberi didikan sempurna dan sebaiknya buat anak itu. Benar, Islam telah meminta ibu bapa… Read More »

Fasa Huru Hara Ibu dan Bapa

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum.. Hari ni saya terpanggil untuk meluahkan perasaan yang kebanyakan besar sedang dibebani oleh para ibu bapa muda yang mempunyai anak kecil berusia kurang daripada 3 tahun. Tentunya ia pengalaman baru dan indah buat ibu bapa muda yang pertama kali memiliki anak hasil perkahwinan mereka. Namun ia juga datang satu pakej dengan… Read More »

Apakah itu Kaedah Fonetik atau Fonik?

Teks : Wan Syahida Kahar Apakah itu kaedah fonetik atau fonik? Perkataan fonetik adalah berasal daripada perkataan Inggeris ‘Phonetics’ yang membawa maksud ‘the study of speech sounds and how they are produced’ (Oxford Advanced Learners Dictionary). Kini, banyak taska dan tadika yang dah menggunakan kaedah fonetik ini untuk mengajar kanak-kanak membaca. Kalau dahulu, kita belajar membaca dengan mula… Read More »

Tanggungjawab Kita Terhadap Al-Quran Ketika Membacanya

Bismillah. Assalamualaikum. Hari ni saya ingin petik senarai ‘Tanggungjawab Kita Terhadap Al-Quran Ketika Membacanya’ yang saya baca daripada buku Anakku Seorang Hafiz terbitan Telaga Biru. 😉 Al-Quran bukan sahaja perlu dibaca. Namun kita perlu memahami isinya dan mengamalkannya. Tanggungjawab Kita Terhadap Al-Quran ketika membacanya : 1. Kita mesti membaca Al-Quran sehingga pandai dan mahir. 2. Kita mesti membaca… Read More »

Disiplin Diri Ibu-ibu Yang Bekerja Dari Rumah dan Cara Mengatasi Sifat Malas

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Hari ini saya tertarik untuk mengulas tentang topik ‘disiplin’ terutamanya untuk ibu-ibu yang menjadi surirumah atau berkerjaya dari rumah (WAHM).  Bekerja dari rumah sebenarnya tidak lah semudah yang disangka. Kalau kita hanya nak duduk rumah untuk sedap tidur, sedap berehat atau sedap menonton TV atau sedap belek phone sahaja, maka objektif… Read More »

Kaedah Paling Mudah Mengajar Anak Usia Prasekolah Membaca Seawal Usia

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda mempunyai anak-anak yang berusia pra-sekolah? Sudahkah mereka tahu membaca? Zaman sekarang, kanak-kanak dah boleh membaca seawal usia mereka sejak sebelum memasuki Darjah 1. Bantu anak-anak anda untuk pandai membaca dengan set buku Bacalah Anakku, Readeasy Phonics dan Al-Furqan. Terdapat juga set buku Lughatul Jannah yang mengajar anak-anak mengenal bahasa Arab.… Read More »

Cabaran Dalam Diri Ibu Bapa Dalam Usaha Mengajar Anak Menghafaz

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Anda antara ibu bapa yang prihatin untuk berusaha mengajar anak-anak menghafaz Al-Quran? Bagus, Alhamdulillah. Pastikan anda mempunyai azam dan keinginan yang kuat untuk melakukannya dan memikul tugas ini kerana ia bukannya semudah yang disangka. Adakalanya kita akan didatangi gangguan-gangguan seperti sikap malas, penat, mengantuk, sibuk, gangguan emosi, kerenah anak, dan berbagai macam… Read More »