Tag Archives: Demam

Resepi Sup Ayam yang Mudah dan Cepat

Hai Assalamualaikum! Hari ni saya nak kongsi resepi Sup Ayam yang selalu saya sediakan. Sangat simple, sangat mudah, sangat cepat dan sangat digemari anak-anak saya. Biar pun ia sangat simple. Selalunya, saya akan masak stok ayam terlebih dahulu dan simpankannya di dalam freezer. Simpankan dalam bekas kecil-kecil supaya tiap-tiap kali saya nak guna, senang nak ambil. Saya pernah… Read More »

Biji Labu untuk Nutriferon dan Buah Labu Kesukaan Rasulullah SAW

Biji Labu untuk Nutriferon dan Buah Labu Kesukaan Rasulullah SAW Dalam dunia perubatan, Professor Jepun pun menggunakan biji labu daripada buah labu untuk memformulasikan Nutriferon yang bertujuan untuk tingkatkan sistem imunisasi badan. Selama ni tak berapa minat pun buah labu. Tapi disebabkan encik suami cukup suka beli buah labu dan buat pengat, maka saya pun kena la belajar… Read More »

Masalah Gatal Tekak, Hidung dan Jadi Selsema?

Assalamualaikum semua pembaca saya yang budiman.   Ada tak yang alami masalah camni? Tekak gatal, hidung gatal, pastu dah start la nak berhingus. Biasanya inilah tanda-tanda nak demam, batuk dan selsema. Kalau saya, saya biasa sangat dapat simptom macam ni.  Apa yang berlaku? Sebenarnya ini petandanya sistem imun badan anda dah pun dicerobohi. Imun anda dah tak cukup… Read More »

Salah Faham Terhadap Paracetamol 6

Assalamualaikum semua. Ada sesiapa yang suka telan Panadol tiap-tiap kali demam atau sakit kepala? Time nak cari Panadol kat kedai pula, pening ada banyak sangat jenis dia. Tak tau mana satu yang patut anda beli. Tak tau apa beza semua jenis Panadol yang ada kat kaunter tu. Ok di sini saya kongsikan salah faham tentang Paracetamol yang ramai… Read More »

Bagaimana Nak Tingkatkan Imuniti Ketika Hamil?

Assalamualaikum semua. Anda hamil? Jika ya, tahniah! Semoga kehamilan anda sentiasa sihat dan smooth ya.. Nak tanya la… Anda pernah demam semasa hamil tak? Pernah tak anda terfikir, selamat atau tidak mengambil ubat Panadol kerana demam ketika hamil? Atau mungkin ubat selsema atau ubat batuk ketika dijangkiti selsema/batuk? Pengalaman Saya Selsema Ketika Hamil Sebenarnya dulu masa saya mengandungkan… Read More »

Info Produk – Nutriferon

Assalamualaikum semua. Nak tanya, bila tiap kali kita demam, selsema, ataupun dijangkiti virus seperti denggi, HFMD, chicken pox, H1N1, zika, Rotavirus, atau lain-lain, tahukah anda apa yang menyembuhnya? Ya benar Allah menyembuhnya la kan. Tapi camne nak sembuh tu? Padahal ubat untuk virus-virus ni tak ada. Yup sistem imun kita sendiri la yang mesti lawan virus tu dengan… Read More »

Testimoni Demam Kebah Kurang 24 Jam Dengan Immune Booster Nutriferon

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman =)   Sebenarnya, hari Ahad yang lalu saya sempat COD Nutriferon kepada seorang ibu yang anaknya demam dah 3 hari tak kebah-kebah. Yang jadi masalah besar ibu ini adalah anaknya payah nak makan ubat. Biasalah anak kecil kan? Demamnya mencecah ke suhu 39 darjah Celcius. Ubat bontot pun dah bagi tapi masih… Read More »

Bagaimana Menguatkan Antibodi Anak?

Assalamualaikum Apa khabar semua pembaca blog saya yang budiman? Semoga baik dan sihat hendaknya. Sekarang ni kecoh tentang fenomena El-Nino yang melanda negara kita Malaysia. Kesannya kita mengalami kekurangan hujan dan cuaca kering dan amat panas. Tentu kita semua perasan kan dengan perubahan cuaca ni? Panas sangat. Jadi seeloknya, kurangkan aktiviti di luar ketika panas terik terutamanya anak-anak… Read More »

Dugaan Menjaga Anak yang Demam dan Pengiktirafan Allah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Diharapkan agar para pembaca saya sentiasa berada dalam lindungan dan kasih sayang Allah swt. InsyaAllah. Baru-baru ini anak saya yang berusia 8 bulan telah demam setelah kakaknya Ameerah demam dahulu. Sebenarnya anak sulung saya Ameerah mula demam sejak pulang dari airport ketika kami hantar tok dan… Read More »

Pengalaman Anak Sakit : Saya Terjangkit Sama!!

Teks : Wan Syahida Kahar Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Apa khabar? Semoga sihat-sihat sejahtera di samping anak-anak yang tersayang :-). Baru-baru ini anak saya Ameerah demam. Tak pasti kenapa. Tapi suami saya syak kerana kesejukan pagi sewaktu menghantarnya ke sekolah. Suami saya hantar anak menaiki motor. Masa tu tak bagi pakai jaket lagi. Jadi mungkin cuaca… Read More »