Tag Archives: Kesihatan Anak

Kasihan Anak Kita

Teks : Wan Syahida Kahar Gambar : Koleksi Inspirasi dan Mama Jutawan Wahai Ibu Bapa, betapa pentingnya nutrisi yang cukup buat anak-anak kita dan anak-anak orang lain. Anak-anak saudara kita, anak-anak kawan-kawan kita dan semua anak-anak di Malaysia. Kehidupan kanak-kanak hanyalah sekali. Usah rosakkannya dengan kekurangan nutrisi penting kepada anak-anak. Usia kanak-kanak adalah waktu yang paling penting untuk… Read More »

Anda Menggemari Makanan Segera dan Makanan Terproses?

Teks : Wan Syahida Kahar Anda suka bawa anak-anak pergi makan di restoran ‘fast food’? Tak pun, pergi ke ‘drive-thru’ dan beli ‘fast food’ atau makanan segera. Kalau tak anak-anak, mungkin anda sendiri? Mungkin anda suka ‘order through phone’ untuk penghantaran ke rumah? Kita sanggup berbelanja untuk makanan segera siap berbelanja untuk seisi keluarga. Tak kisah lah untuk… Read More »

Mencukupkan Nutrisi Anak-anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Biasanya kita golongan mak-mak lah yang terlebih risau akan kesihatan dan nutrisi anak-anak. Anak kurang selera makan, tak cukup makan, tak nak makan, makan makanan merapu je yang dia nak, yang berkhasiat tak nak. Makan sikit-sikit, makan lepas tu buang, makan ikut ‘mood’, makan ikut suka hati, makan main-main, makan memilih, dan… Read More »

Masalah Anak Kurang Selera Makan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda ada anak yang menghadapi masalah tidak mahu makan? Saya rasa normal sangat perkara ni, kan. Tak nak minum susu, tak nak susu EBM, tak nak susu formula, tak nak minum botol, tak nak makan, tak nak makan nasi, tak nak makan buah, apatah lagi nak makan sayur-sayuran. Baru-baru ni saya… Read More »

Amalan Supplemen Saya Sewaktu Tempoh Kehamilan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah. Tibanya kita lagi pada hari Jumaat yang mulia ini. Dah baca Surah Al-Kahfi? Biasa-biasakan diri baca surah ini ya. Rasulullah S.A.W. ada mewasiatkan kepada kita untuk berpegang dan mengamalkan malah menghafal ayat-ayat di dalam Surah Al-Kahfi ini untuk bersedia menghadapi fitnah akhir zaman, terutamanya fitnah Dajjal. Jadi jom la kita selalu… Read More »

Tips Ketika Menghadapi Musim Panas

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak kebelakangan ini, cuaca tiba-tiba menjadi lebih panas dan bahang. Kalau beberapa hari sebelum ini, cuaca terasa sejuk, namun tiba-tiba ia berubah. Akibat daripada perubahan cuaca yang tidak menentu ini, saya lihat ramai kanak-kanak malah ibu bapa dan orang dewasa juga yang mengalami sakit-sakit, batuk serta demam. Tekak saya juga berasa kering.… Read More »

Pentingnya Sarapan Pagi Untuk Anak-anak Sebelum ke Sekolah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Dalam suasana kemeriahan ibu bapa membawa anak-anak pada hari pertama persekolahan, sangat kasihan saya melihat kes-kes di dalam khabar berita di mana terdapat anak-anak ini yang tiba-tiba saja jatuh pengsan ketika perhimpunan pagi di sekolah. Puncanya kerana tidak bersarapan. Mungkin kerana tidak sempat kerana terlalu tergesa-gesa, mungkin kerana bangun lewat untuk ke… Read More »