Tag Archives: Peranan Ibu Bapa

Tips Merangsang Anak Bijak dan Berakhlak

Teks : Wan Syahida Kahar “Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak.”  – Fadzillah Kamsah Kita semua pasti menginginkan zuriat yang genius dan pada masa yang sama berakhlak mulia kerana ia menentukan masa depan anak-anak untuk berjaya di dunia… Read More »

Impian Kami Agar Anak Kami Membesar Menjadi Pemimpin dan Berani

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah.. Hari ni nak tulis santai-santai. Tiba-tiba saya termenung, apakah impian saya dan suami untuk anak-anak kami? Pada usia seawal bawah 6 tahun, apakah yang sepatutnya kami terapkan dalam diri anak-anak kami? Hal pembelajaran semata-mata sahaja kah? Atau kemahiran berbahasa sahaja kah? Atau kemahiran membaca? Atau mungkin kemahiran hidup? Mungkin juga kemahiran bersosial?… Read More »

Bila Ibu Mula Perasan Selera Anak Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Baru-baru ini saya telah pulang ke kampung saya ataupun rumah mak ayah saya. Sewaktu menyuapkan anak saya makan nasi, anak saya makan dengan penuh berselera. Kalau dulu, anak saya tak berapa suka nak makan. Kalau pun dia makan, dia hanya makan ikut ‘mood’ dia je dan nak makan makanan yang dia suka… Read More »

Kasihan Anak Kita

Teks : Wan Syahida Kahar Gambar : Koleksi Inspirasi dan Mama Jutawan Wahai Ibu Bapa, betapa pentingnya nutrisi yang cukup buat anak-anak kita dan anak-anak orang lain. Anak-anak saudara kita, anak-anak kawan-kawan kita dan semua anak-anak di Malaysia. Kehidupan kanak-kanak hanyalah sekali. Usah rosakkannya dengan kekurangan nutrisi penting kepada anak-anak. Usia kanak-kanak adalah waktu yang paling penting untuk… Read More »

Apabila Golongan Veteran Memberikan Nasihat Buat Surirumah Seperti Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Semasa raya puasa dahulu, saya ada mendapat kunjungan ziarah daripada makcik dan pakcik saya yang menetap di Kuantan. Mereka datang untuk tengok bayi saya yang masa tu lebih kurang 2 bulan. Makcik saya tu datang dengan dua orang makcik saya yang lain dan seorang sepupu saya. Rumah saya di KL. Jadi memang tu… Read More »

Mengapa Perlu Menghafaz Al-Quran Sejak Usia Kecil?

Teks : Wan Syahida Kahar Pernah seorang rakan lama yang kini telah bergelar seorang al-hafiz berkata kepada saya, mungkin agak terlalu awal untuk saya berusaha mengajar anak saya tu menghafal. Ya lah, ramai yang terkejut bila tahu anak saya baru 3 tahun dah hafal beberapa surah pendek sedangkan anaknya dalam usia yang lebih kurang sama baru menghafal surah… Read More »

Anak Anda Selalunya Memilih Buku Atau Mainan?

Teks : Wan Syahida Kahar Ketika anda pergi ke kedai, mana satukah yang menjadi pilihan anak-anak anda? Adakah buku atau mainan? Mungkinkah kedua-duanya sekali? Bagaimana pula reaksi anda dengan pilihan anak? Minat anak anda atau apa yang dipilih anak anda adalah bergantung kepada sebanyak mana pendedahan yang telah anda sebagai ibu bapa berikan kepada anak-anak sama ada mainan… Read More »

Anda Menggemari Makanan Segera dan Makanan Terproses?

Teks : Wan Syahida Kahar Anda suka bawa anak-anak pergi makan di restoran ‘fast food’? Tak pun, pergi ke ‘drive-thru’ dan beli ‘fast food’ atau makanan segera. Kalau tak anak-anak, mungkin anda sendiri? Mungkin anda suka ‘order through phone’ untuk penghantaran ke rumah? Kita sanggup berbelanja untuk makanan segera siap berbelanja untuk seisi keluarga. Tak kisah lah untuk… Read More »

Beberapa Prinsip Yang Perlu Dipegang Ketika Mengajar Anak Menghafal Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Saya masih belum pandai mengajar anak menghafal. Jauh sekali anak saya dah pandai menghafal. Saya masih lagi merangkak. Begitu juga dengan anak saya. Anak saya bukanlah genius pun. Tujuan saya buat blog ni pun, bukannya mengatakan penulis itu (saya) seorang yang hebat, apatah lagi telah berjaya mendidik anak saya menjadi genius. Tidak,… Read More »

Tips Merangsang Otak Kanan Bayi dengan Kaedah Shichida atau ‘Shichida Method’ (2)

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Ini adalah sambungan kepada entry saya yang lalu : Tips Merangsang Otak Kanan Bayi dengan Kaedah Shichida atau ‘Shichida Method’ yang mana saya telah memperjelaskan sedikit sebanyak tentang Shichida Method secara ringkas. Kaedah ini sebenarnya sangat bagus. Secara ringkasnya, ia menggunakan minda separa sedar anak-anak kita atau ‘subconscious mind’ yang mana kita… Read More »