Tag Archives: Kesihatan Ibu

Detik Pengenalan Saya dengan Kalsium yang Halal dan Berkesan

Kalsium yang halal dan berkesan memang keperluan wajib bagi setiap ibu yang sedang hamil dan menyusukan bayi. Ini adalah kisah detik pengenalan saya dengan supplemen kalsium yang halal dan berkesan. Dulu saya sebenarnya dah suka beli sendiri supplemen di farmasi. Antara yang paling saya cari dan ambil adalah Calcium. Masa hamil anak 1st, saya alami cramp. Saya faham… Read More »

Testimoni Vivix Untuk Masalah PCOS

A PCOS fighter that benefits a lot with Shaklee!! If you’re a PCOS fighter yourself, this sharing might help you. Saya mula amalkan Vivix pada 2013-2014 sebagai ikhtiar untuk mengandung. Dah macam2 cara cuba dan amalkan sebelum tu. Bile kawan recommend Shaklee dan Vivix, saya pun cuba. Tak baca pun apa itu vivix dan benefit vivix. Saya just… Read More »

Ibu Mengidap Diabetes Selama 30 Tahun Kini Semakin Sihat

Assalamualaikum semua. 2 hari lepas ada kawan SID saya kongsikan tentang pengalaman ibunya yang 30 tahun sakit diabetes, kini dah makin baik tahap kesihatannya. Mulanya mak nya tak percaya yang diabetes nya ada harapan untuk baik semula. Tapi ternyata ada perubahan besar pada kesihatannya bila konsisten mengamalkan makanan tambahan Shaklee ni. Dan bila dah ada kesan positif, baru… Read More »

Checklist Ibu Hamil

Assalamualaikum! Ada yang sedang hamil atau sedang bersedia untuk hamil?  Anda perlu lihat checklist yang wajib bagi setiap ibu yang sedang hamil ni ok! Semoga ia membantu. 1. Ambil asid folik setiap hari Kesihatan bayi dalam kandungan ialah tanggungjawab si ibu. Mulakan hari dengan mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari. Jumlah ini sama dengan pengambilan kebanyakan multivitamin.… Read More »

Bagaimana Nak Tingkatkan Imuniti Ketika Hamil?

Assalamualaikum semua. Anda hamil? Jika ya, tahniah! Semoga kehamilan anda sentiasa sihat dan smooth ya.. Nak tanya la… Anda pernah demam semasa hamil tak? Pernah tak anda terfikir, selamat atau tidak mengambil ubat Panadol kerana demam ketika hamil? Atau mungkin ubat selsema atau ubat batuk ketika dijangkiti selsema/batuk? Pengalaman Saya Selsema Ketika Hamil Sebenarnya dulu masa saya mengandungkan… Read More »

11 Kebaikan OmegaGuard Untuk Ibu Hamil dan Bayi Yang Anda Mesti Tahu!

Assalamualaikum semua. Tahukah anda perkara-perkara yang mempengaruhi tahap kecerdikan seseorang?  Semuanya bermula daripada perkembangan otaknya semenjak di dalam rahim ibunya lagi. Dalam pembentukan awal DNA bayi, bayi akan mencetak DNA yang dia dapat daripada DNA kedua-dua ibu dan ayahnya.  Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa genetik kepandaian bayi dicetak daripada gene ibunya tau.    Kalau anda pernah belajar biologi… Read More »

Kenapa Nutrisi Untuk Ibu Hamil Amat-amat Penting?

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Anda hamil? Atau mungkin yang membaca entry ini adalah suami yang isterinya hamil? Tahniah kerana anda bakal membaca entry saya ini yang akan memberi manfaat yang sangat banyak buat anda, isteri dan bayi anda :-). Sebenarnya ramai ibu yang tak tahu kepentingan nutrisi ketika hamil ni. Apatah lagi pentingnya nutrisi sejak SEBELUM… Read More »

Ibu Bekerja Atau Surirumah Hari-hari Mesti Bertenaga

Assalamualaikum para pembaca saya yang dirahmati Allah. Saya nak cerita. Antara rutin saya setiap pagi… Lepas Ameerah dah gi sekolah, mandikan Ameer. Bagi makan. Diri sendiri breakfast. Mengemas rumah. Basuh baju. Hari ni nak kena vacuum sebab semalam tak sempat. Sambil sambil tu jawab PM customers yang masuk, coaching downlines  😅. Yang nak booking homestay pon ade. Kerja… Read More »