Tag Archives: Peranan Ibu Bapa

Nak Tahu Kepakaran Saya?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Apa khabar semua pembaca saya yang budiman? Hari ini saya nak tuliskan assignment yang diberikan oleh mentor saya dalam Shaklee tentang kepakaran yang saya tawarkan berdasarkan pengalaman dan ilmu yang saya ada di dalam Shaklee.  Alhamdulillah. Saya berpeluang dan mengenali Shaklee semenjak saya mengandungkan anak kedua saya, Ameer Syaddad. Masa tu… Read More »

Sebab-sebab Bayi Tidak Boleh Diberi Makan Sebelum Cukup 6 Bulan

 Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil satu bulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan… Read More »

Kebaikan Susu Ibu, Bagaimana Ia Terhasil, Beza Susu Ibu & Susu Formula

Pertama sekali sebelum kita baca perbezaannya, di sini saya kongsikan dulu kebaikan susu ibu kepada bayi dan ibu berbanding susu formula (lembu) : Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada ibu :  – Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan – Menjarakkan kehamilan secara semulajadi – Mengurangkan risoko kanser payudara, ovary dan uterine – Mengurangkan risiko osteoporosis –… Read More »

Tips Mengenai Kitaran Haid & Waktu Subur

Hari ini saya ingin berkongsi maklumat dengan anda mengenai kitaran haid dan waktu subur bagi wanita.Saya kira maklumat ini sangat penting dan amat wajar untuk kita ambil tahu serta fahami dengan betul.Terutamanya kepada sesiapa yang sudah berkahwin dan inginkan anak. KENAPA KITA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA? Ada 2 sebab utama :- 1. Untuk memudahkan mendapat zuriat 2.… Read More »

Satu Cerita Pengajaran Yang Menyayat Hati

Bismillah. Assamualaikum para pembaca saya yang budiman :-). Cuaca agak panas dan kering pada siang hari sejak akhir-akhir ini. Ramai anak kepada kawan-kawan saya yang alami batuk-batuk kering dan selsema, mungkin kerana berpunca daripada kurangnya minum air menyebabkan sakit tekak, punca kepada batuk dan selsema. Jadi para ibu bapa, silalah pastikan anak-anak kerap meminum air walaupun mereka kata… Read More »

Pendaftaran Anak di Tadika PASTI

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum. Apa khabar para pembaca saya yang saya hormati? Doa dan harapan saya agar anda semua sentiasa berada di bawah lindungan rahmat Allah. Alhamdulillah, pada hari Ahad yang lepas, saya dan suami baru sahaja selesai mendaftarkan anak kami Ameerah di sekolah PASTI Kg. Pasir, Lembah Pantai untuk kemasukan 4 tahun. Syukurlah masih ada… Read More »

Langkah-langkah Persediaan Menyusu Bayi yang Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum.. Apa khabar ibu-ibu yang sedang membuyung sekarang ni? Mungkin ada yang baru kali pertama mengandung, jadi sedang mencari-cari tips persediaan untuk menyusukan anak secara ekslusif dan sehingga 2 tahun. Lebih-lebih lagi sekiranya anda seorang ibu yang berkerjaya. Banyak sangat benda yang anda perlu pelajari dan ketahui. Apatah lagi lakukan persediaan. Kalaupun sudah pernah melaluinya semasa anak pertama… Read More »

Tips Cara Didik Anak Menjadi Soleh – daripada Tanyalah Ustaz TV9

Teks : Wan Syahida Kahar Cukup tak kita ajar anak kita adab-adab? Bismillah. Assalamualaikum.. 2-3 hari yang lalu, ada tajuk best kat Tanyalah Ustaz TV9. Tajuknya ‘Anak Soleh’. Nama ustaz sorry saya tak kenal namanya. Tapi dia memang banyak kali dah keluar kat Tanyalah Ustaz. Saya dapat kutip dan tulis beberapa tips melalui soalan-soalan yang diajukan penonton kat… Read More »

Istimewanya Air Susu Ibu dan Kisahnya di Dalam Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Apa yang bayi dan ibu akan perolehi sekiranya menyusu Zaman sekarang ni ramai ibu-ibu muda yang dah makin sedar tentang kepentingan menyusukan bayi dengan air susunya sendiri. Kebanyakan tempat yang saya pergi, saya biasa nampak ibu-ibu yang menyusukan bayi. Tapi tak kurang jugak orang yang masih memberikan susu melalui botol. Namun saya tak… Read More »

Pengalaman Saya Mempersiapkan Ilmu untuk Menyusu Bayi

Teks : Wan Syahida Kahar Dahulu sewaktu saya mengandung kali pertama semasa anak sulung saya, saya memang zero-knowledge tentang mengandung, tentang bayi, tentang bersalin, tentang berpantang, tentang penjagaan bayi, dan apatah lagi tentang penyusuan bayi. Sebab tak ada adik-beradik yang berkahwin lebih awal daripada saya. Sayalah yang pertama kahwin, malah di antara sepupu-sepupu terapat saya, TAK ADA yang… Read More »