Tag Archives: Bisnes Online

Stres Hidup Ibu Bapa Pada Masa Kini

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Kehidupan di bandar sememangnya sibuk. Kesibukan tugas dan tekanan di tempat kerja, selalu mengejar masa, selalu terpaksa menghadapi kesesakan lalulintas waktu pergi dan balik kerja, mengantuk di tempat kerja, badan terasa lesu, cepat letih dan lain-lain. Sepulangannya dari tempat kerja, perlu menghadap anak pula. Anak nak mandi, nak makan, merengek nak tidur.… Read More »

Online Shop Saya Telah Siap Untuk Dikunjungi

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah, syukur. Akhirnya impian untuk ada Online Shopping Cart untuk para pelanggan saya melihat segala produk pendidikan untuk bayi dan kanak-kanak yang saya jual telah pun siap. Walaupun tak seberapa sangat jika nak dibandingkan dengan syarikat-syarikat yang lebih kaya dan besar, saya bersyukur seadanya. Terima kasih banyak-banyak kepada sahabat agen saya Puan… Read More »

Menjadi WAHM Pada Usia 29 Tahun

Bismillah. Sebenarnya saya tak pernah menyangka saya dapat menjadi seorang WAHM (Work-At-Home-Mom) seawal usia 29 tahun ini. Sememangnya telah lama saya impikannya. Namun untuk ia menjadi realiti, pelbagai perancangan perlu dilakukan. Setelah 5 tahun berpengalaman bekerja sebagai seorang Engineer dalam bidang Biomedical Engineering Design, saya mendapati bahawa kepuasan hidup saya bukannya di sana. Walaupun makan gaji dengan selesa,… Read More »

Rangsang Anak Menulis Sejak Bayi

Anak merupakan amanah yang diberikan oleh Allah. Dengan kelahiran anak, tumbuhlah rasa gembira di hati setiap ibu dan ayah. Senyuman anak, keriangannya, gerakan lincah dan keletahnya menceriakan suasana keluarga. Pada masa pertumbuhannya, kita perlu memerhatikan tahap-tahap perkembangan yang dialami si anak. Dan Allah telah memberikan ilmu kepada manusia melalui turunnya wahyu-Nya melalui tahap-tahap juga, sedikit demi sedikit sesuai… Read More »

Kaedah Saya Mendidik Anak Membaca Al-Quran

Bismillahirrahmanirrahim. Bersambung daripada entry saya yang sebelum ni, antara produk yang saya sering gunakan untuk mendidik anak saya mengenal Al-Quran adalah Set Buku Al-Furqan dan VCD Lagu-lagu Al-Furqan.  Masa saya mula-mula belikan untuk anak saya, dia baru je berumur 1 tahun 3 bulan dan anak saya masih belum mengenal semua huruf-huruf Alif Ba Ta. Jangan risau kalau anak-anak kita… Read More »

Langkah Awal Mendidik Bayi Membaca Al-Quran

Bismillahirrahmanirrahiim. Sebagai seorang yang pertama kali menjadi ibu, tentunya pelbagai perkara dan persoalan yang menerjah di fikiran kita mengenai sebarang permasalahan dan perkembangan bayi dan anak kita, kan? Pada masa itulah, kita mula mengGoogle isu-isu yang kita mahukan penjelasan dan banyak bertanya dengan ahli keluarga atau kawan-kawan yang mungkin berpengalaman. Tambahan pula dalam masa tempoh berpantang, kita sentiasa… Read More »