Tag Archives: Kolestrol

Coretan Hari Raya Aidiladha 2017 Yang Lalu

Hai Assalamualaikum! Lama saya tak menjenguk blog saya ni kan? Korang apa khabar? Bulan lepas sepanjang Ogos saya telah terlebih fokus kepada medium Facebook dan Instagram. Jadi Blogging saya terpaksa ketepikan sekejap. Tapi saya tetap memang berniat nak tetap teruskan dunia Blogging saya. So, minta maaf kepada semua yang mungkin ada visit Blog saya ni tapi tak ada… Read More »

Elak Perut Buncit dan Kolestrol Tinggi Pada Musim Hari Raya

Hai Assalamualaikum! Lagi seminggu kan nak Raya? Macamana persediaan Raya? Mesti dah kena pikir dari sekarang kan terutamanya juadah dan menu raya dan kelengkapan rumah sebab nak terima kehadiran tetamu. Dalam fikiran kita pun mesti dah terbayang-bayang juadah famous time raya. Biasalah selalu time Raya, of course la main activity dia is makan, makan, and makan, kan! Saya… Read More »

Keputusan Ujian Darah Saya: Kolestrol Turun!

Assalamualaikum semua.    Hari ni ikut husband gi tempat kerja.. So ambil peluang untuk buat blood test. Biasanya rutin buat blood test ni saya dan suami sama-sama buat towards the end of the year for every year. So now dah nak tamat 2016, kita pun repeat la blood test.  Dalam rekod pesakit, boleh check result blood test tahun… Read More »

Ibu Mengidap Diabetes Selama 30 Tahun Kini Semakin Sihat

Assalamualaikum semua. 2 hari lepas ada kawan SID saya kongsikan tentang pengalaman ibunya yang 30 tahun sakit diabetes, kini dah makin baik tahap kesihatannya. Mulanya mak nya tak percaya yang diabetes nya ada harapan untuk baik semula. Tapi ternyata ada perubahan besar pada kesihatannya bila konsisten mengamalkan makanan tambahan Shaklee ni. Dan bila dah ada kesan positif, baru… Read More »

Turunkan Darah Tinggi dengan OmegaGuard

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Dulu saya tak pernah amalkan minyak ikan atau fish oil ni melainkan Scotts Emulsion. Tapi sekarang bila saya dah makin faham tentang kepentingan minyak ikan, saya berazam untuk konsisten mengamalkannya untuk kesihatan dan kebaikan diri saya. Sebab rupa-rupanya fish oil ni adalah satu kepentingan. Ia memang saaangat sangat penting! Sebab itulah OmegaGuard… Read More »

Kualiti Protein Kita Makin Rendah?

Assalamualaikum semua pembaca. Semoga sentiasa dirahmati Allah hendaknya.  Ni nak cerita sikit pasal ayam dan protein. Hari-hari kita mesti makan protein kan? Untuk kes rumah saya, kerap gak makan ayam ni sebab dah menjadi kesukaan anak-anak. Kalau ayam goreng je, mesti laku habis la. Semalam waktu petang masa duk tengah masak n prepare ayam, suami saya nampak potongan-potongan… Read More »

Cara Menurunkan Paras Kolestrol Yang Tinggi

Bismillah. Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Semoga sihat sejahtera hendaknya. Apa itu kolestrol? Kolesterol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah dan dalam semua sel-sel badan anda. Kolesterol adalah sebahagian penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel dan sesetengah hormon, dan berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang… Read More »