Tag Archives: Diabetes

Cara Kawal Gula Dalam Darah Untuk Ibu Hamil Yang Diabetes

Cara Kawal Gula Dalam Darah Untuk Ibu Hamil Yang Diabetes Kadang-kadang kita tak sangka kan yang kita boleh dapat Diabetes semasa hamil ni atau GDM. Kehamilan yang berbeza, pengalaman pun berbeza. Lagi pelik bila Diabetes ni ada masa hamil je. Perlu kawal gula dalam darah masa hamil je. Tapi bila dah bersalin, Diabetes tu tak ada dah (walaupun… Read More »

Kenali 12 Cara Mengawal Diabetes Semasa Hamil

12 Cara Mengawal Diabetes Semasa Hamil Kesihatan semasa kehamilan adalah keutamaan bagi setiap bakal ibu. Tapi bagi mereka yang mempunyai Diabetes, termasuk mereka yang mempunyai Diabetes semasa hamil, kesihatan mereka boleh menjadi lebih rumit. Membiarkannya tanpa dikawal atau dirawat akan memberi risiko yang lebih besar. Sebab itu, penting untuk ibu-ibu hamil mengawal Diabetes semasa hamil dari awal kehamilan… Read More »

Punca dan Kesan Diabetes Semasa Hamil

Kencing manis semasa hamil atau Diabetes semasa hamil adalah sejenis lagi diabetes selain Diabetes Type I dan Diabetes Type II. Kencing manis semasa hamil turut dipanggil Gestational Diabetes Mellitus atau GDM. Bahasa melayu dipanggil Diabetes Gestasi. Pengenalan Diabetes Diabetes ini akan berlaku apabila badan kita tak boleh nak hasilkan sejenis hormon yang dipanggil insulin dengan secukupnya. Insulin ni… Read More »

Ikhtiar Cegah Rawat Kencing Manis dengan Shaklee

 IKHTIAR CEGAH DAN RAWAT KENCING MANIS DENGAN SHAKLEE Sejujurnya saya mula ambil berat dan gigih belajar tentang Diabetes dan Kencing Manis ni apabila Ibu saya sendiri border line Diabetes. Asalnya ada Darah Tinggi je. Mak mertua saya pulak Diabetes yang agak serius. Sekarang dah kena ambil insulin setiap hari. Kedua-dua ibu dan mak mertua saya memang dependent kepada… Read More »

Kebaikan Vivix Untuk Kencing Manis atau Diabetes

Assalamualaikum semua. Vivix yang kaya kandungan Resveratrol ini telah terbukti dalam kajian klinikal mampu mengawal tahap glukosa dalam darah. Sebagaimana yang kita tahu, diabetes berpunca daripada reseptor insulin yang tidak sensitif terhadap hormon insulin. Reseptor insulin tu pula jadi kurang sensitifnya bila membran sel nya mengalami kerosakan. Hormon insulin ni la yang paling penting sebab ia membantu menurunkan… Read More »

Ibu Mengidap Diabetes Selama 30 Tahun Kini Semakin Sihat

Assalamualaikum semua. 2 hari lepas ada kawan SID saya kongsikan tentang pengalaman ibunya yang 30 tahun sakit diabetes, kini dah makin baik tahap kesihatannya. Mulanya mak nya tak percaya yang diabetes nya ada harapan untuk baik semula. Tapi ternyata ada perubahan besar pada kesihatannya bila konsisten mengamalkan makanan tambahan Shaklee ni. Dan bila dah ada kesan positif, baru… Read More »

Bukti Pengguna Shaklee Dah 50 Tahun Masih Sihat !!

Assalamulaikum semua pembaca saya yang budiman.  Pernah tak anda lihat atau dengar mengenai pengguna Shaklee yang setia dan dah amalkan supplemen Shaklee selama berpuluh-puluh tahun? Saya tak pernah tau. Tapi saya baru tahu baru-baru ni bila rakan-rakan Master dalam Shaklee telah pergi ke Global Conference di US dan telah menemui sendiri para pemenang anugerah Shaklee yang dah tua-tua… Read More »

Kualiti Protein Kita Makin Rendah?

Assalamualaikum semua pembaca. Semoga sentiasa dirahmati Allah hendaknya.  Ni nak cerita sikit pasal ayam dan protein. Hari-hari kita mesti makan protein kan? Untuk kes rumah saya, kerap gak makan ayam ni sebab dah menjadi kesukaan anak-anak. Kalau ayam goreng je, mesti laku habis la. Semalam waktu petang masa duk tengah masak n prepare ayam, suami saya nampak potongan-potongan… Read More »

Cara Menurunkan Paras Kolestrol Yang Tinggi

Bismillah. Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Semoga sihat sejahtera hendaknya. Apa itu kolestrol? Kolesterol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah dan dalam semua sel-sel badan anda. Kolesterol adalah sebahagian penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel dan sesetengah hormon, dan berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang… Read More »

Pemenang Hadiah Nobel Mengkaji dan Mengiktiraf Vivix!

Bismillahirrahmanirrahim & Assalamualaikum semua. Saya ingin kongsikan dengan anda fakta yang menarik ini pada hari ini.  Pernah terfikir tak anda tentang siapakah yang menjadi tulang belakang dalam kajian-kajian saintifik yang dijalankan oleh pengeluar produk yang anda sedang ambil? Lebih-lebih lagi sekiranya produk yang anda ambil itu, anda sendiri dapat rasakan perbezaan dan keberkesanannya?  Produk yang hebat, berkualiti dan… Read More »