Tag Archives: Belajar Mengira

Tips Berbicara Dengan Bayi

Sejumlah kajian telah menunjukan bahwa anak-anak yang orang tuanya kerap mengajaknya bicara saat mereka bayi ternyata memiliki tingkat IQ yang jauh lebih tinggi. Di samping itu, kosa kata mereka juga jauh lebih kaya berbanding dengan anak-anak yang jarang sekali mendapatkan stimulasi verbal sewaktu mereka masih bayi. Anda dapat mulai mengajak bayi anda berbicara sejak anda mulai hamil. Secara demikian, bayi anda… Read More »

Bagaimana untuk Bermain Aktiviti yang Mudah dan Ringkas Bersama Bayi

Teks : Wan Syahida Kahar Kanak-kanak secara semulajadinya suka bermain dan dapat mempelajari banyak bahasa dan pelbagai perkara baru. Mereka suka belajar sambil bermain bersama kawan-kawan serta ibu bapa. Manakala anak-anak kecil di bawah 3 tahun suka mempelajari warna dan bentuk. Satu peraturan yang perlu diingati ibu bapa selalu, jangan menjadi seperti cikgu kepada anak yang seringkali suka… Read More »

Tips Melatih Anak Anda Berani

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Apakah berani yang dimaksudkan? Bukannya berani melakukan aksi-aksi berbahaya, berani melakukan kesalahan, berani berjalan seorang diri apatah lagi berani melawan cakap ibu bapa :D. Bukan, bukan dan bukan. Berani yang dimaksudkan adalah berani melakukan perkara-perkara positif yang dapat memupuk kemahiran dalam kehidupan dewasanya kelak. Latih anak-anak kita agar membesar dengan berani, minda… Read More »

Elokkah Anak Kecil Menonton TV?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Sebenarnya elok atau tidak memberi anak-anak kita menonton TV? Sana-sini, setiap rumah pun dah mempunyai televisyen dan siap ada Astro lagi. Tak ada isunya kalau TV tu sentiasa ditutup. Tapi jika ia sentiasa dibuka, bukan saja membazirkan elektrik malah menyebabkan anak-anak ketagihkan televisyen dan memberi kesan buruk yang lain. Sekali-sekala adalah baik… Read More »

Mencari Nama Anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah kembali segar pada hari ni untuk menulis :-). Mencari nama untuk anak? Untuk anak kedua kami yang bakal dilahirkan ini, saya dan suami agak kesibukan untuk berbincang mengenai nama yang ingin kami berikan kepada anak kami. Selain daripada takde idea nak bagi nama apa, isu-isu lain yang selalu menjadi keutamaan… Read More »