Tag Archives: Mengajar Anak Menghafal

Cabaran Dalam Diri Ibu Bapa Dalam Usaha Mengajar Anak Menghafaz

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Anda antara ibu bapa yang prihatin untuk berusaha mengajar anak-anak menghafaz Al-Quran? Bagus, Alhamdulillah. Pastikan anda mempunyai azam dan keinginan yang kuat untuk melakukannya dan memikul tugas ini kerana ia bukannya semudah yang disangka. Adakalanya kita akan didatangi gangguan-gangguan seperti sikap malas, penat, mengantuk, sibuk, gangguan emosi, kerenah anak, dan berbagai macam… Read More »

Sabar Dalam Mengajar Anak Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sebenarnya, nak mengajar anak menghafal Al-Quran bukannya tanpa sebarang cabaran langsung. Jika anak kita sememangnya suka membuka Al-Quran dan memang meminati Al-Quran, itu satu bonus dan kejayaan awal buat ibu dan bapa yang berjaya mendidiknya mencintai Al-Quran. Namun begitu, kadangkala kesabaran kita diuji. Al-maklumlah, anak-anak ini masih kecil. Kita pula orang dewasa.… Read More »

Manfaatkan Kemahiran Pendengaran Bayi Anda Untuk Mengajarnya Al-Quran

Langkah awal untuk mengajar bayi & anak Al-Quran adalah dengan memanfaatkan pendengarannya. Apple Learning Quran ini mengandungi lebih 50 Fungsi Dalam 1 (ada bacaan surah, doa harian, bacaan solat dan nasyid) dan bertindak sebagai mp3 bergerak agar selalu menemani bayi dan anak anda. Ia berbentuk Apple yang menarik perhatian anak-anak dan mempunyai projektor lampu tidur bentuk bulan dan… Read More »

Bolehkah Bayi Menghafal Al-Quran?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Untuk bayi atau kanak-kanak kecil seusia 0-3 tahun, ya ia sememangnya boleh dan tidak mustahil. Janganlah para ibu dan bapa merasa rendah diri atau kekurangan sekiranya anak-anaknya tidak berjaya menghafal Al-Quran pada usia tersebut. Setiap bayi mempunyai keupayaan dan perkembangan yang berbeza mengikut tahap dan kemampuan masing-masing. Apatah lagi, minat dan kecenderungan… Read More »

Kejayaan Mengajar Anak Saya Menghafal Surah-surah Pendek Dalam Al-Quran Pada Usianya 2 Tahun 7 Bulan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Lama tak berupdate blog saya ni. Beberapa minggu ni internet data kami telah limited dan internet menjadi sangat-sangat slow menyebabkan saya tidak dapat online dan membuat kerja-kerja yang saya perlu lakukan. Alhamdulillah minggu ni dah okay. 🙂 Kini saya kembali menulis.. 🙂 Pejam celik dah nak berakhir pun bulan Februari ni.… Read More »

Pakej Anak Pandai Mengaji – PAKEJ BESTARI AL-FURQAN

Nak Ajar Anak Baca Quran? Adik Naufal umur 2 tahun dah kenal alif ba ta, woow hebat! Testimoni yang baru kami terima, tahniah kepada Puan Nordila Bt Ahmad. Iman Naufal Hakeem B. Herman yang berusia 2 tahun 2 bulan boleh mengenal huruf-huruf hijaiyah dengan mudah menggunakan kad imbas Al-Furqan. Jom tengok video adik Iman Naufal Hakeem B. Herman… Read More »

Bagaimana Saya Mengajar Anak Saya Menghafal Al-Quran Pada Usia Bawah 3 Tahun

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak saya dah makin stabil menjadi WAHM dan dalam masa yang sama berupaya menguruskan rumahtangga dan menjaga anak sendiri di rumah, saya mula mengajar anak saya menghafaz Al-Quran. Bermula dengan surah-surah yang pendek sahaja dahulu. Setakat ini, Alhamdulillah dengan izin Allah, anak saya kini yang berumur 2 tahun 6 bulan telah pun… Read More »

Tips Menidurkan Anak Kecil Anda

Teks : Wan Syahida KaharSumber foto : Carian Google dan Koleksi Produk Bismillah. Apakah aktiviti yang biasa anda lakukan bersama anak kecil anda sambil menunggu anak anda tidur pada malam hari? Kalau anak sememangnya dah mengantuk dan dah nak terlelap, boleh saja tepuk-tepuk dan dodoikannya dengan zikir yang berirama, berselawat, menyanyi dan sebagainya. Tapi kalau matanya masih berjaga,… Read More »

Apple Toy Learning Quran Machine

Bismillah. Ketika anak anda masih bayi, apakah cara yang terbaik untuk anda menerapkan kebaikan Al-Quran kepadanya? Tentunya dengan memperdengarkannya dengan ayat-ayat suci Al-Quran. Bukankah menjadi sunnah Baginda Rasulullah S.A.W. untuk mengazan dan mengiqamatkan bayi sebaik sahaja ia lahir ke dunia? Ini bermakna, telinga bayi telah dapat berfungsi dengan baiknya sebaik sahaja bayi itu dilahirkan. Sebaliknya, deria matanya masih… Read More »

Bayi Akan Memperdengarkan Kepada Anda Apa Yang Biasa Didengarinya

Bismillah. Sememangnya anak-anak kita akan fasih bercakap di dalam bahasa yang ditutur ibu bapanya atau penjaganya sehari-hari, sama ada di dalam bahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris – bergantung kepada kebiasaan di rumah keluarga anak itu. Bayi dan kanak-kanak amat mudah terpengaruh dengan persekitaran dan apa yang diterimanya dari sekelilingnya baik daripada ibu bapa, ahli keluarga, saudara-mara, jiran tetangga,… Read More »