Tag Archives: Kurang Berat Badan

Vita-Lea for Children : Multivitamin yang Terbaik untuk Anak-anak!

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum. Apa khabar para pembaca saya sekalian? Saya doakan semuanya sentiasa berada dalam lindungan rahmat Allah SWT. Sesuai dengan niche blog saya yang suka berkongsi tentang dunia anak-anak kecil dan pendidikan mereka, kali ini saya ingin perkenalkan makanan tambahan yang terbaik buat anak-anak yang berusia dalam lingkungan 2-3 tahun ke atas! Kalau dahulu… Read More »

Mencegah Sebelum Merawat dalam Pembinaan Kesihatan Anak-anak

Set Kesihatan Anak-anak Tentu kita biasa fahami, untuk menjauhkan anak-anak kita daripada gejala-gejala yang tidak baik dan negatif di luar sana, kita kena terapkan dalam jiwa anak-anak kita dengan ilmu agama dan beramal dengan apa yang telah kita ajarkan kepadanya. Contohnya kita fahamkan anak-anak kita tentang akhlak yang baik,  benda yang sepatutnya anak kita buat dan tak buat… Read More »

Bila Ibu Mula Perasan Selera Anak Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Baru-baru ini saya telah pulang ke kampung saya ataupun rumah mak ayah saya. Sewaktu menyuapkan anak saya makan nasi, anak saya makan dengan penuh berselera. Kalau dulu, anak saya tak berapa suka nak makan. Kalau pun dia makan, dia hanya makan ikut ‘mood’ dia je dan nak makan makanan yang dia suka… Read More »

Kasihan Anak Kita

Teks : Wan Syahida Kahar Gambar : Koleksi Inspirasi dan Mama Jutawan Wahai Ibu Bapa, betapa pentingnya nutrisi yang cukup buat anak-anak kita dan anak-anak orang lain. Anak-anak saudara kita, anak-anak kawan-kawan kita dan semua anak-anak di Malaysia. Kehidupan kanak-kanak hanyalah sekali. Usah rosakkannya dengan kekurangan nutrisi penting kepada anak-anak. Usia kanak-kanak adalah waktu yang paling penting untuk… Read More »

Mencukupkan Nutrisi Anak-anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Biasanya kita golongan mak-mak lah yang terlebih risau akan kesihatan dan nutrisi anak-anak. Anak kurang selera makan, tak cukup makan, tak nak makan, makan makanan merapu je yang dia nak, yang berkhasiat tak nak. Makan sikit-sikit, makan lepas tu buang, makan ikut ‘mood’, makan ikut suka hati, makan main-main, makan memilih, dan… Read More »

Masalah Anak Kurang Selera Makan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda ada anak yang menghadapi masalah tidak mahu makan? Saya rasa normal sangat perkara ni, kan. Tak nak minum susu, tak nak susu EBM, tak nak susu formula, tak nak minum botol, tak nak makan, tak nak makan nasi, tak nak makan buah, apatah lagi nak makan sayur-sayuran. Baru-baru ni saya… Read More »