Tag Archives: Peranan Ibu Bapa

Membina Generasi Al-Fateh

MEMBINA GENERASI AL-FATEH Last Thursday night, saya ngan suami sempat la attend satu kuliah parenting. Jauh we all travel. Sampai ke Gombak sana. We all dari PJ. Parenting talk ni disampaikan oleh Ustaz Syaari Abd Rahman. (Popular dalam Segmen Ibrah IKIM) Ni bukan first time kami dengar talk beliau. Sebab kami pernah attend Seminar beliau dengan Puan Lina… Read More »

Doa Rasulullah S.A.W Kepada Ibnu Abbas

Assalamualaikum semua pembaca saya yang budiman.   Saya seringkali mendoakan doa seperti di dalam hadis ni ke atas ubun-ubun anak-anak saya terutamanya ketika menyusukan.    Selain daripada membaca Al-Fatihah, Ayatul Kursi, Surah Al-Insyirah dan meniup ke ubun-ubun anak, kita juga boleh doakan doa Rasulullah S.A.W. kepada Ibnu Abbas ini.  Doa untuk anak-anak sepertimana doa Rasulullah S.A.W. kepada Abdullah… Read More »

Tips Mudah Bersalin Berdasarkan Pengalaman Saya Sendiri

Assalamualaikum semua.   Anak-anak saya; Kakak Ameerah & Adik Ameer Saya ada 2 kali pengalaman bersalin. Bersalin anak pertama agak complicated sehingga saya terpaksa melahirkan secara cesarean. Masa tu tak berpengalaman dan tak belajar cara-cara untuk meneran atau tips mudahkan bersalin jadi saya rasa itu semua sedikit sebanyak mempengaruhi kesukaran saya bersalin. Untuk anak kedua, saya banyak bersedia… Read More »

Stok Ubat Di Rumah Tak Habis Dek Kerana Supplemen

Assalamualaikum. Hari ni misi untuk mengemaskini stok ubat-ubatan kat rumah ni. Kena check mana expired n mana belum expired. Nanti nak travel baru nak check kang susahh pulak kan. So kena sort out. Baru perasan banyaknya ubat ?. Ubat demam, selsema, batuk, cery bery, perut angin, muntah, sakit tekak, sakit perut, ubat tahan sakit, garam, & ada yang… Read More »

Otak Lebih Pandai Dengan Mengamalkan Fish Oil OmegaGuard !!

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman.   Makin ku kenal fish oil ni makin ku minat.. hihi. Sebenarnya saya teringat cikgu sekolah rendah saya pernah bagitau, orang Jepun pandai-pandai sebab diorang banyak makan ikan. Tengok la lokasi. Jepun banyak pulau. Sumber ikan banyak. Sebab tu hari-hari makan ikan. Pastu jadi pandai. Saya percaya cakap cikgu. (Cikgu saya tu… Read More »

Bagaimana Menguatkan Antibodi Anak?

Assalamualaikum Apa khabar semua pembaca blog saya yang budiman? Semoga baik dan sihat hendaknya. Sekarang ni kecoh tentang fenomena El-Nino yang melanda negara kita Malaysia. Kesannya kita mengalami kekurangan hujan dan cuaca kering dan amat panas. Tentu kita semua perasan kan dengan perubahan cuaca ni? Panas sangat. Jadi seeloknya, kurangkan aktiviti di luar ketika panas terik terutamanya anak-anak… Read More »

Tips Mudah Hamil Mengikut Amalan Islam

Teks : Wan Syahida Kahar Memiliki zuriat adalah impian setiap ibu bapa yang telah berkahwin. Anak merupakan penyeri rumah tangga. Tapi bila lambat hamil, mula la rasa sedih atau stress bila orang mula bertanya. (saya memang tak setuju dengan perangai orang yang suka bertanya-tanya. Siapa yang tak nak anak sendiri, kan? Hanya belum ada rezeki betul tak!). Ada… Read More »

Bagaimana Set Menyusu Shaklee Membantu Ibu Menyusu?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Semoga semua pembaca saya berada dalam keadaan sihat dan di dalam lindungan rahmat Allah selalu 🙂 Sedar tak sedar, dah nak masuk 10 bulan saya menyusukan Ameer. Alhamdulillah atas rezeki yang Allah kurniakan, iaitu kesihatan dan kemampuan untuk terus menyusukan dengan susu badan saya sendiri. Saya yakin, setiap ibu yang bergelar… Read More »

Sambungan Seminar Parenting Gaya Al-Fateh – Puan Lina Karim (Part 2)

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahiiim.. Assalamualaikum… Alhamdulillah hari ni saya berpeluang untuk kembali menulis sedikit coretan lagi, sambungan kepada entry sebelumnya… 🙂 Baca Part 1 DI SINI. Berbalik kepada topik pentingnya Al-Quran yang saya citer dalam entry lepas, Puan Lina Karim banyak menyedarkan peserta tentang kepentingan Al-Quran kepada kita, and especially kita yang hidup dalam zaman yang… Read More »

Cegah Penyakit Sekarang Sebelum Menyesal di Kemudian Hari!

Teks : Wan Syahida Kahar Alhamdulillah. Hari ni (hari Sabtu), saya baru pulang dari kenduri kahwin sepupu di Negeri Sembilan. Sambil-sambil tu, saya dan suami menziarahi pakcik kami yang menderitai penyakit diabetis baru-baru ini. Kini dia mengambil suntikan insulin dan perlu mencuci luka kakinya dengan kerap setiap minggu. Semasa promosi Vivix bulan Januari lepas, sempatlah saya mendapatkan untuknya… Read More »