Berdoa Ketika Memasak?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Saya yakin para pembaca blog saya ni kebanyakannya kaum wanita dan kaum ibu terutamanya. Ni nak tanya, anda membaca zikir atau doa tak sewaktu memasak? Jika tidak, apa kata sekiranya anda mula melakukannya? Sebenarnya tidak susah pun. Kadang-kadang kalau terlupa pun, hanya lintaskan di dalam hati, sambil membasuh beras tu, niatkan la… Read More »

Anak Anda Sukakan Gadget?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. OK. Tajuk gadget. Memang permainan zaman moden dan sangat ‘trending’ kata orang. Yang dewasa, yang remaja, yang kanak-kanak, yang bayi pun ada banyak ‘Apps’ yang sesuai untuk mereka. Wah. Pilihan memang banyak. Menggodakan pun ya juga. Tapi, sihatkah ia untuk anak-anak kita walaupun ia berbentuk pendidikan? Sebenarnya, ada yang baiknya tapi ada… Read More »

Bolehkah Bayi Menghafal Al-Quran?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Untuk bayi atau kanak-kanak kecil seusia 0-3 tahun, ya ia sememangnya boleh dan tidak mustahil. Janganlah para ibu dan bapa merasa rendah diri atau kekurangan sekiranya anak-anaknya tidak berjaya menghafal Al-Quran pada usia tersebut. Setiap bayi mempunyai keupayaan dan perkembangan yang berbeza mengikut tahap dan kemampuan masing-masing. Apatah lagi, minat dan kecenderungan… Read More »

Ulasan Kelas Asas Blog dan Fanpage

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah. Lega kerana akhirnya saya berjaya juga siapkan 44 entri sejak mula menubuhkan Blog Panduan Mendidik Bayi Genius ini walaupun saya mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkannya. Walaupun saya lambat menyiapkannya, namun saya cuba pastikan bahawa setiap entri saya itu adalah berkualiti agar saya tidak mensia-siakan masa pembaca yang selalu… Read More »

Doa Ketika Anak Di Ribaan dan Mohon Allah Merahmati Anak Kita

Bismillah. Ibu bapa kalau berdoa kepada anak-anaknya, mudah dimakbulkan. Saya pun suka kalau ada doa-doa macam ni yang boleh kita selalu amalkan. Selain daripada doa-doa memohon zuriat yang soleh solehah penyejuk mata ibu dan bapa, doa memohon agar kita memperoleh zuriat yang menunaikan solat, doa melembutkan hati anak, doa anak mudah memahami ilmu dan pelbagai lagi doa, doa… Read More »

Ujian Demi Ujian Kepada Rakyat Malaysia

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Hari ni Allah menguji saya dengan sakit tekak dan selsema yang tidak begitu menyenangkan. Sebenarnya sejak petang semalam. Saya fikir saya telah terjangkit daripada suami saya yang baru sahaja dah sembuh daripada sakit tekak dan selsemanya. Itu la kan, walaupun kita hanya duduk di rumah sahaja dan tak ke mana-mana sangat melainkan… Read More »

Isu Kehilangan Pesawat MH370

Teks : Wan Syahida KaharImej : Carian Google Bismillah. Assalamualaikum. Sejak Sabtu lepas, rakyat Malaysia dan seluruh dunia tertumpu kepada kehilangan pesawat MAS MH370 yang kehilangan pada awal Sabtu pagi. Sehinggakan segala urusan bisnes dan kerja-kerja online saya dah tergendala kerana mood itu telah tiada kerana terlalu memikirkan dan risau tentang pesawat ini. Siapa boleh duduk tenang seolah-olah… Read More »

Kejayaan Mengajar Anak Saya Menghafal Surah-surah Pendek Dalam Al-Quran Pada Usianya 2 Tahun 7 Bulan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Lama tak berupdate blog saya ni. Beberapa minggu ni internet data kami telah limited dan internet menjadi sangat-sangat slow menyebabkan saya tidak dapat online dan membuat kerja-kerja yang saya perlu lakukan. Alhamdulillah minggu ni dah okay. 🙂 Kini saya kembali menulis.. 🙂 Pejam celik dah nak berakhir pun bulan Februari ni.… Read More »

Tips Ketika Menghadapi Musim Panas

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak kebelakangan ini, cuaca tiba-tiba menjadi lebih panas dan bahang. Kalau beberapa hari sebelum ini, cuaca terasa sejuk, namun tiba-tiba ia berubah. Akibat daripada perubahan cuaca yang tidak menentu ini, saya lihat ramai kanak-kanak malah ibu bapa dan orang dewasa juga yang mengalami sakit-sakit, batuk serta demam. Tekak saya juga berasa kering.… Read More »