Tag Archives: Kesihatan Ibu

Ilmu Nutrisi dan Kesihatan untuk Diri dan Keluarga

Ilmu Nutrisi dan Kesihatan untuk Diri dan Keluarga Salah satu kelebihan bila kita ni buat bisnes dalam niche kesihatan, family kita pun kita nak tolong ‘jaga’. Bayangkan, dalam bidang ini, saya kerap kali menghadiri kelas ilmu nutrisi baik secara online mahupun offline. Kebanyakannya saya pelajari daripada ahli nutrisi, pengamal perubatan, dan orang-orang yang berpengalaman dalam topik tersebut. Selama… Read More »

Cara Kurangkan Masalah Sakit Kejang Kaki Semasa Hamil

KEJANG KAKI SEMASA HAMIL, SAKIT dan SANGAT TAK SELESA Pernah tak ibu-ibu hamil alami kejang kaki semasa hamil? Tengah syok-stok tidur memalam, tiba-tiba otot di bahagian betis mengeras dan sakit! Terus kita terjaga dari tidur. Bersabar la menahan kesakitan. Takleh gerak, takleh buat apa. Sakit! Suami kalau ada pun, takat boleh tolong urut je la. Tapi sakit tetap… Read More »

Masalah Ibu Hamil dan Menyusu : Lesu dan Menggigil Ketika Berpuasa

Assalamualaikum semua! Ada ibu-ibu yang dah selesai puasa ganti? Ke dah tengah puasa 6 bulan Syawal? Mungkin ada yang terpaksa mengganti lebih banyak hari sebab terpaksa ponteng puasa masa Ramadhan hari tu, dek kerana tak larat. Sebab sememangnya Allah memberikan keringanan kepada dua golongan ni iaitu ibu-ibu hamil dan menyusu sebab kekurangan upaya mereka. Mesti ada ibu hamil… Read More »

Vitalea Melengkapkan Nutrisi Harian Yang Kurang Semasa Hari Raya

Vitalea Melengkapkan Nutrisi Harian Yang Kurang Semasa Hari Raya Assalamualaikum semua. Mesti semua tengah mood beraya lagi kan? Sekarang hari bekerja memang stop sekejap tapi bila tiba hujung minggu, mula la kita nak hadiri open house sana sini. Majlis perkahwinan juga tak kurang banyaknya time Syawal ni. Masa ni la kita nak makan sana makan sini. Musim raya… Read More »

Elak Perut Buncit dan Kolestrol Tinggi Pada Musim Hari Raya

Hai Assalamualaikum! Lagi seminggu kan nak Raya? Macamana persediaan Raya? Mesti dah kena pikir dari sekarang kan terutamanya juadah dan menu raya dan kelengkapan rumah sebab nak terima kehadiran tetamu. Dalam fikiran kita pun mesti dah terbayang-bayang juadah famous time raya. Biasalah selalu time Raya, of course la main activity dia is makan, makan, and makan, kan! Saya… Read More »

Tips Atasi Masalah Alahan Mengandung Supaya Lebih Bertenaga

Tips Atasi Masalah Alahan Mengandung Supaya Lebih Bertenaga Tak larat la rasanya. Masa awal-awal mengandung ni ada masalah alahan mengandung dengan rasa loya, nak termuntah, tekak tak sedap, perut tak selesa, makan tak selera, pastu asyik rasa macam nak terbaring je. Kadang-kadang pagi je yang paling teruk. Pernah jugak melarat sampai sepanjang hari. Normal ke sebenarnya? Boleh tak… Read More »

Tanda-tanda Kehamilan dan Kaedah Menentukannya

Tanda-tanda Kehamilan dan Kaedah Menentukannya Hai Assalamualaikum! Saya doakan pembaca saya semuanya berada dalam lindungan dan rahmat Allah. Ada yang tengah cari info tentang hamil? Atau mungkin tengah cari-cari tips kehamilan? Blog saya banyak fokus tentang isu kehamilan dan nutrisi tentang kehamilan termasuklah sebelum hamil, semasa hamil dan juga selepas hamil. Hari ni saya nak share tentang tanda-tanda kehamilan… Read More »

Punca dan Kesan Diabetes Semasa Hamil

Kencing manis semasa hamil atau Diabetes semasa hamil adalah sejenis lagi diabetes selain Diabetes Type I dan Diabetes Type II. Kencing manis semasa hamil turut dipanggil Gestational Diabetes Mellitus atau GDM. Bahasa melayu dipanggil Diabetes Gestasi. Pengenalan Diabetes Diabetes ini akan berlaku apabila badan kita tak boleh nak hasilkan sejenis hormon yang dipanggil insulin dengan secukupnya. Insulin ni… Read More »

Apa Nutrien Yang Penting Sebelum Hamil dan Semasa Hamil?

N‍ak tahu tak apa nutrien yang penting sebelum hamil dan semasa hamil? Sebelum tu penting tau. Bukan dah hamil baru nak start amalkan nutrien-nutrien penting ni. Tapi sebenarnya sejak SEBELUM hamil lagi dah penting untuk mengamalkannya. Kenapa penting? Ini sebab kebanyakan wanita tak sedar pun yang dia dah hamil sampai lah dia dah perasan dia lewat datang bulan.… Read More »

Detik Pengenalan Saya dengan Kalsium yang Halal dan Berkesan

Kalsium yang halal dan berkesan memang keperluan wajib bagi setiap ibu yang sedang hamil dan menyusukan bayi. Ini adalah kisah detik pengenalan saya dengan supplemen kalsium yang halal dan berkesan. Dulu saya sebenarnya dah suka beli sendiri supplemen di farmasi. Antara yang paling saya cari dan ambil adalah Calcium. Masa hamil anak 1st, saya alami cramp. Saya faham… Read More »