Tag Archives: Diet Sihat

Cegah Penyakit Sekarang Sebelum Menyesal di Kemudian Hari!

Teks : Wan Syahida Kahar Alhamdulillah. Hari ni (hari Sabtu), saya baru pulang dari kenduri kahwin sepupu di Negeri Sembilan. Sambil-sambil tu, saya dan suami menziarahi pakcik kami yang menderitai penyakit diabetis baru-baru ini. Kini dia mengambil suntikan insulin dan perlu mencuci luka kakinya dengan kerap setiap minggu. Semasa promosi Vivix bulan Januari lepas, sempatlah saya mendapatkan untuknya… Read More »

7 kebaikan dan khasiat ESP Shaklee yang perlu anda tahu

Saya ingin berkongsi dengan anda tentang 7 kebaikan dan khasiat ESP Shaklee yang perlu anda tahu. Untuk pengenalan, Energizing Soy Protein atau ESP sebenarnya telah mendapat pengiktirafan seantero dunia kerana proses kajian klinikal yang dijalankan berkali-kali bagi memastikan kualiti protein yang tinggi bersumberkan tumbuhan semulajadi dapat dihasilkan untuk manfaat optimum kepada bakal pengguna.  Protein kacang soya adalah 2… Read More »

Pemakanan dan Pendidikan Anak, Seiringan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah dipanjangkan usia lagi pada hari ini dan dapat teruskan kerja-kerja sebagai isteri dan ibu seperti biasa. Saya dan suami memang ada banyak impian untuk anak-anak kami. Bukan sahaja kami, tentu sekali semua ibu-ibu dan bapa-bapa yang lain pun macam tu juga. Kalau anda biasa baca entry-entry saya di sini, banyak saya… Read More »

Bila Ibu Mula Perasan Selera Anak Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Baru-baru ini saya telah pulang ke kampung saya ataupun rumah mak ayah saya. Sewaktu menyuapkan anak saya makan nasi, anak saya makan dengan penuh berselera. Kalau dulu, anak saya tak berapa suka nak makan. Kalau pun dia makan, dia hanya makan ikut ‘mood’ dia je dan nak makan makanan yang dia suka… Read More »

Nak Tambah Tenaga dan Sihat Dengan Minuman Bernutrisi Tinggi?

Shaklee memperkenalkan Energizing Soy Protein atau ESP, produk terlaris Shaklee kerana keistimewaannya: Membekalkan tenaga Menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku dan otot Penting untuk ibu menyusukan anak dan mereka yang sedang pulih daripada sakit Perbezaan Shaklee: Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada… Read More »

Anda Menggemari Makanan Segera dan Makanan Terproses?

Teks : Wan Syahida Kahar Anda suka bawa anak-anak pergi makan di restoran ‘fast food’? Tak pun, pergi ke ‘drive-thru’ dan beli ‘fast food’ atau makanan segera. Kalau tak anak-anak, mungkin anda sendiri? Mungkin anda suka ‘order through phone’ untuk penghantaran ke rumah? Kita sanggup berbelanja untuk makanan segera siap berbelanja untuk seisi keluarga. Tak kisah lah untuk… Read More »

Stres Hidup Ibu Bapa Pada Masa Kini

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Kehidupan di bandar sememangnya sibuk. Kesibukan tugas dan tekanan di tempat kerja, selalu mengejar masa, selalu terpaksa menghadapi kesesakan lalulintas waktu pergi dan balik kerja, mengantuk di tempat kerja, badan terasa lesu, cepat letih dan lain-lain. Sepulangannya dari tempat kerja, perlu menghadap anak pula. Anak nak mandi, nak makan, merengek nak tidur.… Read More »

Mencukupkan Nutrisi Anak-anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Biasanya kita golongan mak-mak lah yang terlebih risau akan kesihatan dan nutrisi anak-anak. Anak kurang selera makan, tak cukup makan, tak nak makan, makan makanan merapu je yang dia nak, yang berkhasiat tak nak. Makan sikit-sikit, makan lepas tu buang, makan ikut ‘mood’, makan ikut suka hati, makan main-main, makan memilih, dan… Read More »

Masalah Anak Kurang Selera Makan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda ada anak yang menghadapi masalah tidak mahu makan? Saya rasa normal sangat perkara ni, kan. Tak nak minum susu, tak nak susu EBM, tak nak susu formula, tak nak minum botol, tak nak makan, tak nak makan nasi, tak nak makan buah, apatah lagi nak makan sayur-sayuran. Baru-baru ni saya… Read More »

Amalan Supplemen Saya Sewaktu Tempoh Kehamilan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah. Tibanya kita lagi pada hari Jumaat yang mulia ini. Dah baca Surah Al-Kahfi? Biasa-biasakan diri baca surah ini ya. Rasulullah S.A.W. ada mewasiatkan kepada kita untuk berpegang dan mengamalkan malah menghafal ayat-ayat di dalam Surah Al-Kahfi ini untuk bersedia menghadapi fitnah akhir zaman, terutamanya fitnah Dajjal. Jadi jom la kita selalu… Read More »