Tag Archives: Doa-doa

Doa Mudah dan Cepat Menghafal

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Berikut saya kongsikan Doa untuk mudah faham pelajaran atau menghafal Al-Quran yang boleh kita berikan kepada anak-anak untuk diamalkan setiap kali sebelum belajar atau ketika menghadapi peperiksaan. Baik juga untuk dibaca setiap kali selepas selesai solat fardhu dan solat hajat atau bila-bila masa sahaja. Kita hanya mampu berusaha memahami dan menghafal,… Read More »

Disiplin Diri Ibu-ibu Yang Bekerja Dari Rumah dan Cara Mengatasi Sifat Malas

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Hari ini saya tertarik untuk mengulas tentang topik ‘disiplin’ terutamanya untuk ibu-ibu yang menjadi surirumah atau berkerjaya dari rumah (WAHM).  Bekerja dari rumah sebenarnya tidak lah semudah yang disangka. Kalau kita hanya nak duduk rumah untuk sedap tidur, sedap berehat atau sedap menonton TV atau sedap belek phone sahaja, maka objektif… Read More »

Berdoa Ketika Memasak?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Saya yakin para pembaca blog saya ni kebanyakannya kaum wanita dan kaum ibu terutamanya. Ni nak tanya, anda membaca zikir atau doa tak sewaktu memasak? Jika tidak, apa kata sekiranya anda mula melakukannya? Sebenarnya tidak susah pun. Kadang-kadang kalau terlupa pun, hanya lintaskan di dalam hati, sambil membasuh beras tu, niatkan la… Read More »

Doa Ketika Anak Di Ribaan dan Mohon Allah Merahmati Anak Kita

Bismillah. Ibu bapa kalau berdoa kepada anak-anaknya, mudah dimakbulkan. Saya pun suka kalau ada doa-doa macam ni yang boleh kita selalu amalkan. Selain daripada doa-doa memohon zuriat yang soleh solehah penyejuk mata ibu dan bapa, doa memohon agar kita memperoleh zuriat yang menunaikan solat, doa melembutkan hati anak, doa anak mudah memahami ilmu dan pelbagai lagi doa, doa… Read More »

Doa Supaya Anak-anak Dijauhi Zina

Bismillah.     Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita seorang kanak-kanak perempuan 2 tahun dirogol dan diliwat sebelum dibunuh dengan kejamnya di sebuah rumah yang baru nak siap di Paka, Terengganu. Bukannya kali pertama kita dengar berita macam ni, malah dah berkali-kali. Sama macam kes arwah adik Nurin Jazlin. Tak terbayang saya betapa tergamaknya penjenayah yang sanggup buat… Read More »