Tag Archives: Peranan Ibu Bapa

Tips Merangsang Otak Kanan Bayi dengan Kaedah Shichida atau ‘Shichida Methods’

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Pernah anda dengar mengenai Shichida Methods ni? Ia adalah kaedah yang diperkenalkan oleh Professor Shichida dari Jepun. Dia telah membuktikan, untuk membentuk anak yang berkualiti tinggi, adalah penting untuk mengenalpasti kedua-dua aspek iaitu pembentukan karakter dan kebolehan belajar sebagai satu pendekatan menyeluruh dalam pembesaran anak-anak. Objektif pembelajaran ini bukannya untuk mengajar ilmu… Read More »

Stres Hidup Ibu Bapa Pada Masa Kini

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Kehidupan di bandar sememangnya sibuk. Kesibukan tugas dan tekanan di tempat kerja, selalu mengejar masa, selalu terpaksa menghadapi kesesakan lalulintas waktu pergi dan balik kerja, mengantuk di tempat kerja, badan terasa lesu, cepat letih dan lain-lain. Sepulangannya dari tempat kerja, perlu menghadap anak pula. Anak nak mandi, nak makan, merengek nak tidur.… Read More »

Tips Melatih Anak Anda Berani

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Apakah berani yang dimaksudkan? Bukannya berani melakukan aksi-aksi berbahaya, berani melakukan kesalahan, berani berjalan seorang diri apatah lagi berani melawan cakap ibu bapa :D. Bukan, bukan dan bukan. Berani yang dimaksudkan adalah berani melakukan perkara-perkara positif yang dapat memupuk kemahiran dalam kehidupan dewasanya kelak. Latih anak-anak kita agar membesar dengan berani, minda… Read More »

6 Tahun Masih Belum Boleh Membaca?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Anda ada anak yang berusia 6 tahun yang masih belum boleh membaca? Tak kiralah Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Sekarang dah bulan September tahun 2014. Pastinya ada ibu bapa yang mempunyai anak yang bakal memasuki Darjah 1 pada tahun hadapan dan telah pun berdaftar ke sekolah pilihan masing-masing. Namun ada yang masih… Read More »

Doa Mudah dan Cepat Menghafal

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Berikut saya kongsikan Doa untuk mudah faham pelajaran atau menghafal Al-Quran yang boleh kita berikan kepada anak-anak untuk diamalkan setiap kali sebelum belajar atau ketika menghadapi peperiksaan. Baik juga untuk dibaca setiap kali selepas selesai solat fardhu dan solat hajat atau bila-bila masa sahaja. Kita hanya mampu berusaha memahami dan menghafal,… Read More »

8 Cara Merangsang Bayi Yang Bijak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Anak-anak kita boleh dirangsang otaknya agar membesar dengan lebih bijak. Tak ada istilah terlalu awal untuk kita membantu bayi menjadi insan yang berintelektual. Di sini saya cuba senaraikan 8 cara uuntuk merangsang bayi yang lebih bijak dengan persekitaran bayi dalam kandungan yang baik, memberi khasiat dengan pemakanan, memberi kasih sayang dan perhatian… Read More »

Elokkah Anak Kecil Menonton TV?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Sebenarnya elok atau tidak memberi anak-anak kita menonton TV? Sana-sini, setiap rumah pun dah mempunyai televisyen dan siap ada Astro lagi. Tak ada isunya kalau TV tu sentiasa ditutup. Tapi jika ia sentiasa dibuka, bukan saja membazirkan elektrik malah menyebabkan anak-anak ketagihkan televisyen dan memberi kesan buruk yang lain. Sekali-sekala adalah baik… Read More »

Tips Mengatasi Anak Meragam

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Ibu bapa yang mempunyai anak berusia 2 tahun ke atas tentu biasa mengalami situasi anak meragam. Jangan resah kerana ini adalah perkara yang sangat normal. Orang Mat salleh panggil ia ‘the terrible twos’. Bukan anda je yang mengalaminya. Semua ibu bapa pun sama jugak 🙂 Hal ini terjadi sebenarnya kerana anak-anak… Read More »

Bagaimana Merangsang Bayi Membaca Semasa Berumur 0 hingga 3 Bulan

Apa Yang Puan Nik Eliani Lakukan Semasa Bayi Berumur 0 hingga 3 Bulan. 1. Usap, Peluk & Cium Bayi Saya banyak mencurahkan kasih sayang saya melalui pelukan, ciuman dan usapan. Menurut neurosaintis, sentuhan, usapan dan ciuman ibu bapa akan merangsang otak bayi untuk mengeluarkanhorman yang membantu perkembangan & pertumbuhan bayi . Kasih sayang yang anda curahkan juga akan… Read More »

Biarkan Anak Kita Bermain Sambil Mengajarnya Menghafal Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Kepada pembaca blog yang mungkin pertama kali menyinggah dan membaca tulisan saya, untuk pengetahuan, saya telah mula mengajar anak kecil saya menghafal surah-surah pendek di dalam Al-Quran bermula ketika umurnya 2 tahun. Pada masa entry ini ditulis, anak saya telah pun berumur 3 tahun 0 bulan. Setakat ini, anak saya baru… Read More »