Tag Archives: Catatan Harian

Sibuknya Jadi Surirumah Bekerja!

Ada yang di sini bergelar surirumah bekerja? Mesti ada banyak dugaan kan terutamanya masa awal-awal resign dari kerja makan gaji. Maklumlah tak biasa. Macam saya, saya pun ada cabaran dan dugaan yang biasa mak-mak hadapi. Contohnya dugaannya bila menjaga anak kecik. Pernah 1 hari, anak saya Ameer seawal Subuh lagi dah bangun menangis merengek. Mujur saya sempat dah… Read More »

Kelas Online: Membina Diri Dengan Menulis Di Media Sosial

Assalamualaikum semua.   Alhamdulillah, 1st online class for 2017 😄. Pagi tadi berkesempatan untuk dengar sharing daripada bakal Master, senior key coordi Tiera 😍. Tq so much Master Nur Zahirah yang adakan online class ni.  Camni la selalu. Kelas bimbingan semua dari rumah. Jadi mudah kalau kita yang beginners baru nak belajar berniaga, cari income dari rumah, dan… Read More »

Selamat Tinggal 2016, Selamat Datang 2017!!

Assalamualaikum semua.   Alhamdulillah. Tahun 2016 dah melabuhkan tirainya.  Biarpun mungkin kita ada pelbagai dugaan dan halangan dalam hidup kita.. Kita ada impian yang kita belum dapat capai.. Percayalah yang itu semua hanyalah liku-liku hidup untuk menguatkan lagi diri kita agar menjadi lebih berjaya pada masa hadapan. Tahun 2016 adalah tahun yang bermakna buat saya.. Apabila anak-anak saya… Read More »

Keputusan Ujian Darah Saya: Kolestrol Turun!

Assalamualaikum semua.  Hari ni ikut husband gi tempat kerja.. So ambil peluang untuk buat blood test. Biasanya rutin buat blood test ni saya dan suami sama-sama buat towards the end of the year for every year. So now dah nak tamat 2016, kita pun repeat la blood test.  Dalam rekod pesakit, boleh check result blood test tahun lepas.… Read More »

My Most Favourite Daily Routine

Assalamualaikum semua. Nak cerita tentang rutin saya hari-hari setiap pagi ni.  Inilah Vitamin C yang saya ambil selalu.    Setiap hari tak sah kalau saya tak amik 2 biji Vitamin C saya nih.. Kalau dulu-dulu, saya complain bila tengok tabletnya besar sangat 😄. Saya ingat lagi masa 1st time saya try. Masa tu waktu berpantang lepas lahirkan Ameer…… Read More »

Kelas Online: Kenapa Bisnes Shaklee?

Assalamualaikum semua. Sebagai seorang leader dalam perniagaan Shaklee saya, saya mesti lah berikan input dan sharing kepada downlines saya. Jadi pada 2 malam yang lepas, saya rajinkan diri buat online class melalui Whatsapp group saya. Ni baru kali kedua saya buat online class untuk group saya, Young Successful Team.  Newbie macam saya buat online sharing 😅   Alhamdulillah..… Read More »

Amalan Sedekah Para Surirumah Walaupun Tak Berduit

  Rasulullah s.a.w berpesan kepada kaum wanita, bersedekahlah & perbanyakkanlah istighfar kerana baginda melihat penghuni neraka adalah kebanyakannya wanita… Seorang surirumah atau isteri mungkin runsing sebab pendapatannya tak seberapa. Jadi macamana nak bersedekah? Sebenarnya mudah, sesungguhnya kurnia dan kemurahan Allah Ta’ala begitu luas dan tiada henti. Dia menjadikan sedekah bukan hanya pada harta sahaja. Namun, setiap pintu kebaikan… Read More »

Apa Yang Menggerakkan Anda Dalam Bisnes?

Assalamualaikum semua pembaca saya.  Terima kasih sebab sudi singgah ke blog saya ni.  Sedar tak sedar dah 5 tahun saya menceburi dunia bisnes online ni. Saya tak hebat dan bukannya jutawan. Tapi dalam tempoh ini, banyak benda yang saya dah belajar dan nampak sendiri.  Betul la kata orang. Pengalaman itu mematangkan kita. Jatuh bangunnya kita dalam perniagaan juga… Read More »

Doa Rasulullah S.A.W Kepada Ibnu Abbas

Assalamualaikum semua pembaca saya yang budiman.   Saya seringkali mendoakan doa seperti di dalam hadis ni ke atas ubun-ubun anak-anak saya terutamanya ketika menyusukan.    Selain daripada membaca Al-Fatihah, Ayatul Kursi, Surah Al-Insyirah dan meniup ke ubun-ubun anak, kita juga boleh doakan doa Rasulullah S.A.W. kepada Ibnu Abbas ini.  Doa untuk anak-anak sepertimana doa Rasulullah S.A.W. kepada Abdullah… Read More »