Tag Archives: Mengajar Anak Membaca

Update Sumbangan Banjir

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum. Apa khabar para pembaca ku sekalian? Tahun baru yang datang, dah ada azam baru atau resolusi baru? ūüôā Yang pastinya tahun ni, kita semua menyambut tahun baru dengan lebih insaf di atas bala yang negara kita hadapi. Pesta dan konsert di ambang tahun baru pun dah dibatalkan dan pada masa yang sama,‚Ķ Read More »

Anak Anda Selalunya Memilih Buku Atau Mainan?

Teks : Wan Syahida Kahar Ketika anda pergi ke kedai, mana satukah yang menjadi pilihan anak-anak anda? Adakah buku atau mainan? Mungkinkah kedua-duanya sekali? Bagaimana pula reaksi anda dengan pilihan anak? Minat anak anda atau apa yang dipilih anak anda adalah bergantung kepada sebanyak mana pendedahan yang telah anda sebagai ibu bapa berikan kepada anak-anak sama ada mainan‚Ķ Read More »

6 Tahun Masih Belum Boleh Membaca?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Anda ada anak yang berusia 6 tahun yang masih belum boleh membaca? Tak kiralah Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Sekarang dah bulan September tahun 2014. Pastinya ada ibu bapa yang mempunyai anak yang bakal memasuki Darjah 1 pada tahun hadapan dan telah pun berdaftar ke sekolah pilihan masing-masing. Namun ada yang masih‚Ķ Read More »

Apakah itu Kaedah Fonetik atau Fonik?

Teks : Wan Syahida Kahar Apakah itu kaedah fonetik atau fonik? Perkataan fonetik adalah berasal daripada perkataan Inggeris ‘Phonetics’ yang membawa maksud ‘the study of speech sounds and how they are produced’ (Oxford Advanced Learners Dictionary). Kini, banyak taska dan tadika yang dah menggunakan kaedah fonetik ini untuk mengajar kanak-kanak membaca. Kalau dahulu, kita belajar membaca dengan mula‚Ķ Read More »

Kaedah Paling Mudah Mengajar Anak Usia Prasekolah Membaca Seawal Usia

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda mempunyai anak-anak yang berusia pra-sekolah? Sudahkah mereka tahu membaca? Zaman sekarang, kanak-kanak dah boleh membaca seawal usia mereka sejak sebelum memasuki Darjah 1. Bantu anak-anak anda untuk pandai membaca dengan set buku Bacalah Anakku, Readeasy Phonics dan Al-Furqan. Terdapat juga set buku Lughatul Jannah yang mengajar anak-anak mengenal bahasa Arab.‚Ķ Read More »

Set Membaca Lughatul Jannah untuk Mengajar Anak Bahasa Arab

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Adakah anda tercari-cari bahan mengajar Bahasa Arab kepada bayi dan kanak-kanak? Selain daripada 3 Set Cepat Membaca Bacalah Anakku (untuk mengajar anak membaca Bahasa Melayu), Read Easy Phonics (untuk mengajar anak membaca Bahasa Inggeris) dan Al-Furqan (untuk mengajar anak membaca Al-Quran), terdapat juga Lughatul Jannah yang mengajar anak-anak membaca dan mengenal bahasa‚Ķ Read More »

Pakej Anak Pandai Mengaji – PAKEJ BESTARI AL-FURQAN

Nak Ajar Anak Baca Quran? Adik Naufal umur 2 tahun dah kenal alif ba ta, woow hebat! Testimoni yang baru kami terima, tahniah kepada Puan Nordila Bt Ahmad. Iman Naufal Hakeem B. Herman yang berusia 2 tahun 2 bulan boleh mengenal huruf-huruf hijaiyah dengan mudah menggunakan kad imbas Al-Furqan. Jom tengok video adik Iman Naufal Hakeem B. Herman‚Ķ Read More »

Ajari Anak Memotong Kuku Pada Hari Jumaat

Teks : Wan Syahida KaharGambar : Carian Google dan Koleksi Produk Di antara adab hari Jumaat yang kita boleh ajarkan kepada anak-anak kita pada hari Jumaat adalah memotong kuku. Terutamanya sebelum nak ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Ia adalah Sunnah Rasulullah S.A.W. Kalau dah biasa amalkan sejak kecik, mesti akan terbiasa sampai ke dewasa. Betul tak? Semasa‚Ķ Read More »

Pakej Softbook Bayi Bijak

Seronoknya boleh ajar bayi kita membaca. Membaca seawal usia masih bayi, bagus untuk membantu perkembangan sensori dan otak bayi. Galakkan dia memegang, menyelak halaman, menggigit buku, malah tidur dengan buku selepas membaca tidak merisaukan lagi. Baca dengan nada yang tinggi rendah, dengan bercerita dengan pelbagai gaya untuk membina imaginasi anak-anak yang sihat! Pupuk minat membaca sejak bayi lagi!‚Ķ Read More »

Mengajar Anak Menyebut Sebutan Huruf-huruf Al-Quran Dengan Cara Mudah

Teks : Wan Syahida Kahar Video : YouTube Gambar : Koleksi ReadNetwork Bismillah. Inilah VCD Lagu Al-Furqan yang anak saya suka tonton setiap hari. Saya sendiri sebenarnya dah naik bosan melihatnya setiap hari tapi bukan anak saya. Walaupun setiap hari dan berkali-kali, dia tidak pernah berasa bosan. Lagipun sebab anak suka dan sebab dia dapat belajar Iqra’ dengan‚Ķ Read More »