Tag Archives: Peranan Ibu Bapa

Keputusan UPSR 2014

Teks : Wan Syahida Kahar Keputusan UPSR tahun 2014 telah pun diumumkan semalam. Umum mengetahui tentang kontroversi ujian ini apabila berlaku kes soalan bocor. Habis ujian peperiksaan Sains, Bahasa Inggeris, Matematik dan Bahasa Tamil terpaksa para pelajar tempuhi sekali lagi. Walaupun saya tak ada kaitan pun dengan ujian ini (saya bukan cikgu, bukan juga ibu bapa yang ada… Read More »

Bagaimana untuk Bermain Aktiviti yang Mudah dan Ringkas Bersama Bayi

Teks : Wan Syahida Kahar Kanak-kanak secara semulajadinya suka bermain dan dapat mempelajari banyak bahasa dan pelbagai perkara baru. Mereka suka belajar sambil bermain bersama kawan-kawan serta ibu bapa. Manakala anak-anak kecil di bawah 3 tahun suka mempelajari warna dan bentuk. Satu peraturan yang perlu diingati ibu bapa selalu, jangan menjadi seperti cikgu kepada anak yang seringkali suka… Read More »

Tempat-tempat Menarik untuk Anak-anak di Kuala Lumpur dan Selangor

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Yeay! Dah cuti sekolah! Seronok la anak-anak semua dah masuk musim cuti sekolah. Mak-mak dan bapak-bapak la pulak yang runsing nak jalan ke mana ye musim cuti ni untuk bawa anak-anak berjalan. Yang ada anak-anak kecil, mungkin masih runsing tadika mana nak masukkan anak. Ada yang tengah ready nak masuk darjah 1.… Read More »

Beriadah Pada Hujung Minggu dan Pada Musim Cuti Sekolah

Teks : Wan Syahida Kahar Berhujung minggu selalunya merupakan waktu yang paling dinanti-nantikan anak-anak. Lebih-lebih lagi pada musim cuti sekolah yang baru sahaja bermula pada hari ini (dan semalam bagi negeri-negeri yang cuti pada hari Jumaat) tentu seronok. Bagi saya sekeluarga, biasanya kami akan bawa anak kami bermain-main di taman-taman tasik supaya dia dapat berlari-lari dan bermain gelongsor.… Read More »

Mencegah Sebelum Merawat dalam Pembinaan Kesihatan Anak-anak

Set Kesihatan Anak-anak Tentu kita biasa fahami, untuk menjauhkan anak-anak kita daripada gejala-gejala yang tidak baik dan negatif di luar sana, kita kena terapkan dalam jiwa anak-anak kita dengan ilmu agama dan beramal dengan apa yang telah kita ajarkan kepadanya. Contohnya kita fahamkan anak-anak kita tentang akhlak yang baik,  benda yang sepatutnya anak kita buat dan tak buat… Read More »

Omega 3 Fish Oil Untuk Perkembangan Otak dan Bantu Kuatkan Daya Ingatan Anak Menghafal Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah… Ini cubaan pertama saya merakam anak saya membaca Al-Quran. Maaf banyak-banyak sebab tak clear dan tak kuat suaranya sebab bukan senang nak dapat rekod video anak saya ni. Dia banyak main-main dan dia kalau mengaji memang suka perlahan-lahan. Saya tak ingat bila dia dapat hafal Surah Quraisy tapi sejak sebelum 3 tahun… Read More »

Pemakanan dan Pendidikan Anak, Seiringan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah dipanjangkan usia lagi pada hari ini dan dapat teruskan kerja-kerja sebagai isteri dan ibu seperti biasa. Saya dan suami memang ada banyak impian untuk anak-anak kami. Bukan sahaja kami, tentu sekali semua ibu-ibu dan bapa-bapa yang lain pun macam tu juga. Kalau anda biasa baca entry-entry saya di sini, banyak saya… Read More »

Tips Menyiapkan Kerja Rumah Tapi Masih Sempat Mendidik Anak

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum. Lama saya tak coret-coret cerita dan tips kat sini. Sejak dua menjak ni saya pun agak huru-hara. Biasanya kalau suami saya kerja waktu pejabat, saya akan lebih tenang dan damai sebab dia akan banyak membantu sebaik sahaja pulang dari kerja. Biasanya pada pukul 6 petang. Tapi kalau dia ada kes-kes di hospital… Read More »

Anak ‘Extra’ Meragam Bila Dapat Adik?

Teks : Wan Syahida Kahar Anak meragam atau ‘cranky’. Pernah saya tulis sebelum ni sebab-sebab kenapa anak-anak itu meragam. Biasanya antaranya adalah sebab tak cukup tidur, tak cukup rehat, badan letih atau tak selesa, pampers dah penuh, perut lapar. Kemudian kalau ada benda yang dia nak tak dapat, maka bermulalah adegan-adegan meragam ini. Semua ibu bapa PASTI melaluinya.… Read More »