Tag Archives: Isu Semasa

6 Tahun Masih Belum Boleh Membaca?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Anda ada anak yang berusia 6 tahun yang masih belum boleh membaca? Tak kiralah Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Sekarang dah bulan September tahun 2014. Pastinya ada ibu bapa yang mempunyai anak yang bakal memasuki Darjah 1 pada tahun hadapan dan telah pun berdaftar ke sekolah pilihan masing-masing. Namun ada yang masih… Read More »

Elokkah Anak Kecil Menonton TV?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Sebenarnya elok atau tidak memberi anak-anak kita menonton TV? Sana-sini, setiap rumah pun dah mempunyai televisyen dan siap ada Astro lagi. Tak ada isunya kalau TV tu sentiasa ditutup. Tapi jika ia sentiasa dibuka, bukan saja membazirkan elektrik malah menyebabkan anak-anak ketagihkan televisyen dan memberi kesan buruk yang lain. Sekali-sekala adalah baik… Read More »

Surirumah dan Isu-isu Semasa

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Anda suka mengikuti isu-isu semasa? Dulu sewaktu saya masih bekerja sebagai engineer, saya sangat SUKA mengikuti isu-isu semasa di dalam negara dan juga di luar negara, namun tidak la terlalu obses atau banyak sangat kerana ia juga bergantung juga dengan kekangan tugas di tempat kerja dan di rumah. Saya sangat tidak suka… Read More »

Ujian Demi Ujian Kepada Rakyat Malaysia

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Hari ni Allah menguji saya dengan sakit tekak dan selsema yang tidak begitu menyenangkan. Sebenarnya sejak petang semalam. Saya fikir saya telah terjangkit daripada suami saya yang baru sahaja dah sembuh daripada sakit tekak dan selsemanya. Itu la kan, walaupun kita hanya duduk di rumah sahaja dan tak ke mana-mana sangat melainkan… Read More »

Isu Kehilangan Pesawat MH370

Teks : Wan Syahida KaharImej : Carian Google Bismillah. Assalamualaikum. Sejak Sabtu lepas, rakyat Malaysia dan seluruh dunia tertumpu kepada kehilangan pesawat MAS MH370 yang kehilangan pada awal Sabtu pagi. Sehinggakan segala urusan bisnes dan kerja-kerja online saya dah tergendala kerana mood itu telah tiada kerana terlalu memikirkan dan risau tentang pesawat ini. Siapa boleh duduk tenang seolah-olah… Read More »