Tag Archives: Kesihatan Optimum

Alfalfa Complex: Supplemen Terbaik Untuk Dalaman Wanita dan Juga Lelaki

Teks : Wan Syahida Kahar Baru tahu, Alfalfa dah diguna pakai dalam herba tradisional sejak 1500 tahun dahulu lagi… Contohnya pada awal perubatan masyarakat China, pengamal perubatan guna dedaun alfalfa untuk rawat sakit-sakit yang berkaitan dengan usus dan buah pinggang. Dalam perubatan Ayurveda pula, pengamal perubatan gunakan untuk merawat masalah penghadaman. Dipercayai juga pada masa dulu, orang gunakan… Read More »

Batuk Lebih Lekas Sembuh Dengan Vitamin C!!

Teks : Wan Syahida Kahar Saje nak share.. Saya start rajin belajar makan Vit C jenis Sustained Release ni sejak selepas bersalinkan Ameer dulu. Buah oren pun saya makan. Setiap hari waktu lunch n dinner. Tujuan saya nak makan adalah sebab nak luka dalaman dan luaran semua lekas sembuh.. Lagipun Vit C yang Klinik kesihatan ibu & anak… Read More »

Adakah Makanan Kesihatan Memberi Manfaat?

Kalau kita ke supermarket atau farmasi, kita akan lihat banyak vitamin dan makanan kesihatan atau pemakanan tambahan yang dipamerkan. Maklumat-maklumat pemakanan yang tercatat di kotak produk tersebut sudah cukup untuk membuat kita pening kepala. Apakah vitamin atau mineral yang tercatat pada kotak-kotak tersebut dapat memberi manfaat kepada kita? Beberapa kajian menunjukkan vitamin dan mineral tertentu dapat membantu mengurangkan… Read More »

Beriadah Pada Hujung Minggu dan Pada Musim Cuti Sekolah

Teks : Wan Syahida Kahar Berhujung minggu selalunya merupakan waktu yang paling dinanti-nantikan anak-anak. Lebih-lebih lagi pada musim cuti sekolah yang baru sahaja bermula pada hari ini (dan semalam bagi negeri-negeri yang cuti pada hari Jumaat) tentu seronok. Bagi saya sekeluarga, biasanya kami akan bawa anak kami bermain-main di taman-taman tasik supaya dia dapat berlari-lari dan bermain gelongsor.… Read More »

Percutian Saya dan Keluarga ke Pulau Langkawi berserta Tips

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Baru-baru ni saya pergi bercuti ke Langkawi bersama suami dan anak-anak sempena Hari Ulangtahun perkahwinan kami yang ke-4. Percutian ini paling mencabar buat saya dan suami kerana kali ini kami bercuti dengan dua orang anak; seorang berusia 3 tahun dan seorang lagi baru berusia 4 bulan lebih. Kalau dahulu, kami biasa bercuti… Read More »

Bila Ibu Mula Perasan Selera Anak Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Baru-baru ini saya telah pulang ke kampung saya ataupun rumah mak ayah saya. Sewaktu menyuapkan anak saya makan nasi, anak saya makan dengan penuh berselera. Kalau dulu, anak saya tak berapa suka nak makan. Kalau pun dia makan, dia hanya makan ikut ‘mood’ dia je dan nak makan makanan yang dia suka… Read More »

Apabila Golongan Veteran Memberikan Nasihat Buat Surirumah Seperti Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Semasa raya puasa dahulu, saya ada mendapat kunjungan ziarah daripada makcik dan pakcik saya yang menetap di Kuantan. Mereka datang untuk tengok bayi saya yang masa tu lebih kurang 2 bulan. Makcik saya tu datang dengan dua orang makcik saya yang lain dan seorang sepupu saya. Rumah saya di KL. Jadi memang tu… Read More »

Anda Menggemari Makanan Segera dan Makanan Terproses?

Teks : Wan Syahida Kahar Anda suka bawa anak-anak pergi makan di restoran ‘fast food’? Tak pun, pergi ke ‘drive-thru’ dan beli ‘fast food’ atau makanan segera. Kalau tak anak-anak, mungkin anda sendiri? Mungkin anda suka ‘order through phone’ untuk penghantaran ke rumah? Kita sanggup berbelanja untuk makanan segera siap berbelanja untuk seisi keluarga. Tak kisah lah untuk… Read More »

Detik-detik Pertama Saya Mengenali dan Mencuba Shaklee

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Antara sebab utama kenapa saya buat keputusan untuk mencuba dan mengambil Shaklee adalah kerana Halalnya. Saya pernah alami kaki ‘cramp’ ketika mengandung dahulu. Mengenali badan saya sendiri, saya biasanya alami ‘cramp’ sewaktu mengandung disebabkan kekurangan Calcium (di samping kurang minum air). Biasanya jika saya ambil Calcium sebelum tidur, saya tak alami ‘cramp’.… Read More »

Stres Hidup Ibu Bapa Pada Masa Kini

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Kehidupan di bandar sememangnya sibuk. Kesibukan tugas dan tekanan di tempat kerja, selalu mengejar masa, selalu terpaksa menghadapi kesesakan lalulintas waktu pergi dan balik kerja, mengantuk di tempat kerja, badan terasa lesu, cepat letih dan lain-lain. Sepulangannya dari tempat kerja, perlu menghadap anak pula. Anak nak mandi, nak makan, merengek nak tidur.… Read More »