Tag Archives: Kesihatan Bayi

Mencukupkan Nutrisi Anak-anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Biasanya kita golongan mak-mak lah yang terlebih risau akan kesihatan dan nutrisi anak-anak. Anak kurang selera makan, tak cukup makan, tak nak makan, makan makanan merapu je yang dia nak, yang berkhasiat tak nak. Makan sikit-sikit, makan lepas tu buang, makan ikut ‘mood’, makan ikut suka hati, makan main-main, makan memilih, dan… Read More »

Masalah Anak Kurang Selera Makan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda ada anak yang menghadapi masalah tidak mahu makan? Saya rasa normal sangat perkara ni, kan. Tak nak minum susu, tak nak susu EBM, tak nak susu formula, tak nak minum botol, tak nak makan, tak nak makan nasi, tak nak makan buah, apatah lagi nak makan sayur-sayuran. Baru-baru ni saya… Read More »

Amalan Supplemen Saya Sewaktu Tempoh Kehamilan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah. Tibanya kita lagi pada hari Jumaat yang mulia ini. Dah baca Surah Al-Kahfi? Biasa-biasakan diri baca surah ini ya. Rasulullah S.A.W. ada mewasiatkan kepada kita untuk berpegang dan mengamalkan malah menghafal ayat-ayat di dalam Surah Al-Kahfi ini untuk bersedia menghadapi fitnah akhir zaman, terutamanya fitnah Dajjal. Jadi jom la kita selalu… Read More »

Tips Ketika Menghadapi Musim Panas

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak kebelakangan ini, cuaca tiba-tiba menjadi lebih panas dan bahang. Kalau beberapa hari sebelum ini, cuaca terasa sejuk, namun tiba-tiba ia berubah. Akibat daripada perubahan cuaca yang tidak menentu ini, saya lihat ramai kanak-kanak malah ibu bapa dan orang dewasa juga yang mengalami sakit-sakit, batuk serta demam. Tekak saya juga berasa kering.… Read More »

Bilakah Sepatutnya Ibu Bapa Mula Mengajar Anak Membaca?

  Bismillah.   Mungkin terdapat ibu bapa yang bertanyakan soalan yang sedemikian. Tatkala melihat anak-anak mula membesar dan semakin bersiap sedia untuk ke taska atau tadika, mula lah ibu bapa berasa prihatin dengan bahan-bahan pendidikan anak-anak, dan mula lah mencari buku-buku yang bersesuaian untuk anak-anak mula belajar membaca. Atau mungkin sesudah anak-anak memasuki taska atau tadika dan mula… Read More »

9 Jenis Makanan Untuk Anak Yang Lebih Bijak

Setiap ibu bapa tentunya ingin melihat anak-anak mereka cemerlang di sekolah dan di dalam pembelajaran. Antara usaha yang boleh dilakukan ibu bapa adalah dengan memastikan anak-anak mereka sentiasa memperoleh makanan seimbang dan memberikan makanan bernutrisi kepada mereka setiap hari. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak kini mempunyai pelbagai aktiviti yang padat dan mereka sentiasa memerlukan tenaga untuk belajar dan kekal aktif… Read More »

Kepentingan Makanan Berkhasiat Kepada Otak Bayi

Ada pepatah Inggeris yang mengatakan, “You Are What You Eat”. Seandainya kita memilih untuk memakan makanan yang berkhasiat dan kurang diproses, maka badan kita akan memperoleh kebaikannya. Manakala orang yang suka mengambil makanan yang tinggi lemak, gula dan makanan yang telah diproses akan mudah menjemput penyakit pada hari tua kelak.  Menurut satu kajian di Bristol terhadap ribuan kanak-kanak… Read More »