Tag Archives: Kesihatan Anak

Nutrien Anak Ketika Travel

Assalamualaikum semua. Semoga sentiasa berada dalam rahmat & lindungan Allah..   Salah satu benda yang paling penting yang saya selalu bawa bersama ketika travel ke mana saja ketika membawa anak-anak…  Adalah MEAL SHAKES. Yes ke mana saja saya akan bawa.  Hari tu masa travel ke Turki, ke Madinah, ke Mekah. Even now ke Johor.. Saya akan pastikan saya… Read More »

Pengalaman Anak Saya Terkena Rotavirus

Assalamualaikum semua. Awal bulan Oktober yang lalu, selepas cuti Awal Muharram, anak saya yang berusia 2 tahun diuji dengan jangkitan virus selepas mandi-mandi swimming pool di Bayview Hotel, Melaka. Masa tu tengah kecoh isu penutupan Bukit Merah Laketown Resort disebabkan Rotavirus juga. Jadi mungkin la berkait. Wabak Rotavirus merata-rata. Dalam pool masa tu pun memang ramai kanak-kanak lain… Read More »

Otak Lebih Pandai Dengan Mengamalkan Fish Oil OmegaGuard !!

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman.   Makin ku kenal fish oil ni makin ku minat.. hihi. Sebenarnya saya teringat cikgu sekolah rendah saya pernah bagitau, orang Jepun pandai-pandai sebab diorang banyak makan ikan. Tengok la lokasi. Jepun banyak pulau. Sumber ikan banyak. Sebab tu hari-hari makan ikan. Pastu jadi pandai. Saya percaya cakap cikgu. (Cikgu saya tu… Read More »

Get Clean Water Pitcher – Jag Penapis Air Mudah Alih Shaklee

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Semoga sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah. Anda suka travel? Mesti suka kan! Saya pun, kebiasaannya travel domestic je la. Terutamanya waktu sambutan anniversary ataupun cuti sekolah. Biasa kita akan menginap di hotel. Atau kalau berkeluarga besar, kita menginap di homestay. Tak kira la di mana-mana pun kita menginap, kita tentu perlu mencari… Read More »

Travel Emergency Kit Untuk Anak-anak

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera saya ucapkan. Semoga para pembaca saya semuanya berada dalam keadaan sihat dan dilindungi Allah. Sabtu lepas saya dan suami telah travel ke selatan untuk hadiri majlis nikah kawan baik suami 😄. Macam biasa kalau travel jauh-jauh ni saya mesti packing emergency travel kit ni untuk anak-anak.    Panadol & Nutriferon! Sebab selalunya time… Read More »

Tips Merawat Penyakit Tangan Kaki Mulut HFMD

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Semoga dirahmati dan dilindungi Allah selalu. Semalam saya hantarkan Herbal Blend dan Nutriferon kepada seorang customer yang tinggal berdekatan dengan rumah saya. Anaknya baru je disahkan oleh doktor mempunyai HFMD atau nama penuhnya Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (Hand Foot Mouth Disease). Sebab anak dia kena kuarantin, dia takleh ke mana.. Duk… Read More »

Bagaimana Menguatkan Antibodi Anak?

Assalamualaikum Apa khabar semua pembaca blog saya yang budiman? Semoga baik dan sihat hendaknya. Sekarang ni kecoh tentang fenomena El-Nino yang melanda negara kita Malaysia. Kesannya kita mengalami kekurangan hujan dan cuaca kering dan amat panas. Tentu kita semua perasan kan dengan perubahan cuaca ni? Panas sangat. Jadi seeloknya, kurangkan aktiviti di luar ketika panas terik terutamanya anak-anak… Read More »

Mengapa Anak Selalu Batuk Waktu Malam?

Mengapa anak saya batuk waktu malam?? Pernah tak ibu-ibu alami masalah ini?? Anak asyik batuk je waktu malam. Tapi waktu siang, ok pulak. Takde pula batuk. Sebenarnya, batuk itu adalah satu tindak balas badan terhadap bendasing yang masuk ke saluran pernafasan. Bendasing contohnya kahak, habuk, dan lain-lain. Proses batuk sebenarnya melindungi paru-paru kita daripada dicemari oleh apa sahaja… Read More »

Cegah Penyakit Sekarang Sebelum Menyesal di Kemudian Hari!

Teks : Wan Syahida Kahar Alhamdulillah. Hari ni (hari Sabtu), saya baru pulang dari kenduri kahwin sepupu di Negeri Sembilan. Sambil-sambil tu, saya dan suami menziarahi pakcik kami yang menderitai penyakit diabetis baru-baru ini. Kini dia mengambil suntikan insulin dan perlu mencuci luka kakinya dengan kerap setiap minggu. Semasa promosi Vivix bulan Januari lepas, sempatlah saya mendapatkan untuknya… Read More »

Pengalaman Anak Sakit : Saya Terjangkit Sama!!

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Apa khabar? Semoga sihat-sihat sejahtera di samping anak-anak yang tersayang :-). Baru-baru ini anak saya Ameerah demam. Tak pasti kenapa. Tapi suami saya syak kerana kesejukan pagi sewaktu menghantarnya ke sekolah. Suami saya hantar anak menaiki motor. Masa tu tak bagi pakai jaket lagi. Jadi mungkin cuaca… Read More »