Tag Archives: Mengajar Al-Quran

Tips Mengatasi Anak Meragam

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Ibu bapa yang mempunyai anak berusia 2 tahun ke atas tentu biasa mengalami situasi anak meragam. Jangan resah kerana ini adalah perkara yang sangat normal. Orang Mat salleh panggil ia ‘the terrible twos’. Bukan anda je yang mengalaminya. Semua ibu bapa pun sama jugak ūüôā Hal ini terjadi sebenarnya kerana anak-anak‚Ķ Read More »

Biarkan Anak Kita Bermain Sambil Mengajarnya Menghafal Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Kepada pembaca blog yang mungkin pertama kali menyinggah dan membaca tulisan saya, untuk pengetahuan, saya telah mula mengajar anak kecil saya menghafal surah-surah pendek di dalam Al-Quran bermula ketika umurnya 2 tahun. Pada masa entry ini ditulis, anak saya telah pun berumur 3 tahun 0 bulan. Setakat ini, anak saya baru‚Ķ Read More »

Menarik Minat Anak Membaca Al-Quran Dengan Memberi Ganjaran Upah/Hadiah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Tak dapat dinafikan, anak-anak berusia 6 tahun ke bawah memang agak sukar diajak belajar atau fokus akan sesuatu dalam masa yang lama. Definisi lama adalah 10 minit ke atas. Pada usia kanak-kanak, dapat fokus membaca dalam masa lebih 5 minit pun dah sesuatu yang bagus sangat. Apatah lagi untuk membaca Al-Quran,‚Ķ Read More »

Cahaya Mata Anugerah Ilahi – Pengalaman Melahirkan Anak Kedua Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Lama menyepi. Saya ‘berpergian’ sebentar daripada sebarang coretan di sini dek kerana kesibukan menerima cahaya mata baru. Alhamdulillah, syukur kepada Allah, terima kasih kepada suami dan ahli keluarga, saya telah selamat melahirkan seorang anak lelaki secara normal pada 11 Jun 2014 yang lepas. Syukur juga, semuanya sangat mudah dan cepat. Alhamdulillah,‚Ķ Read More »

Amalan Saya Diteruskan Sepanjang Kehamilan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah kandungan saya kini dah memasuki minggu ke-33. Macam cepat sangat masa berlalu. Banyak lagi perkara yang saya belum sedia. Aduh~~ Saja nak listkan apa yang saya amalkan selama ni dan bakal berterusan sehingga saat bersalin, Insya Allah : 1) Meminum air susu kambing satu sachet setiap hari. (Saya minum Hi-Goat)‚Ķ Read More »

Fasa Huru Hara Ibu dan Bapa

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum.. Hari ni saya terpanggil untuk meluahkan perasaan yang kebanyakan besar sedang dibebani oleh para ibu bapa muda yang mempunyai anak kecil berusia kurang daripada 3 tahun. Tentunya ia pengalaman baru dan indah buat ibu bapa muda yang pertama kali memiliki anak hasil perkahwinan mereka. Namun ia juga datang satu pakej dengan‚Ķ Read More »

Apakah itu Kaedah Fonetik atau Fonik?

Teks : Wan Syahida Kahar Apakah itu kaedah fonetik atau fonik? Perkataan fonetik adalah berasal daripada perkataan Inggeris ‘Phonetics’ yang membawa maksud ‘the study of speech sounds and how they are produced’ (Oxford Advanced Learners Dictionary). Kini, banyak taska dan tadika yang dah menggunakan kaedah fonetik ini untuk mengajar kanak-kanak membaca. Kalau dahulu, kita belajar membaca dengan mula‚Ķ Read More »

Tanggungjawab Kita Terhadap Al-Quran Ketika Membacanya

Bismillah. Assalamualaikum. Hari ni saya ingin petik senarai ‘Tanggungjawab Kita Terhadap Al-Quran Ketika Membacanya’ yang saya baca daripada buku Anakku Seorang Hafiz terbitan Telaga Biru. ūüėČ Al-Quran bukan sahaja perlu dibaca. Namun kita perlu memahami isinya dan mengamalkannya. Tanggungjawab Kita Terhadap Al-Quran ketika membacanya : 1. Kita mesti membaca Al-Quran sehingga pandai dan mahir. 2. Kita mesti membaca‚Ķ Read More »

Cabaran Dalam Diri Ibu Bapa Dalam Usaha Mengajar Anak Menghafaz

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Anda antara ibu bapa yang prihatin untuk berusaha mengajar anak-anak menghafaz Al-Quran? Bagus, Alhamdulillah. Pastikan anda mempunyai azam dan keinginan yang kuat untuk melakukannya dan memikul tugas ini kerana ia bukannya semudah yang disangka. Adakalanya kita akan didatangi gangguan-gangguan seperti sikap malas, penat, mengantuk, sibuk, gangguan emosi, kerenah anak, dan berbagai macam‚Ķ Read More »

Sabar Dalam Mengajar Anak Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sebenarnya, nak mengajar anak menghafal Al-Quran bukannya tanpa sebarang cabaran langsung. Jika anak kita sememangnya suka membuka Al-Quran dan memang meminati Al-Quran, itu satu bonus dan kejayaan awal buat ibu dan bapa yang berjaya mendidiknya mencintai Al-Quran. Namun begitu, kadangkala kesabaran kita diuji. Al-maklumlah, anak-anak ini masih kecil. Kita pula orang dewasa.‚Ķ Read More »