Tag Archives: Kesihatan Bayi

Nak Tahu Kepakaran Saya?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Apa khabar semua pembaca saya yang budiman? Hari ini saya nak tuliskan assignment yang diberikan oleh mentor saya dalam Shaklee tentang kepakaran yang saya tawarkan berdasarkan pengalaman dan ilmu yang saya ada di dalam Shaklee.  Alhamdulillah. Saya berpeluang dan mengenali Shaklee semenjak saya mengandungkan anak kedua saya, Ameer Syaddad. Masa tu… Read More »

Dugaan Menjaga Anak yang Demam dan Pengiktirafan Allah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Diharapkan agar para pembaca saya sentiasa berada dalam lindungan dan kasih sayang Allah swt. InsyaAllah. Baru-baru ini anak saya yang berusia 8 bulan telah demam setelah kakaknya Ameerah demam dahulu. Sebenarnya anak sulung saya Ameerah mula demam sejak pulang dari airport ketika kami hantar tok dan… Read More »

Jangan Panik Apabila Bayi Baru Lahir Terkena Jaundice/ Kuning

Bayi kuning terjadi kepada semua bayi berusia 2-7 hari. Biasanya bayi yang menghadapi gejala kuning dapat dilihat dari kulit atau bahagian putih matanya yang berubah menjadi kuning. Ini diakibatkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah bayi. Pada kebiasaannya, kebanyakan bayi baru lahir dibawa ke klinik kerana penyakit kuning. Neonatal jaundice atau bayi kuning boleh mencecah sehingga 60% kelahiran. Bermakna… Read More »

Sebab-sebab Bayi Tidak Boleh Diberi Makan Sebelum Cukup 6 Bulan

 Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil satu bulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan… Read More »

Kebaikan Susu Ibu, Bagaimana Ia Terhasil, Beza Susu Ibu & Susu Formula

Pertama sekali sebelum kita baca perbezaannya, di sini saya kongsikan dulu kebaikan susu ibu kepada bayi dan ibu berbanding susu formula (lembu) : Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada ibu :  – Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan – Menjarakkan kehamilan secara semulajadi – Mengurangkan risoko kanser payudara, ovary dan uterine – Mengurangkan risiko osteoporosis –… Read More »

Pengalaman Anak Sakit : Saya Terjangkit Sama!!

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Apa khabar? Semoga sihat-sihat sejahtera di samping anak-anak yang tersayang :-). Baru-baru ini anak saya Ameerah demam. Tak pasti kenapa. Tapi suami saya syak kerana kesejukan pagi sewaktu menghantarnya ke sekolah. Suami saya hantar anak menaiki motor. Masa tu tak bagi pakai jaket lagi. Jadi mungkin cuaca… Read More »

Langkah-langkah Persediaan Menyusu Bayi yang Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum.. Apa khabar ibu-ibu yang sedang membuyung sekarang ni? Mungkin ada yang baru kali pertama mengandung, jadi sedang mencari-cari tips persediaan untuk menyusukan anak secara ekslusif dan sehingga 2 tahun. Lebih-lebih lagi sekiranya anda seorang ibu yang berkerjaya. Banyak sangat benda yang anda perlu pelajari dan ketahui. Apatah lagi lakukan persediaan. Kalaupun sudah pernah melaluinya semasa anak pertama… Read More »

Istimewanya Air Susu Ibu dan Kisahnya di Dalam Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Apa yang bayi dan ibu akan perolehi sekiranya menyusu Zaman sekarang ni ramai ibu-ibu muda yang dah makin sedar tentang kepentingan menyusukan bayi dengan air susunya sendiri. Kebanyakan tempat yang saya pergi, saya biasa nampak ibu-ibu yang menyusukan bayi. Tapi tak kurang jugak orang yang masih memberikan susu melalui botol. Namun saya tak… Read More »

Tips Merangsang Anak Bijak dan Berakhlak

Teks : Wan Syahida Kahar “Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak.”  – Fadzillah Kamsah Kita semua pasti menginginkan zuriat yang genius dan pada masa yang sama berakhlak mulia kerana ia menentukan masa depan anak-anak untuk berjaya di dunia… Read More »

Ajaibnya Rawatan Stim Bawang Putih Untuk Mengurangkan Hidung Berair Pada Bayi

Teks : Wan Syahida Kahar Dua hari lepas, tiba-tiba sahaja anak saya yang berusia 3 bulan setengah bersin-bersin dan berair hidungnya setelah bangun pagi. Kira-kira pada pukul 8.30 pagi pada masa itu. Cuaca ketika itu biasa sahaja dan malam sebelumnya tak hujan pun. Disebabkan situasi anak saya itu, saya fikir, tak perlu mandikannya seperti biasa sebab bimbang anak… Read More »