Tag Archives: Kesihatan Ibu

Mencari Set Kesuburan?

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Saya doakan anda semua berada dalam lindungan dan rahmat Allah swt. Hari ni aje ada dua orang yang hubungi saya dan tanya saya tentang set kesuburan. Antara set yang paling kerap orang cari. Biasanya memang wanita la yang cari. Untuk pengetahuan anda, Set Kesuburan ni agak banyak yang diperlukan sebab merangkumi kedua-dua… Read More »

Cara Menurunkan Paras Kolestrol Yang Tinggi

Bismillah. Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Semoga sihat sejahtera hendaknya. Apa itu kolestrol? Kolesterol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah dan dalam semua sel-sel badan anda. Kolesterol adalah sebahagian penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel dan sesetengah hormon, dan berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang… Read More »

Nak Atasi Masalah Anemia Ketika Hamil ?

Anemia? Selalunya anemia ni berlaku ketika kita hamil. Dan ketika kita hamil juga la waktu yang paling kritikal untuk kita atasi masalah anemia ini. Kenapa anemia ini begitu berbahaya kepada ibu mengandung? Kerana ibu yang anemia boleh membawa risiko keguguran kepada bayi ataupun kelahiran bayi pra-matang. Bayi pun tak dapat membesar dengan sempurna. Dan bayi itu juga besar… Read More »

Set Hamil Shaklee – Vitamin Ibu Mengandung Yang Bagus

Set Hamil Shaklee – Vitamin Ibu Mengandung Yang Bagus Assalamualaikum para pembaca saya yang saya hormati dan sayangi sekalian :-). Saya doakan anda sentiasa bahagia dan sihat di samping keluarga. Alhamdulillah, tahniah saya ucapkan kepada anda yang disahkan HAMIL. Tahniah kerana anda bakal mendapat manfaat dan kebaikan daripada Set Hamil Shaklee ini yang terbukti keberkesanannya berdasarkan testimoni ibu-ibu yang… Read More »

Nak Awet Muda ?!

SIAPA yang tak ingin awet muda kan? Rasanya hampir semua wanita ingin sentiasa kelihatan awet muda, biarpun dah beranak-pinak. Walau bagaimanapun, kita memang tidak boleh lari daripada proses penuaan. Ditambah dengan faktor persekitaran yang menyebabkan penuaan kulit seperti.. 1) pola makanan yang tidak seimbang. 2) pencemaran – Hah, ni time kita balik kerja. Mmg sah-sah tempuh asap kenderaan… Read More »

Projek Seamless Mom – A Natural Approach To Motherhood

Projek ‘Seamless Mom’ dengan Motto Our Natural Approach to Motherhood. Ini adalah Projek untuk ibu-ibu dan bakal-bakal ibu yang akan melalui fasa kehamilan, kelahiran dan penjagaan diri serta bayi. Banyak info nutrisi yang berkaitan dengan keluarga akan kami kongsikan kepada anda, insyaAllah. Di dalam Projek ini juga kami akan kongsikan cara dan peluang bagaimana untuk anda tambah serta… Read More »

Anemia Semasa Hamil !!

Mommies…. Bila seseorang wanita itu mengandung, dia sebenarnya berisiko utk mengidapi anemia (kurang darah). Penyebab utama anemia di kalangan wanita mengandung adalah disebabkan kekurangan zat besi. Semasa mengandung, badan manusia akan menghasilkan banyak darah untuk menampung tumbesaran janin. Sekiranya zat besi atau vitamin B12 dan folat tidak dibekalkan dengan cukup, penghasilan darah merah tidak dapat menampung keperluan bayi… Read More »

Mabuk Hamil !!

  Tahukah Anda?? Mabuk hamil adalah satu fenomena yang sangat biasa berlaku sekitar 70-80% kehamilan. Antara punca mabuk hamil adalah disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku pada awal kehamilan. Wanita yang muntah-muntah pada awal kehamilan mempunyai paras estrogen yang lebih tinggi. So, mummies.. Kalau alami muntah atau mabuk ketika hamil, jangan risau yer. Ia adalah normal. Mengambil multivitamin… Read More »

Mengidam Ketika Hamil !!

AWAS!! ANDA MUNGKIN BERMASALAH JIKA MENGIDAM KETIKA HAMIL! Hi mummies.. Pernah tak rasa mengidam sesuatu ketika mengandung?? Haaa.. Mengidam sesuatu jenis makanan semasa mengandung turut dikaitkan sebagai petanda berlakunya kekurangan zat makanan atau nutrien tau. Contoh eh.. Seseorang wanita hamil yang mengidam susu atau produk tenusu seperti keju menunjukkan dia sebenarnya kekurangan kalsium. Manakala mengidam makanan manis seperti… Read More »

Nak Kurus Dengan Cara Selamat?

Dalam dunia moden hari ni, dunia sedang mengalami masalah MANUSIA yang terlebih berat badan dan lebih menakutkan yang duduk di dalam kategori OBESITI juga semakin meningkat. Statistik obesiti di Malaysia menunjukkan bahawa obesiti adalah yang tertinggi di Asia Tenggara. Obesiti boleh menjadi antara punca penyakit kronik seperti sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan lain-lain lagi.  Di antara… Read More »