Tag Archives: Kesihatan Anak

Bagaimana Menguatkan Antibodi Anak?

Assalamualaikum Apa khabar semua pembaca blog saya yang budiman? Semoga baik dan sihat hendaknya. Sekarang ni kecoh tentang fenomena El-Nino yang melanda negara kita Malaysia. Kesannya kita mengalami kekurangan hujan dan cuaca kering dan amat panas. Tentu kita semua perasan kan dengan perubahan cuaca ni? Panas sangat. Jadi seeloknya, kurangkan aktiviti di luar ketika panas terik terutamanya anak-anak… Read More »

Mengapa Anak Selalu Batuk Waktu Malam?

Mengapa anak saya batuk waktu malam?? Pernah tak ibu-ibu alami masalah ini?? Anak asyik batuk je waktu malam. Tapi waktu siang, ok pulak. Takde pula batuk. Sebenarnya, batuk itu adalah satu tindak balas badan terhadap bendasing yang masuk ke saluran pernafasan. Bendasing contohnya kahak, habuk, dan lain-lain. Proses batuk sebenarnya melindungi paru-paru kita daripada dicemari oleh apa sahaja… Read More »

Cegah Penyakit Sekarang Sebelum Menyesal di Kemudian Hari!

Teks : Wan Syahida Kahar Alhamdulillah. Hari ni (hari Sabtu), saya baru pulang dari kenduri kahwin sepupu di Negeri Sembilan. Sambil-sambil tu, saya dan suami menziarahi pakcik kami yang menderitai penyakit diabetis baru-baru ini. Kini dia mengambil suntikan insulin dan perlu mencuci luka kakinya dengan kerap setiap minggu. Semasa promosi Vivix bulan Januari lepas, sempatlah saya mendapatkan untuknya… Read More »

Pengalaman Anak Sakit : Saya Terjangkit Sama!!

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Apa khabar? Semoga sihat-sihat sejahtera di samping anak-anak yang tersayang :-). Baru-baru ini anak saya Ameerah demam. Tak pasti kenapa. Tapi suami saya syak kerana kesejukan pagi sewaktu menghantarnya ke sekolah. Suami saya hantar anak menaiki motor. Masa tu tak bagi pakai jaket lagi. Jadi mungkin cuaca… Read More »

Vita-Lea for Children : Multivitamin yang Terbaik untuk Anak-anak!

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum. Apa khabar para pembaca saya sekalian? Saya doakan semuanya sentiasa berada dalam lindungan rahmat Allah SWT. Sesuai dengan niche blog saya yang suka berkongsi tentang dunia anak-anak kecil dan pendidikan mereka, kali ini saya ingin perkenalkan makanan tambahan yang terbaik buat anak-anak yang berusia dalam lingkungan 2-3 tahun ke atas! Kalau dahulu… Read More »

Triple Promotion Januari 2015 : Alfalfa, Vita-Lea for Children dan Vivix

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah…. Assalamualaikum semua…. Harap semua pembaca saya yang budiman sihat-sihat dan ceria-ceria selalu. Kalau anda tengah rasa down, rasa susah hati, sedang bermasalah, perbanyakkanlah ISTIGHFAR.. Pasti hati akan menjadi tenang.. Dan perbanyakkanlah SELAWAT… InsyaAllah semua masalah akan dipermudahkan Allah. Hidup kita, perjalanan kita, bukan kita yang punya kuasa tetapi ALLAH. Kita hanya mampu… Read More »

Beriadah Pada Hujung Minggu dan Pada Musim Cuti Sekolah

Teks : Wan Syahida Kahar Berhujung minggu selalunya merupakan waktu yang paling dinanti-nantikan anak-anak. Lebih-lebih lagi pada musim cuti sekolah yang baru sahaja bermula pada hari ini (dan semalam bagi negeri-negeri yang cuti pada hari Jumaat) tentu seronok. Bagi saya sekeluarga, biasanya kami akan bawa anak kami bermain-main di taman-taman tasik supaya dia dapat berlari-lari dan bermain gelongsor.… Read More »

Mencegah Sebelum Merawat dalam Pembinaan Kesihatan Anak-anak

Set Kesihatan Anak-anak Tentu kita biasa fahami, untuk menjauhkan anak-anak kita daripada gejala-gejala yang tidak baik dan negatif di luar sana, kita kena terapkan dalam jiwa anak-anak kita dengan ilmu agama dan beramal dengan apa yang telah kita ajarkan kepadanya. Contohnya kita fahamkan anak-anak kita tentang akhlak yang baik,  benda yang sepatutnya anak kita buat dan tak buat… Read More »

Pemakanan dan Pendidikan Anak, Seiringan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah dipanjangkan usia lagi pada hari ini dan dapat teruskan kerja-kerja sebagai isteri dan ibu seperti biasa. Saya dan suami memang ada banyak impian untuk anak-anak kami. Bukan sahaja kami, tentu sekali semua ibu-ibu dan bapa-bapa yang lain pun macam tu juga. Kalau anda biasa baca entry-entry saya di sini, banyak saya… Read More »

Bila Ibu Mula Perasan Selera Anak Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Baru-baru ini saya telah pulang ke kampung saya ataupun rumah mak ayah saya. Sewaktu menyuapkan anak saya makan nasi, anak saya makan dengan penuh berselera. Kalau dulu, anak saya tak berapa suka nak makan. Kalau pun dia makan, dia hanya makan ikut ‘mood’ dia je dan nak makan makanan yang dia suka… Read More »