Tag Archives: Breastfeeding

11 Kebaikan OmegaGuard Untuk Ibu Hamil dan Bayi Yang Anda Mesti Tahu!

Assalamualaikum semua. Tahukah anda perkara-perkara yang mempengaruhi tahap kecerdikan seseorang?  Semuanya bermula daripada perkembangan otaknya semenjak di dalam rahim ibunya lagi. Dalam pembentukan awal DNA bayi, bayi akan mencetak DNA yang dia dapat daripada DNA kedua-dua ibu dan ayahnya.  Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa genetik kepandaian bayi dicetak daripada gene ibunya tau.    Kalau anda pernah belajar biologi… Read More »

Letih Terus Hilang, Buat Kerja Pun Semangat!

Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Hari ni saya nak share testimoni dan feedback daripada salah seorang customer saya yang merangkap rakan sekolah saya dahulu. Dia sama macam saya, seorang ibu, dah ada 2 orang anak. Tapi dia masih bekerja manakala saya surirumah.  Dulu, dia selalu sangat mengadu letih jadi supermom. Letih kerja, balik sambung kerja as a… Read More »

Kebaikan Makanan Pertama Bayi – Susu Ibu

Assalamualaikum mommies 🙂 Hari ni saya ingin nak berbicara tentang kebaikan makanan pertama bayi iaitu susu ibunya sendiri. Anda tahu tak segala kebaikannya? Ibu-ibu mesti tahu, bahawa makanan pertama yang mesti masuk ke dalam perut bayi adalah susu ibu. Menyusukan bayi dengan susu ibu adalah langkah yang sangat penting ke arah perkembangan dan pembesaran bayi  yang sihat kerana… Read More »

Bagaimana Set Menyusu Shaklee Membantu Ibu Menyusu?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Semoga semua pembaca saya berada dalam keadaan sihat dan di dalam lindungan rahmat Allah selalu 🙂 Sedar tak sedar, dah nak masuk 10 bulan saya menyusukan Ameer. Alhamdulillah atas rezeki yang Allah kurniakan, iaitu kesihatan dan kemampuan untuk terus menyusukan dengan susu badan saya sendiri. Saya yakin, setiap ibu yang bergelar… Read More »

Set Berpantang Shaklee : Kebaikan yang Sangat Hebat!

Set Berpantang Shaklee : Kebaikan yang Sangat Hebat! Bismillahirrahmanirrahiim. Hari ini saya ingin menulis tentang Set Berpantang Shaklee atau Set Bersalin Shaklee. Memandangkan saya dah ada pengalaman, jadi saya boleh lah tulis tentangnya :-). Saya hanya berpengalaman dengan produk Shaklee ketika mengandungkan dan melahirkan anak saya yang kedua. Ketika tu, saya hanya membeli Set Berpantang Tanamera dan beberapa… Read More »

Nak Tahu Kepakaran Saya?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Apa khabar semua pembaca saya yang budiman? Hari ini saya nak tuliskan assignment yang diberikan oleh mentor saya dalam Shaklee tentang kepakaran yang saya tawarkan berdasarkan pengalaman dan ilmu yang saya ada di dalam Shaklee.  Alhamdulillah. Saya berpeluang dan mengenali Shaklee semenjak saya mengandungkan anak kedua saya, Ameer Syaddad. Masa tu… Read More »

Dugaan Menjaga Anak yang Demam dan Pengiktirafan Allah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman. Diharapkan agar para pembaca saya sentiasa berada dalam lindungan dan kasih sayang Allah swt. InsyaAllah. Baru-baru ini anak saya yang berusia 8 bulan telah demam setelah kakaknya Ameerah demam dahulu. Sebenarnya anak sulung saya Ameerah mula demam sejak pulang dari airport ketika kami hantar tok dan… Read More »

Jangan Panik Apabila Bayi Baru Lahir Terkena Jaundice/ Kuning

Bayi kuning terjadi kepada semua bayi berusia 2-7 hari. Biasanya bayi yang menghadapi gejala kuning dapat dilihat dari kulit atau bahagian putih matanya yang berubah menjadi kuning. Ini diakibatkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah bayi. Pada kebiasaannya, kebanyakan bayi baru lahir dibawa ke klinik kerana penyakit kuning. Neonatal jaundice atau bayi kuning boleh mencecah sehingga 60% kelahiran. Bermakna… Read More »

Sebab-sebab Bayi Tidak Boleh Diberi Makan Sebelum Cukup 6 Bulan

 Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil satu bulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan… Read More »

Kebaikan Susu Ibu, Bagaimana Ia Terhasil, Beza Susu Ibu & Susu Formula

Pertama sekali sebelum kita baca perbezaannya, di sini saya kongsikan dulu kebaikan susu ibu kepada bayi dan ibu berbanding susu formula (lembu) : Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada ibu :  – Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan – Menjarakkan kehamilan secara semulajadi – Mengurangkan risoko kanser payudara, ovary dan uterine – Mengurangkan risiko osteoporosis –… Read More »